Je eigen afwas- en vaatwasmiddel maken

Hoe doe jij de afwas? Met de hand of laat je de machine het werk doen? En wat is volgens jou zuiniger? Om eerlijk te zijn: ik weet het niet. Volgens mij maakt het niet zoveel uit. Een beurt met de vaatwasser kost meer energie dan met de hand, dat is logisch. Aan de andere kant: de vaatwasser draait bij ons maar 1 keer, de afwas met de hand zou ik minstens 2 x per dag doen. En groot voordeel van de vaatwasser is dat je niet eerst alles hoeft om te spoelen. En je kunt ‘m ’s nachts laten draaien in de ecostand. Dus wat zuiniger is zal erom spannen.

Maar of je nu met de hand afwast of de vaatwasser gebruikt, het sopje kan je lekker zelf maken. Hieronder vind je de recepten voor afwasmiddel en vaatwasmiddel maken. En dat is uiteraard simpeler dan je denkt.

Zelf afwasmiddel maken

Nodig:

  • een lepel baking soda
  • een iets grotere lepel huishoudsoda
  • warm water

Doe de beide soda’s in het flesje, vul het bij met wat warm water. Flink schudden zodat de soda oplost.

Vind je dit recept te minimaal, probeer dan dit recept.

Zelf vaatwasmiddel maken

Nodig:

  • 3 scheppen citroenzuur
  • 3 scheppen kristalsoda
  • 1 schep baking soda
  • 1 schep zeezout

Meng alles goed door elkaar in een pot die je goed kunt afsluiten. Voor elke vaatwasbeurt doe je 1 theelepel in het bakje waar je anders een tablet in zou doen. Draaien maar!

Be Sociable, Share!

3 Comments on “Je eigen afwas- en vaatwasmiddel maken”

  1. Klopt het dat de ingrediënten voor het vastwasmiddel gaan reageren op elkaar en dat het een papje wordt?

    1. Je moet er voor zorgen dat je droog werkt. Er mag geen vocht bij komen, anders gaat het inderdaad op elkaar reageren en borrelen. Bij de kristalsoda moet je ervoor zorgen dat je de droge variant koopt. Ik koop Driehoek Kristalsoda in een plastic fles. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *