Kledingruil: duurzaam én goedkoop

kledingruil3Met mijn koffer vol kleren, schoenen en hangertjes, toog ik vanmiddag richting naar de Kleding Recyclebeurs in Groningen. Vanochtend had ik mijn klerenkast opengedaan en een aantal kledingstukken uitgezocht die ik al minstens een jaar niet meer draag. Erg moeilijk was dat niet. Hoewel ik eigenlijk amper nieuwe kleding koop, is mijn kast toch aardig vol. De hangertjes hangen strak tegen elkaar aan. Een voor een ging ik ze bij langs, en voordat ik het doorhad, was mijn koffer vol.

Opgeweckt Noord, de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland, organiseert de Kleding Recyclebeurs. Swop untill you drop: het doel is om je kleding zoveel mogelijk te ruilen met de andere ‘verkopers’. Maar aangezien we niet allemaal dezelfde maat dragen, bestaat ook de mogelijkheid om de kleding onderling (én aan klanten van de winkel) te verkopen. Swoppen is gezellig én goedkoop. Maar bovenal levert het milieuwinst op. Wist je dat 3,5 procent van de Nederlandse afvalberg bestaat uit kleding? Dat het produceren van een spijkerbroek 7.000 liter water kost? En dat een kledingstuk, voor het in de winkel licht, al gemiddeld al 19.000 kilometers heeft afgelegd? En dan heb ik het nog niet eens over kinderarbeid of andere mensonterende omstandigheden van de kledingindustrie. Met de kledingruil verleng je de levensduur van je jurk, blouse of broek.

Bij Opgeweckt Noord was het een gezellige drukte. De kledingstukken gingen van hand tot hand. Hoewel velen als doel hadden om hun kleding vooral kwijt te raken, gingen de meesten toch met een nieuwe tas vol weer naar huis. Ook ik heb nu vier ‘nieuwe’ blouses in mijn kast hangen. De vorige eigenaar was er op uitgekeken, bij mij krijgen ze een tweede kans. Een deel van mijn niet verkochte/geruilde kleding liet ik staan. Die gaan morgen naar Mamamini, waar ze verder kunnen wachten op hun nieuwe eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *