(af)wasmiddel zelf maken

Op deze mooie zonnige dag wil ik de was buiten zien wapperen. Ik zet de ramen op en krijg ernstig de behoefte het huis op te ruimen. De wasmachine draait met de laatste druppel wasmiddel, en ook de fles afwasmiddel is zo goed als leeg. Een paar jaar geleden begon ik met het maken van mijn eigen schoonmaakmiddelen en ze bevallen me prima. Tijd om de voorraden weer bij te vullen.

Het afwasmiddel maak ik inmiddels nog iets simpeler dan in het begin. Ik wil er niet teveel ingrediënten in hebben. Heet water is het belangrijkste, en daarnaast moet het ontsmetten en ontvetten. Daarvoor is onderstaand middel prima geschikt (van GreenEvelien). Wil je dat het ook nog lekker ruikt? Doe er dan een paar druppels etherische olie bij.

Afwasmiddel voor één flesje

Nodig:

 • een lepel baking soda
 • een iets grotere lepel huishoudsoda
 • warm water

Doe de beide soda’s in het flesje, vul het bij met wat warm water. Flink schudden zodat de soda oplost.

Voor de witte en bonte was

 • 40 gram zeep (Marseille, Aleppo (meest duurzame zeep) of Sunlight)
 • 2,5 liter warm water
 • 40 gram soda (voor de witte was)
 • etherische olie

Rasp de zeep en voeg er wat kokend water bij. Goed roeren totdat alle zeep is opgelost. Vul verder aan met de rest van de 2,5 liter warm water en roer goed door. Laat het een paar uur staan, dan wordt het vanzelf dik. Roer het weer los en schenk het over in lege flessen. Voor gebruik goed schudden.

Roer voor de witte was ook 40 gram soda door je zeepmengsel. Soda heeft een blekende werking. Dus hou de verschillende flessen goed uit elkaar!

Doe in het wasverzachterbakje een paar druppels etherische olie voor een lekkere geur. Of gewoon wat natuurazijn. Dat neutraliseert de geur en maakt de was lekker zacht.

Zo, voor een paar centen heb ik weer schone was en vaat.

Be Sociable, Share!

6 Comments on “(af)wasmiddel zelf maken”

 1. Pingback: Groen lezen week 10 | Zeeuwse minder missie

 2. Pingback: Groen huishouden: baking soda als schuurmiddel - elkedaggroener.nl

  1. Nee, dat zou ik niet doen. Ik post deze week wel even een recept voor vaatwaspoeder. Is namelijk super simpel 🙂

  1. Nicolette, dat moet je zelf even proberen. Want het is ook afhankelijk hoe dik je het wasmiddel hebt gemaakt. Ik doe er altijd een flinke scheut in, zeg een volle juslepel. Het wasmiddel is best dik, en moeilijk af te meten. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *