Recept: stamppot rabarber

rabarber1Rabarber. In de winter is hij weg. Dan ineens zie je hem opkomen. En voor dat je het weet kun je oogsten. Dat gaat jaar in, jaar uit zo door, soms wel tien jaar lang. De rabarber is een zeer dankbare plant. Van één plant kan je regelmatig oogsten.

 

Rabarber trekken

Dus stond vandaag rabarber op het menu. Voorzichtig trok ik zes stengels van de plant. Je moet de stengels voorzichtig met een draaiende beweging trekken. Snijden is verboden, is mij geleerd. Dan heb je kans dat de plant gaat rotten. De bladeren verwijder je direct. Aangezien ze giftig zijn, zijn ze (voor zover ik weet) nergens geschikt voor.

Rabarber als groente

rabarber2Ik ken rabarber vooral als toetje. Rabarbercrumble, rabarbertaart, rabarberjam. Erg lekker, maar het wordt vaak met veel suiker gemaakt, omdat rabarber van zichzelf nogal zuur is. Dus zocht ik naar een recept waarbij rabarber als groente wordt gegeten. Na lang zoeken vond ik onderstaand recept: hete bliksem met rabarber. Omdat ik mijn ‘hete bliksem’ een beetje zuur vond, heb ik aan het eind een scheutje ahornsiroop toegevoegd en zongedroogde tomaatjes.

Wat vond het panel aan tafel van het eten? Manlief schepte twee keer op, en dochterlief heeft niet zitten treuzelen. Dat zegt mij meer dan genoeg :).

Aangezien ik nog meer rabarber in de tuin heb staan, ben ik op zoek naar andere lekkere recepten waarbij rabarber de groente-hoofdrol speelt. Hoor het graag als je er een hebt!

Hete Bliksem van Rabarber

rabarber3(2-3 personen)

1 ui
750 gram aardappelen
400 gram rabarber
Uienpoeder (aromat)
Halfvolle melk
Zout en peper
Rookworst (biologisch)
Scheutje ahornsiroop (optioneel)
Zongedroogde tomaatjes (optioneel)

Snijd de uien in grove stukken. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en doe ze samen met de rabarber en de ui in een grote pan. Voeg water en Aromat toe en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar. Verwarm intussen de rookworst. Giet de aardappelen en de groenten af en stamp ze met een pureestamper fijn. Verwarm de melk en roer deze door de hete bliksem. Maak de rabarber hete bliksem verder op smaak met zout en peper en serveer met de rookworst.

Het oorspronkelijk recept vind je op gratisrecept.nl

3 Comments on “Recept: stamppot rabarber”

  1. Super! Dank voor het recept. Een klein beetje kalk ( van krijtjes) helpt om de zure smaak te neutraliseren. En de bladeren zijn ideaal voor het maken van gier

  2. Pingback: GROENER #340 - 365 dagen project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *