6 tips om afval te verminderen

op de markt in Assen

En dan wordt het tijd om eens op te letten wat ik zoal in mijn winkelkarretje gooi. Bij de kassa aangekomen, zie ik het direct: 98% van de spullen die erin liggen, is verpakt. Het is omdat om de meloen geen zakje past, anders was die ook heus verpakt. Oké, de avocado’s liggen los in het schap en de kiwi’s worden per stuk betaald, dus die gaan ook los in de tas. Maar appelen of sinaasappelen die per kilo worden verkocht? Het zal toch ergens in moeten.

Door naar de versafdeling. Melk, sojamelk, yoghurt, ik kan er niet omheen. Alles heeft een verpakking. Handig, karton met een plastic tuitje. Schoonmaakartikelen, nootjes, tandpasta, kaas, gehakt, appelsap, vis, aardappelen, zakdoekjes, pannenkoekenmix, wc-papier… Ik vraag me af of het eigenlijk wel mogelijk is om zonder afval door het leven te gaan.

Maar een rondje over het internet laat zien dat het toch kan. Veel mensen zijn (gelukkig) al op zoek geweest naar oplossingen. Laat het duidelijk zijn: wil je geen papier om je kaas of een zak om je fruit, dan kan je de supermarkt maar beter links laten liggen.

Onderstaande tips ga ik de komende weken zelf ook uitproberen. Ik ben enorm benieuwd naar de reacties op mijn meegebrachte bakjes en zakjes.

  1. Ga naar de groenteboer en koop al je groente en fruit los. Neem bakjes mee voor het kleine spul. En vergeet je eierdoos niet. Doe hetzelfde bij de kaas-, noten- en zuivelboer. Bij delicatessewinkels kan je ook nog veel los kopen. En brood zonder zak haal je bij de bakker.
  2. Ga naar de markt. Niet alleen voor je groente of fruit, ook voor je vis, kaas, noten of olijven. Neem ook hier eigen tassen en bakjes mee.
  3. Weiger plastic zakjes. Hoewel je op de markt alles los kan kopen, is men toch geneigd alles in een zakje te doen. Zeg nee!
  4. Koop zoveel mogelijk grote verpakkingen. Let er natuurlijk wel op dat je niet te veel inslaat zodat je straks de helft moet weggooien.
  5. Kies voor flessen met statiegeld.
  6. Heb je toch tasjes en zakjes gekregen: hergebruik ze, bijvoorbeeld in de vuilnisbak of prullenmand. Of neem ze de volgende keer weer mee naar de winkel.

En een bonustip: denk na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Minder kopen is minder afval. En het scheelt in je portemonnee.

 

One Comment on “6 tips om afval te verminderen”

  1. Pingback: Circulaire economie is leven zonder afval - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *