Breng je energierekening omlaag zonder investering
Het was nog maar net na de eerste wereldoorlog dat steenkool het volledig won van de turf. En we geleidelijk aan allemaal thuis elektriciteit krijgen. Het is nu niet meer weg te denken. We gebruiken allemaal energie de hele dag door. Om te koken, licht te maken, televisie te kijken, telefoons/laptops/ipads op te laden, het huis te verwarmen, maar ook voor ons vervoer. Waar zouden we zijn zonder energie? Tja, offline in een hutje op de heide met een houtvuur waarschijnlijk (wat overigens ook weer energie is).
Omdat we het op zoveel fronten gebruiken, zijn er ook even zovele manieren om je energieverbruik te verduurzamen en je energierekening omlaag te brengen.
- Zet de kachel een graadje lager voordat je naar bed
- Doe het licht uit in de kamer waar je niet bent,
- Douche niet te lang douchen
- Doe de deur achter je dicht zodat de warmte niet vervliegt,
- Laat de koelkastdeur niet te lang openstaan,
Hoor je je moeder al roepen? Veel van deze zinnen zitten als een mantra in mijn hoofd. Ik heb ze vroeger zo vaak gehoord! En ik heb ze de laatste 13 jaar ook zo vaak naar mijn eigen dochter geroepen 😊. Maar ik roep ze niet voor niks, want deze kleine aanpassingen brengen echt je energierekening omlaag.
Onderzoek ook eens welke apparaten veel energie verbruiken. Dit doe je simpel door aan de achterkant van je apparaat te voelen hoe warm het er is. Heel warm? Dan verbruikt je apparaat veel energie. Je kunt ook een energiemeter kopen (voor een tientje bij de bouwmarkt). Zet deze meter tussen je apparaat en het stopcontact en binnen 24 uur weet je hoeveel stroom het apparaat verbruikt.
Let op sluipverbruik: Veel apparaten staan continu op standby. En dat kost geld, blijkt uit onderzoek. Dat geldt overigens voor de meeste apparaten die een stekker in het stopcontact hebben, ook al worden ze niet gebruikt: de oven met het klokje, de magnetron, je reeds opgeladen telefoon, de printer, de oplader voor je elektrische tandenborstel, de oplader zonder iets op te laden, de kruimeldief enz. Het gaat om kleine getallen, maar alles bij elkaar opgeteld, tikt het aardig aan. Geloof je me niet? Kijk dan eens ’s avonds, vlak voor je naar bed gaat en alle lichten al uit zijn, in je meterkast. De energieteller tikt langzaam door.
Is je energierekening naar beneden? Ga dan verder met het verduurzamen van je energie: koop zonnepanelen of investeer in duurzame energie. Want heb je eenmaal minder energie nodig, dan worden je kosten nog lager. Dat scheelt al gauw een zonnepaneeltje of wat.
Alternatief voor eigen zonnepanelen
Heb je geen goed dak voor zonnepanelen? Of is de aanschaf simpelweg te groot? Er zijn veel andere manieren om duurzaam je stroom in te kopen. En nee, dan bedoel ik niet de groene stroom die veel energiebedrijven aanbieden. Want die is minder duurzaam dan je denkt. Bij een energiemaatschappij gaat je geld naar zogenaamde groene certificaten, die een energiemaatschappij opkoopt. Ze kopen het vaak echter op van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Die zijn wel duurzaam, maar dat zijn ze altijd al geweest. En het idee achter groene certificaten is dat het een impuls geeft aan hernieuwbare energie. Dat gebeurt niet als je investeert in iets dat er al jaren is. Dezelfde stroom verkoopt de waterkrachtcentrale ook als duurzame stroom aan de Noren. Door het uitgeven van certificaten verkopen ze eigenlijk dezelfde stroom nog een keer, maar dan aan ons. Daar klopt dus iets niet…
Dus investeer in echte duurzame energie. Er zijn verschillende manieren:
- Sluit je aan bij een zonnepark bij jou in de buurt,
- Sluit je aan bij een energie coöperatie.
- Koop een aandeel in een windmolen.
- Kies voor een echte groene energieleverancier.
Nu gaat je geld rechtstreeks naar duurzame initiatieven, die jou in ruil daarvoor duurzaam opgewekte stroom levert. En het rendement dat het oplevert is vele malen hoger dan dat je het geld vandaag de dag bij een bank inlegt.
Isoleren
Isoleren verdient apart aandacht. Gaat het om het verminderen van je stroomverbruik in huis, dan is dit een hele belangrijke. Want wat heb je eraan als je je kachel aanzet in de winter en alle warmte verdwijnt direct via je dak weer naar buiten? Dat is stoken met de kraan open. Toegegeven, je huis isoleren doe je niet gratis. Maar het is een investering die de moeite waard is en zichzelf uiteindelijk weer knap terugverdient. Lees hier hoe wij dat hebben gedaan: Zo gingen wij van energielabel G naar A.