• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Blog

Tweederde van de Nederlanders is minder milieubewust tijdens vakantie

19 september 2023 door Ageda Leave a Comment

En net als je denkt dat we allemaal wat milieubewuster worden, lijken we duurzaamheid in de vakantie bijna volledig te negeren. We ruilen Nederland in voor een zonnige bestemming en duurzaamheid maakt plaats voor snelheid, gemak en een voordelige prijs.

Dat blijkt uit onderzoek van Little America, een organisatie die gespecialiseerd is in maatwerkreizen door de Verenigde Staten en Canada. In het onderzoek werd aan ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd naar hun duurzame keuzes tijdens en rondom vakanties.

De voorkeur gaat uit naar snelheid, gemak en prijs

Nederlanders geven op vakantie duidelijk de voorkeur aan gemak, prijs en hoe snel je op een bestemming bent in tegenstelling tot duurzaamheid. Dit begint dan ook al bij het boeken van de reis. Ruim 2 op de 3 Nederlanders let bij het uitzoeken van een vakantie accommodatie meer op de prijs en het gemak dan op de duurzaamheid ervan. Ook bij het uitzoeken van de reis naar de vakantiebestemming staat duurzaamheid niet op de eerste plaats. Bijna de helft van de Nederlanders let hierbij wederom op gemak en hoe snel je op een bestemming bent. Dit zijn opvallende cijfers, aangezien één derde van de Nederlanders aangeeft in het dagelijks leven wel op duurzaamheid te letten wanneer het aankomt op consumptie en andere keuzes.

Minder aandacht voor de ecologische voetafdruk

Op vakantie letten Nederlanders duidelijk minder op hun ecologische voetafdruk dan in het dagelijkse leven. Bijna de helft van de Nederlanders let bijvoorbeeld minder op de CO2-uitstoot van hun reis dan op de snelheid en het gemak ervan. Zo zet meer dan de helft van de volwassenen tussen de 30 en 49 jaar gemak en hoe snel je op een bestemming bent op de eerste plaats bij het uitzoeken van de reis.

Daarnaast zijn Nederlanders op vakantie geneigd om meer energie te gebruiken dan thuis, bijvoorbeeld door (vaker) airconditioning te gebruiken of (langer) in bad te gaan. Hoe bewust een accommodatie bezig is met het verminderen van de ecologische voetafdruk vinden Nederlanders ook minder belangrijk. Maar liefst 82% van gezinnen met kinderen geeft prioriteit aan prijs en gemak ten opzichte van duurzaamheid.

Meer vlees- en zuivelproducten en voedselverspilling

Ook op de bestemming is er minder aandacht voor duurzaam op vakantie. Bijna de helft van de Nederlanders let op vakantie minder op het maken van duurzame keuzes in het eten en drinken dan zij thuis doen. Zo eten Nederlanders gemiddeld meer vlees- en zuivelproducten en gooien zij vaker voedsel weg door grote porties te bestellen en niet op te eten of door voedsel niet mee te nemen voor later gebruik. Er is in het bijzonder een verschil te merken tussen laag- en hoogopgeleiden wanneer het aankomt op het laten varen van duurzame keuzes in voedselconsumptie op vakantie. Bij de laagopgeleiden geldt dit voor ruim één derde; bij de hoogopgeleiden voor meer dan de helft. Daarnaast zijn het voornamelijk gezinnen met kinderen die de neiging hebben minder duurzame keuzes te maken in eten en drinken op vakantie, maar ook volwassenen tussen de 30 en 39 jaar kiezen liever voor gemak.

Impulsief winkelen en minder overwegen van aankopen

Dat snelheid, gemak en prijs de voorkeur hebben over duurzame en bewuste keuzes op vakantie, blijkt ook uit het feit dat bijna 1 op de 4 Nederlanders meer geneigd is om impulsief te winkelen wanneer zij reizen. Hierin was geen verschil tussen mannen en vrouwen, maar wel tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Volwassenen van 60 jaar en ouder zijn het minst geneigd om onzorgvuldig aankopen te doen op vakantie, in tegenstelling tot volwassenen tussen de 30 en 39 jaar waar impulsief winkelen het meest voorkomt. Daarbij blijken gezinnen met kinderen ook in dit opzicht het minst alert op duurzame keuzes en doet maar liefst 1 op de 5 impulsieve aankopen.

<persbericht>

Lees verder:

Zo ga je duurzaam op reis

8 vooroordelen over duurzaam leven

Filed Under: Zelf doen

Tips voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke tuin

13 september 2023 door Ageda Leave a Comment

Laten we eerlijk zijn, wie droomt er niet van een prachtige tuin? Een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur, tot rust kunt komen. Een droomtuin. Die ook nog eens heel duurzaam is. Maar het hebben en vooral onderhouden van zo’n tuin is bijna een dagtaak! Of niet? In deze blog deel ik handige tips om van jouw tuin een groene, milieuvriendelijke, en vooral ook onderhoudsvriendelijke tuin te maken. De perfecte plek om in te ontspannen.

  1. Begin met een goed ontwerp

Een goed ontwerp is de sleutel tot deze droomtuin. Denk na over de indeling van jouw tuin, de plaatsing van paden en beplanting en hoe je elke ruimte kunt benutten. Een slim ontwerp minimaliseert de behoefte aan aanpassingen in de toekomst. En dit scheelt tijd en middelen.

  1. Kies voor inheemse planten

Het voordeel van inheemse planten? Ze zijn al eeuwenlang aangepast aan ons klimaat en bodem. Ze hebben daardoor minder water en bemesting nodig dan exotische planten. En vergeet niet dat je de biodiversiteit ondersteunt als je voor inheemse soorten kiest omdat de dieren die er afhankelijk van zijn, zoals onze bijen, er ook al generaties een band mee hebben. Overweeg planten als lavendel, salie, duizendblad en ooievaarsbek.

  1. Mulch, mulch, mulch

Mulchen is een geweldige manier om de bodemvochtigheid op peil te houden, onkruidgroei te verminderen de de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Gooi organische mulch zoals houtsnippers, compost of boomschors tussen je planten, en je zult merken dat je langer in je stoel kunt blijven liggen genieten.

  1. Regenwateropvang en irrigatie

Waarom zouden we ons regenwater niet opvangen. Planten hebben liever water uit de lucht dan water uit de kraan. Combineer dit met druppelirrigatie om je planten efficient te bewateren. Met een tijdschakelaar is het nog minder dan een druk op de knop. En je bespaart in droge tijden ook nog eens liters water.

  1. Gebruik duurzame materialen

Bij het aanleggen van paden, terrassen en schuttignen kies je voor duurzame materialen zoals gerecycled hout, tweedehands stenen of composiet. Composieten schuttingen zijn gemaakt van een mix van gerecycled hout en kunststof, waardoor ze bestand zijn tegen rot, insectenplagen en ze niet vervagen in de koperen zon. Weinig onderhoud dus.

  1. Composteer en recycle

Verminder tuinafval door deze te composteren. Compost voegt waardevolle voedingsstoffen toe aan de bodem en vermindert de behoefte aan chemische meststoffen.

  1. Laat de natuur haar gang gaan

Toppunt van een onderhoudsvriendelijke tuin: blijf liggen in die stoel en laat de natuur haar werk doen. Moedig nuttige insecten en dieren aan door vogelhuisjes en bijenhotels in je tuin te plaatsen. Creeer een natuurlijke habitat in je tuin.

  1. Minimaliseer je gazon

Een mooi groen egaal grasveld eis veel water, meststoffen en onderhoud. Overweeg om het gazonoppervlak te minimaliseren. Wil je toch gras? Ga het gevecht niet aan met mos en onkruid. En schrik niet van bruine plekken. Zodra de regen weer komt is je gazon in een oogwenk weer groen.

  1. Leer van anderen

Laat je inspireren door duurzame tuiniers en tuinontwerpers. Bezoek lokale tuinen en praat met experts om nieuwe ideeen op te doen en jouw groene oase te verbeteren.

Kortom: creeer een groene revolutie in je eigen achtertuin.

(deze blog bevat affiliate links)

Lees ook:

Alternatieven voor tegels in de tuin

Filed Under: Zelf planten Tagged With: tuinieren

5 essentiële tips voor het onderhoud van zonnepanelen

14 augustus 2023 door Ageda Leave a Comment

Zo behoud je het rendement van je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame en efficiënte manier om zelf groene energie op te wekken. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren en het rendement niet afneemt, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. In dit artikel deel ik vijf goede tips die ervoor zorgen dat je zonnepanelen altijd op volle kracht blijven werken en jou voorzien van energie. 

Tip 1: Regelmatige reiniging

Een van de belangrijkste onderhoudstaken voor zonnepanelen is het regelmatig reinigen van het oppervlak. Vuil, stof en bladeren kunnen zich ophopen op de panelen en de hoeveelheid zonlicht verminderen die ze kunnen opvangen. Dit kan resulteren in een afname van het rendement van je zonnepanelen. Het wordt aanbevolen om de panelen minstens één keer per jaar grondig te reinigen. Gebruik hiervoor lauw water en een zachte borstel om beschadiging van de panelen te voorkomen. 

Tip 2: Controleer op schade

Regelmatige inspectie van je zonnepanelen is erg belangrijk om eventuele schade tijdig op te sporen. Controleer op barsten, beschadigde bedrading of losse connectoren. Als je schade opmerkt, moet je deze zo snel mogelijk laten repareren door een professional. Het negeren van kleine schade kan leiden tot grotere problemen en een afname in het rendement van je zonnepanelen. Een extra tip is om www.veranderstroom.nl te bezoeken; deze website geeft je tips over het aanschaffen en onderhoud van zonnepanelen.

Tip 3: Verwijder schaduw

Schaduw op je zonnepanelen kan het rendement ook aanzienlijk verminderen. Zelfs een klein deel van de panelen dat in de schaduw ligt, kan de prestaties van het hele systeem negatief beïnvloeden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen obstakels zijn die voor schaduw op de panelen zorgen, zoals bomen. Als je merkt dat er schaduw op je panelen valt, probeer dan om de obstakels te verwijderen of te snoeien.

Tip 4: Controleer de omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepanelen systeem en moet eens in de zoveel tijd worden gecontroleerd. Dit apparaat zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom die kan worden gebruikt in je huis. Controleer of de omvormer goed functioneert en geen storingen vertoont. Als er een foutmelding op het display komt is het belangrijk om deze serieus te nemen. Schakel eventueel een professional in om het probleem op te lossen. 

Tip 5: Laat periodiek onderhoud van je zonnepanelen uitvoeren

Naast regelmatige reiniging en visuele inspectie is het ook slim om periodiek onderhoud door een professionele installateur uit te laten voeren. Een professional kan de prestaties van je zonnepanelen controleren, de bedrading en connectoren controleren en eventuele problemen oplossen voordat ze erger worden. Het is aan te raden om één keer per 2 jaar een professionele onderhoudsbeurt te plannen om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen altijd optimaal presteren.

Door het hele land zijn er gelukkig bedrijven die alle zaken rondom zonnepanelen voor je kunnen regelen. Om een zonnepanelenbedrijf in de buurt te vinden kun je simpelweg je woonplaats in typen zoals bijvoorbeeld “zonnepanelen in Zevenaar” en krijg je automatisch een overzicht van alle bedrijven die in jouw buurt gevestigd zijn.

Deze blog bevat affiliate links

Lees verder

Zo brengen je zonnepanelen het meeste op

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: zonnepanelen

Tips voor een geslaagde vegan lunch in een lunchzaak

6 augustus 2023 door Ageda Leave a Comment

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische levensstijl, een stijl waarbij ze alle dierlijke producten vermijden. Maar voor velen is het een hele uitdaging om buiten de deur vegan te eten, vooral als je luncht in een reguliere lunchzaak. Gelukkig zijn er manieren om toch een heerlijke en voedzame vegan lunch te hebben. Ik deel hier enkele tips die ervoor zorgen dat je een smakelijke veganistische maaltijd krijgt.

Doe vooraf onderzoek

Voordat je naar een lunchzaak gaat, is het verstandig om online onderzoek te doen. Zoek naar lunchzaken in de buurt die veganistische opties aanbieden. Bekijk hun menu’s en kijk of er veganistische gerechten zijn of dat ze bereid zijn om aanpassingen te maken aan bestaande gerechten.

Communiceer je dieetwensen

Zodra je bij de lunchzaak bent, is het belangrijk om je dieetwensen duidelijk te communiceren met het personeel. Leg uit dat je een veganistische maaltijd wilt en vraag naar de mogelijke opties. Wees niet bang om vragen te stellen over de ingrediënten en bereidingswijzen om er zeker van te zijn dat je maaltijd volledig plantaardig is.

Kies voor groente-gebaseerde gerechten

Kijk op het menu naar gerechten die van nature veganistisch zijn, zoals salades, groente-gebaseerde bowls of gegrilde groenteschotels. Deze opties zijn vaak eenvoudiger aan te passen naar een veganistische variant. Vermijd gerechten die traditioneel vlees of zuivel bevatten, omdat het moeilijker kan zijn om ze veganistisch te maken zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Vraag om vervangingen

Als een gerecht bijvoorbeeld kaas, vlees of zuivel bevat, vraag dan of ze dit kunnen vervangen door veganistische alternatieven, zoals veganistische kaas, tofu, tempeh of plantaardige melk. Veel lunchzaken zijn bereid om aanpassingen te maken om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

Let op verborgen ingrediënten

Sommige voedingsmiddelen kunnen onverwacht dierlijke producten bevatten, zoals bouillonpoeder met dierlijke ingrediënten of dressing met honing. Vraag specifiek naar de ingrediënten van sauzen, dressings en bijgerechten om er zeker van te zijn dat ze veganistisch zijn.

Wees avontuurlijk met bijgerechten

Als het hoofdgerecht beperkte veganistische opties heeft, kijk dan naar de bijgerechten. Vaak bieden lunchzaken diverse bijgerechten zoals geroosterde groenten, hummus, guacamole, bonensalades, quinoa of volkoren brood. Combineer en stel zelf een smakelijke maaltijd samen met een combinatie van bijgerechten.

Probeer lokale en etnische keukens

Lunchzaken die zich specialiseren in lokale of etnische keukens bieden vaak veganistische opties. Denk aan Indiase curries met groenten en linzen, Mexicaanse bonenschotels, Japanse groentesushi of Libanese falafels. Deze keukens hebben vaak al veel veganistische gerechten van nature in hun repertoire.

Wees dankbaar voor kleine aanpassingen

Soms kunnen lunchzaken geen volledig veganistische opties op het menu hebben, maar zijn ze bereid om kleine aanpassingen te maken om aan je behoeften te voldoen. Wees dankbaar voor deze flexibiliteit en toon waardering voor hun inspanningen.

Een vegan lunch in een lunchzaak kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en communicatie is het mogelijk om een heerlijke  maaltijd te krijgen. Door vooraf onderzoek te doen, je dieetwensen duidelijk te communiceren en creatief te zijn met het menu, kun je genieten van een smakelijke vegan lunchervaring. Onthoud dat elke stap in de richting van veganisme een positieve impact heeft op het milieu, de dieren en je eigen gezondheid.

Deze blog bevat affiliate links.

Lees ook:

Vegan make-up: wat is dat?

Filed Under: Zelf doen Tagged With: vegan

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu echt?

3 augustus 2023 door Ageda Leave a Comment

Dat energie opwekken door middel van zonnepanelen de CO2 uitstoot drastisch verminderd en daarmee meehelpt om klimaatverandering tegen te gaan, weten we inmiddels. Maar een tegengeluid hoor ik ook vaak: dat het maken van zonnepanelen veel energie kost en er zeldzame metalen voor nodig zijn. Dus zijn zonnepanelen wel zo duurzaam als we moeten geloven?

Zonnepanelen hebben tijdens hun levensduur veel voordelen, maar hoe zit het met het productieproces? Kost het maken niet veel meer energie dan het uiteindelijk oplevert?

Hoeveel energie kost het maken van zonnepanelen?

De productie van zonnepanelen kost uiteraard energie. Vooral in de beginjaren was dit productieproces erg energie-intensief. Maar innovaties in de industrie hebben geleid tot veel verbeteringen, waaronder energie-efficiency. Daardoor is de ecologische voetafdruk van zonnepanelen in de loop der jaren afgenomen. Tegenwoordig verdienen zonnepanelen zich binnen een tot drie jaar terug als het gaat om de energiekosten van de productie. Dit komt vooral doordat bij de productie stroom uit kolen wordt gebruikt.

Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?

En hoe zit het dan met de metalen in zonnepanelen? De meeste zonnepanelen bestaan uit glas, siliciumcellen en metalen als aluminium, koper en zilver en kwarts. Hoewel sommige metalen zoals sillicium lastig te verwerken is (en daardoor veel energie kost), zijn deze metalen allemaal ongevaarlijk voor het milieu. Wel kan het misgaan met het soldeertin, waar meestal lood in zit. Als dat ‘weglekt’ is dat erg slecht voor het milieu.

Kun je zonnepanelen recyclen?

De huidige zonnepanelen zijn steeds beter te recyclen. Sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid aan om oude panelen terug te nemen, zodat zij zelf kunnen zorgen voor verantwoorde recycling. De panelen worden onder meer gescheiden in glas, siliciumcellen en metalen. En ook het aluminiumframe kan worden gerecycled. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om grondstoffen uit oude panelen te halen en te gebruiken in nieuwe zonnecellen. Daarnaast wordt bij de productie van zonnepanelen tegenwoordig al rekening gehouden dat de materialen aan het eind van de levensduur hergebruikt moeten worden. De producent zorgt er dan voor dat de materialen makkelijk te demonteren en te scheiden zijn.

Sociale impact

Wil je kijken naar de duurzaamheid, dan moet je ook de sociale impact meenemen. Hoe staat het met de rechten van de arbeiders? De meeste zonnepanelen worden nog in China gemaakt, en er zijn bewijzen van dwangarbeid door Oeigoeren. In de rest van de wereld is men ook bezig om zonnepanelen te produceren, onder betere arbeidsomstandigheden en met groene energie. Echter zijn deze panelen een stuk duurder dan de panelen uit China. En dan is de vraag: wil men ere meer voor betalen?

Dus hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu echt? Hoewel er CO2 wordt uitgestoten bij het winnen van grondstoffen, de productie en uiteraard ook het transport van zonnepanelen, staat dat niet in verhouding tot de hoeveelheid CO2 die je niet uitstoot door het opwekken van zonne-energie. En als we er iets meer voor willen betalen, verdienen de arbeiders van de zonnepanelenfabrieken er ook nog een goede boterham aan.

Woon je in het midden van het land en wil je bijvoorbeeld zonnepanelen in Apeldoorn? Laat je dan eens informeren bij Mobisolar.

Deze blog bevat affiliate links. 

Lees verder:

Waarom je nu zonnepanelen moet kopen

Filed Under: Zelf bouwen

Duurzaam leven met kinderen doe je zo

16 juni 2023 door Ageda Leave a Comment

Duurzaam leven met kinderen kan een uitdaging lijken, maar het is een belangrijke stap om de toekomst van onze planeet te beschermen. Gelukkig zijn er veel manieren waarop we als gezin duurzamer kunnen leven en onze kinderen kunnen leren hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze mooie planeet.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Lokaal en seizoensgebonden eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Leer je kinderen over seizoensgebonden producten en waar ze vandaan komen. Bezoek lokale boerenmarkten en winkels waar je lokale producten kunt kopen. Maak samen heerlijke maaltijden met de producten die in het seizoen zijn.

Verminder afval

Afval is een groot probleem voor onze planeet. Je kunt je kids leren hoe ze afval kunnen verminderen door bijvoorbeeld herbruikbare zakken, bekers en rietjes te gebruiken. Geef het goede voorbeeld en scheid afval thuis. Maak samen compost van groente- en fruitresten en leer je kinderen bijvoorbeeld hoe ze hun eigen lunchbox kunnen maken om afval te verminderen.

Gebruik duurzame luiers

Wist je dat wegwerpluiers een van de grootste bronnen van afval zijn? Kies daarom voor duurzame luiers zoals wasbare luiers. Deze kun je bijvoorbeeld aanschaffen bij  De Billenboetiek.

Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van je kind. Je kan ook verschillende type luiers gebruiken, bijvoorbeeld zwemluiers die wasbaar zijn.

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Veel verzorgingsproducten bevatten schadelijke chemicaliën. Kies daarom voor natuurlijke en biologische producten. Leer je kinderen hoe ze natuurlijke producten kunnen gebruiken, zoals olijfolie of kokosolie voor hydratatie van de huid. Ook heel duurzaam!

Stimuleer duurzaam transport

Verminder de uitstoot van CO2 door te kiezen voor duurzaam transport. Maak vaker gebruik van de fiets, wandel of gebruik het openbaar vervoer. Fietsen en wandelen kan immers heel leuk zijn!

Maak gebruik van duurzame energie

Duurzame energie is beter voor het milieu en kan kosten besparen. Kies voor zonne-energie of windenergie en installeer zonnepanelen of een windturbine. Vertel je kinderen over verschillende vormen van energie, en waarom jij kiest voor de duurzame variant.

Leer je kinderen over de natuur

Leer je kinderen over de natuur en hoe ze ervan kunnen genieten. Ga samen op ontdekkingstocht in de natuur, maak een wandeling of ga op zoek naar insecten. Leer ze dat het belangrijk is om voor de natuur te zorgen en dat ze ook op die manier bijdragen aan een betere wereld.

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: opvoeden

Slowcooking, we nemen de tijd

15 juni 2023 door Ageda Leave a Comment

Om 2 uur in de middag begint manlief te koken. We hebben net de lunch achter de kiezen en ik kijk hem dan ook verwonderd aan. Hij wijst op een grote gietijzeren pan, met daarin een stuk biologisch stoofvlees.. “Ik ga het lekker langzaam laten stoven, dan smaakt het nog lekkerder.” Ik geloof hem direct, maar iets anders vind ik net zo interessant: door voedsel langzaam te bereiden op lage temperaturen, slowcooking, verbruik je veel minder energie. Lekker en duurzaam dus, mijn favoriete combinatie.

Wat maakt slowcooking in de gietijzeren pan zo duurzaam?

  1. De lage temperaturen. Misschien dacht je wel dat het juist minder duurzaam is om lang te koken, maar koken op lage temperatuur is altijd voordeliger. Er gaat namelijk veel minder warmte verloren. Vergelijk het ook maar eens met je (vaat)wasmachine: het eco-programma duurt veel langer, maar is toch zuiniger.
  2. Grote hoeveelheden tegelijk. Dankzij het gebruik van een grote pan is het makkelijk om grotere hoeveelheden voedsel in een keer te bereiden. De restjes bewaar vries je in of eet je de volgende dag.

Er zijn uiteraard meerdere factoren die je maaltijd duurzamer maken. Zoals

  • het gebruik van biologische ingrediënten. Duurzaamheid gaat niet alleen over de kookmethode zelf, maar ook over de ingrediënten die je gebruikt. Kies voor biologisch, seizoens en lokaal geproduceerde ingrediënten. Ons stooflapje is afkomstig van een Schotse Hooglander die zijn hele leven hier in het Drentse Aa-gebied vrij in de natuur heeft gelopen, op een perceel van minimaal 50 ha.
  • Uiteraard kan slowcooking ook zonder vlees worden toegepast. Zie hieronder tips voor een heerlijke vegetarische stoofpot.
  • Kies voor een duurzame pan. Een pan is een pan zou je denken? Maar daar zit toch veel verschil in. Wij hebben de Dutch Oven in huis. Een prachtige pan van het Nederlands merk Combekk, dat zoveel als mogelijk gebruik maakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled roestvrij staal, aluminium en bakeliet. Ze gebruiken bijvoorbeeld oude spoorrails en oude fietsen! De pan die wij gebruiken is vrij van giftige stoffen. Er zit geen lood, cadmium, PFA, PFAS, PBA of iets anders in. 100% voedselveilig dus. Nog een leuk weetje: deze pan kan ook prima in de oven of buiten op een vuurtje.
  • Milieuvriendelijke reiniging. Je pan moet uiteraard weer schoon. Ik zet onze pan niet in de vaatwasser, maar maak ‘m schoon met heet water, en als het erg vet is, een klein beetje milieuvriendelijk afwasmiddel.

Slowcooking maakt het eten lekkerder

Je proeft het gewoon: Het langzame kookproces bij lage temperaturen zorgt voor een betere smaak en textuur van voedsel. Door voedsel langzaam te garen, kunnen de smaken zich beter ontwikkelen en worden vlees en andere ingrediënten malser, sappiger en smaakvoller.

En is het ook gezonder? Waar hoge temperaturen sommige voedingsstoffen zoals vitamines en antioxidanten kunnen afbreken, zorgt het langzame garingsproces er juist voor dat deze voedingsstoffen behouden bljven.

Tips voor vegetarisch stoven

Slowcooking is ook geschikt voor vegetarische en veganistische gerechten. Een paar tips voor slowcooking zonder vlees. Hoe lang iets moet garen is afhankelijk van de ingredienten. Maar de basis is als volgt:

  1. Verhit één wat olie in de stoofpan,
  2. Bak eerst de ingrediënten van je stoofgerecht. Dit geldt niet voor alle groente. Veel kun je ook rauw toevoegen aan het water (zie hierna).
  3. Voeg water, bouillon, of wijn toe aan de pan. Hoeveel vocht je moet toevoegen verschilt per gerecht.
  4. Voeg naar wens kruiden toe en eventueel andere rauwe ingrediënten, zoals groente en/of peulvruchten.
  5. Doe de deksel op de pan en breng de inhoud net niet aan de kook. Zet daarna de warmtebron laag en laat de ingrediënten langzaam gaar stoven. Stoven kan ook in de oven. Gebruik hiervoor een ovenbestendige pan (bijvoorbeeld de Dutch Oven) en laat de temperatuur niet boven de 80°C komen.

De keuze is reuze! Denk aan

  • Bonen en peulvruchten: Droge bonen en peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, en zwarte bonen, kunnen uitstekend worden bereid in een slowcooker of stoofpan. Week de bonen ‘s nachts, spoel ze af en kook ze vervolgens langzaam met kruiden, groentebouillon en andere smaakmakers. Doe hiervoor water, bouillon of wijn in de pan en voeg de bonen (of andere groente) toe. Doe de deksel op de pan en breng de inhoud net niet aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat alles langzaam gaar stoven.
  • Groentestoofschotels: Combineer verschillende groenten, zoals wortelen, aardappelen, paprika’s, courgette, champignons, tomaten en uien, met kruiden, bouillon en eventueel wat tomatensaus. Laat het langzaam sudderen tot de groenten zacht en vol van smaak zijn.
  • Vegetarische curry’s: Combineer groenten, zoals bloemkool, zoete aardappel, erwten en spinazie, met een zelfgemaakte currypasta, kokosmelk en kruiden. Laat het langzaam koken zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

Hoewel koken op lage temperaturen voordelen heeft, zijn er ook gerechten en kookmethoden waarbij hogere temperaturen nodig zijn. Het is belangrijk om de juiste kooktechniek te kiezen op basis van het voedsel dat je bereidt om de beste resultaten te krijgen.

Weten hoe je zuinig een eitje kookt? Lees hier:

Een zuinig eitje koken

Filed Under: Zelf maken Tagged With: zuinig koken

Bakken met notenmeel

19 mei 2023 door Ageda Leave a Comment

Bakken is een heerlijke bezigheid. Het liefst zoek ik de speciale lekkernijen uit, gemaakt met bijzondere meelsoorten, en dan het liefst notenmeel. Dat leidt geheid eerst tot de nodige mislukkingen. Maar je weet, de aanhouder wint. Deze heerlijke guilty pleasures zijn zeker de calorieën waard.

Waarom notenmeel gebruiken?

Wie twee walnotenbomen, drie hazelnotenbomen en één pecannotenboom in de tuin heeft staan, zoals ik, weet al snel niet meer wat te doen met alle noten. Er meel van maken en lekkere taarten van bakken is een goede oplossing. Er zijn echter meer redenen om notenmeel te gebruiken voor je baksels: het is koolhydratenarm en glutenvrij en rijk aan proteïne! En, je baksel krijgt een heerlijke notensmaak (ja, dat was een inkoppertje).

Zelf notenmeel maken

Heb je veel noten, dan maak je zelf makkelijk notenmeel. Ik geef toe, wel een karweitje om alles eerst te doppen. Maar heb je alles eenmaal uit de dop, dan is het een kwestie van fijnmalen in de keukenmachine. Of, als je het heel fijn wilt hebben, in de koffiemolen.

Soorten notenmeel

Alle noten kan je natuurlijk tot meel vermalen. Maar gelukkig kan je ook online veel verschillende soorten meel van noten waaronder amandelmeel bestellen. Denk ook aan

  • Pistachemeel
  • Hazelnootmeel
  • Walnotenmeel
  • Cashewnotenmeel
  • Pecannotenmeel

Kies (uiteraard) als het kan voor de biologische variant. (Basboernoten is mijn favoriet)

Glutenvrij bakken, kan dat zomaar?

Een cake van tarwemeel bak je anders dan een cake van hazelnootmeel. Want als er geen gluten inzitten, bindt het meel niet zo goed. De oplossing: gebruik wat maizena, agar agar of lijnzaad in je gerecht. Extra bakpoeder kan ook helpen. Resultaat is vaak wel dat baksels met notenmeel compacter worden. Bloem zorgt er namelijk voor dat het geheel luchtig wordt.  Maar zoals ik al zei, het is een kwestie van vallen en opstaan. Maar zoals mijn vader altijd zegt: mislukt is ie eigenlijk nog lekkerder 😉. En uiteindelijk krijg je het zeker in de vingers. Een van onze favorieten thuis is deze amandelcake. In een handomdraai gemaakt.

Amandelcake

Benodigdheden:
200 gr amandelmeel
1 tl bakpoeder
4 eieren
2 el honing
1 zakje vanille suiker
80gr roomboter
75 gr noten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150˚C en bekleed je bakblik met bakpapier. Omdat bakken met notenmeel wat compacter wordt, laat het soms ook moeilijke los van het bakblik.
Meng de amandelmeel met de bakpoeder in een kom en klop vervolgens de eieren er door.
Voeg de honing en vanillesuiker toe.
Smelt de roomboter en voeg dit bij het mengsel. Meng alles 5 minuten met de mixer.
Roer er de fijngemalen walnoten door met een spatel. Giet het beslag in je cakeblik, en zet het voor 50 minuten in de oven.

Een ander heerlijk recept met amanadelmeel en ook nog eens suikervrij:

Suikervrij appel-rozijnen-notencake

Probeer ook eens de andere soorten notenmeel uit. De smaak zal je verrassen.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: bakken, noten

Een baan met betekenis

10 mei 2023 door Ageda Leave a Comment

man met bosmaaier werken in het groen

Gemiddeld werken we 32 uur per week. Fijn als je met die uren een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Dus zoek een baan met betekenis.

Een baan waar je het verschil kunt maken. Een baan met betekenis hoeft niet direct te betekenen dat je voor Greenpeace moet werken. Wel leuk natuurlijk, maar met een baan in de zorg of het onderwijs maak je ook impact. Het gaat erom dat je een bijdrage levert aan de maatschappij. Met zinvol werk lever je bijvoorbeeld een bijdrage op het gebied van milieu is, maatschappelijk welzijn, biodiversiteit of het tegengaan van ongelijkheid. Jij kan het verschil maken met een baan met betekenis waar jij én de wereld beter van worden!

Werken voor een sociale onderneming

Een sociale onderneming, wat is dat? Bij een sociale onderneming staat impact maken bovenaan het lijstje. Impact first, noemen ze dat. Het gaat een sociale onderneming dus niet om het maken van winst, maar om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld. Zij zien winst als middel, niet als doel. Toch zijn het echte bedrijven met een goede businesscase. Niet een organisatie die draait met vrijwilligers, maar met personeel op de loonlijst. Denk aan bedrijven zoals Tony Chocolonely, Dopper, Fairphone en Marqt.

Letterlijk werken in het groen

Een baan in de natuur, als hovenier, in de groenvoorziening, bij de boer of als boswachter. Lekker buiten werken met je mouwen opgestroopt. Veel banen in het groen zijn er voor elk opleidingsniveau. Zelfs zonder opleiding kom je vaak nog goed aan de bak. Woon je in het zuiden van het land? Kijk dan eens bij AB Werkt.

Vrijwilligerswerk met impact

Een baan hoeft natuurlijk niet altijd betaald te zijn. Juist met vrijwilligerswerk kan je heel veel impact maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van De Nieuwe Gevers. Er zijn legio mogelijkheden: voor het milieu, tegen eenzaamheid, voor aandacht voor een ziekte, voor dierenwelzijn, tegen armoede, enz. Er is altijd wel iets te doen bij jou in de buurt.

Betekenisvol werk is werk dat maatschappelijk relevant is. Waar je een bijdrage levert aan het geluk van een ander en je het idee hebt dat je werk ertoe doet. Met als bonus: meer plezier in je werk.

Deze blog is gesponsord

Lees verder

Groente beschermen met aaltjes

Filed Under: Zelf beleven

De warmte van een led tl-lamp

26 april 2023 door Ageda Leave a Comment

Kantoren met tl-verlichting. Ik zie het nog regelmatig. De verlichting maakt de kantoren zakelijk en afstandelijk. Ondertussen veroverde ledverlichting de wereld. Lampen die een stuk minder energie verbruikten dan de gloeilampen die we gewend waren. Maar de kille tl-buizen bleven. Dat is nu ook voorbij. En het is zelfs zulk prettig licht geworden dat het ook voor thuis een uitkomst biedt: de led tl-lamp

Misschien niet direct op die plekken waar sfeerverlichting belangrijk is, zoals de woonkamer en de slaapkamer. Maar er zijn ook plekken in huis waar het fijn is om goed licht te hebben. En daar zit het voordeel van led tl-verlichting: omdat ze zorgen voor veel licht kunnen ze ook op grotere hoogtes geïnstalleerd worden. Denk aan de bijkeuken waar de wasmachine staat, of de schuur, of de rommelzolder. Je vindt ook vaker een led tl-lamp in de badkamer en soms zelfs in de keuken.

Warm tl-verlichting

Led tl-lampen zijn niet alleen meer koud en kil. Je kunt er sfeervol warm licht mee creëren. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Zo staat 2200 Kelvin voor warm licht en 6500 Kelvin voor daglicht. Een veelgebruikte kleurtemperatuur is 2700 Kelvin. Deze is vergelijkbaar met een gloeilamp.
Voor extra sfeer in huis hebben ledlampen nog een voordeel: je kunt ze dimmen. Zo creëer je makkelijk je eigen sfeer.

Led verlichting energiezuinig

De gedachte was dat tl-buizen zuinig waren, zolang je ze maar liet branden. De enorme energieverspilling zou zitten in het inschakelen van de verlichting. Bij reguliere tl-verlichting is hiervoor een starter nodig die ook energie verbruikt. Maar dit bleek een fabel. Reguliere tl-buizen verbruiken gewoon veel energie, omdat ze lang branden en omdat ze, vooral in vergelijking met led-verlichting, van zichzelf niet heel erg energiezuinig zijn.

Hoe snel verdien je een ledlamp terug?

Wat bespaar je nu met led tl-buis? Voor hetzelfde licht kun je een traditionele 36W tl-buis van 120 cm vervangen door een 18W led tl-buis van 120 centimeter. Dit is een besparing van 50 procent. Kijk of je er speciale led armatuur voor nodig hebt.

Let wel: Led verlichting is wel duurder. Dus vervang je al je lampen voor led-verlichting, dan raakt dit wel in je portemonnee. Maar daar tegenover staat dat de levensduur van led-lampen vele malen langer is. Een led-lamp heeft een levensduur tussen de 15.000 en de 50.000 branduren. Een gloeilamp ongeveer 1000 branduren, een halogeenlamp 2000 en een spaarlamp 5.000 branduren.

Naast de prijs (die je overigens weer snel terugverdient) is een ander nadeel dat de productie van ledlampen ook meer energie kost dan het maken van reguliere verlichting. Dit nadeel valt echter in het niet als je het vergelijkt met de hoeveelheid elektriciteitsbesparing tijdens het gebruik.
Maar de makkelijkste manier om energie te besparen: doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent.

Je oude tl-lamp vervangen

De regel is: gooi geen lampen zoals spaarlampen, tl-buizen enzovoort in de gewone glascontainer of bij het restafval, maar breng ze (liefst heel) samen met afgedankte armaturen naar de milieustraat. Lampen bevatten veel grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Daarnaast  bevatten ze kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA).

Filed Under: Zelf bouwen

Appelboom kopen: waar moet je op letten?

22 april 2023 door Ageda Leave a Comment

Niks lekkerder dan een appeltje zo van de boom. Ik kan me er straks alweer op verheugen. Met 5 appelbomen in de tuin, allen verschillend van ras, kunnen we van augustus tot en met oktober plukken. Wil je een appelboom kopen hou dan rekening met opkomende keuzestress. Want er is niet één appelboom. Wereldwijd zijn er meer dan 7000 soorten.

Keuzestress nummer 1: de smaak

Van zoet tot zuur, van hard tot melig. Maar vraag 1 is: waar wil je ze voor gebruiken? Wil je handappels die je zo uit je knuistje op eet? Of liever stoofappels of moesappels? Elstar en Jonagold zijn de meest bekende rassen. Maar die vind je ook in de supermarkt. De Notarisappel is tegenwoordig populair. Wat betreft smaak lijkt hij op Pink Lady. Groot voordeel van deze appel is dat hij lang bewaard kan worden.

Keuzestress nummer 2: oogsttijd

En als we het hebben over bewaren, dan hebben we het ook over de oogsttijd. Een van onze appelbomen geeft vruchten in augustus. Een beetje waterig zijn ze, en daardoor ook niet langer dan een week te bewaren. En aangezien het dan moeilijk is om ze allemaal op te krijgen, maken wij er appelmoes van of droog ik ze in mijn droogoven. Want gedroogd (en goed afgesloten) kun je appels maanden bewaren. De meeste appelbomen hebben in september en oktober rijpe vruchten.

Keuzestress nummer 3: Hoog- of laagstam

Of halfstam, als je de keuze niet kunt maken. Voor een kleine tuin wil je liever niet een appelboom kopen die meters hoog wordt. Een hoogstam appelboom wordt gekweekt op een onderstam van 1.80 meter. Vanaf die hoogte beginnen de takken te groeien. Wil je appels plukken of de boom snoeien, dan heb je een ladder nodig. Een halfstam wordt gekweekt op 1.20 en een laagstam op 40 centimeter. Of je kiest voor een leiboom. Die wordt wel wat hoger, maar de takken groeien allemaal horizontaal in 2D van links naar rechts. Wij hebben 1 hoogstam, 2 halfstam en 2 laagstamboompjes. Hoewel laagstam heel makkelijk is omdat je er goed bij kunt, hebben ze wel als nadeel dat als de boom vol appels zit, deze op de grond kunnen gaan hangen.

Appels bewaren

Ik had het net al over het drogen van appels. Maar er zijn uiteraard meer manier om je oogst langer te bewaren. In de eerste plaats is het belangrijk om je appels koel te bewaren en de rotte appels er direct uit te halen. Want zoals het spreekwoord zegt: één rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit tot schand.
Heb je niet zoveel ruimte in je koelkast (het liefst in de groentela), verwerk de appels dan in

  • Appelmoes
  • Appelstroop
  • Cider

Of

  • vries ze in (ja ja, dat kan ook)
  • droog ze (de lekkerste traktatie)
  • Of bak heel veel suikervrije appel-notencakes en vries deze in.

Wacht nog even met een appelboom kopen tot de herfst. Maar doe nu alvast onderzoek in je tuin om te ontdekken wat de beste plek is voor je appelboom, welk ras en hoogte je wilt hebben en zoek een kweker, bijvoorbeeld Bomendael. Een appelboom plant je het beste vanaf de herfst, van november tot eind maart, wanneer de bomen in rust zijn. Het beste is in november, als de grond nog enigszins warm is. De wortels zetten zich dan makkelijk vast. Verwacht niet dat je het jaar erop direct kunt oogsten. Het kan soms wel 2 tot 5 jaar duren voordat de eerste appels verschijnen.

Deze blog is voor een deel gesponsord

Lees verder:

Appelboom snoeien in januari

 

Filed Under: Zelf planten Tagged With: appelboom

Groente beschermen met aaltjes

21 april 2023 door Ageda Leave a Comment

Als je zelf groenten kweekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze beschermd worden tegen ongedierte. Maar hoe doe je dat op een biologische en duurzame manier? Eén van de oplossingen is het gebruik van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze kleine beestjes zijn eigenlijk wormpjes die in de bodem leven en natuurlijk voorkomen.

Aaltjes of nematoden vormen een krachtig middel in de biologische bestrijding van schadelijke insecten in de tuin. Deze microscopische rondwormen zijn niet met het blote oog te zien en staan bekend om hun vermogen om zich te voeden met hun prooi en zich daarvoor te vermenigvuldigen. Er zijn meer dan 25.000 beschreven soorten van deze draadwormen en ze zijn wijdverspreid in de natuur, waarbij ze voornamelijk voorkomen in vochtige grond.

Voordelen van aaltjes gebruiken

Deze natuurlijke ongediertebestrijding biedt voordelen voor de tuinier en het milieu. Het gebruik van aaltjes is duurzaam en veilig, aangezien er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Het is dus niet schadelijk voor mens en dier. Bovendien zorgen ze voor een evenwichtige balans in de natuurlijke ecosystemen van de tuin door het bestrijden en controleren van schadelijke plagen. De aaltjes sterven af na 6 weken om zo de balans in de grond te herstellen.

Plagen bestrijden?

Aaltjes worden door gebruikt om een breed scala aan plagen te bestrijden, waaronder taxuskevers, slakken, engerlingen, rouwvliegjes en emelten. Ze zijn ook effectief tegen bodem gebonden plagen zoals wortelknobbelaaltjes en rouwmuggenlarven.

Hoe gebruik je aaltjes?

Het toepassen van aaltjes is eenvoudig en vereist geen gespecialiseerde kennis of apparatuur. Ze worden verkocht in kleine zakjes en kunnen worden opgelost in water, waarna het mengsel over het te behandelen gebied wordt gegoten. Ook is er de manier genaamd: ‘bladbehandeling’. Bij deze behandeling ga je de aaltjes ook oplossen in water en dan op de bladeren spuiten. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om de beste resultaten te bereiken.

Aaltjes zijn de perfecte beschermer

Aaltjes zijn een milieuvriendelijke en duurzame oplossing om jouw zelfgekweekte groenten te beschermen tegen schadelijke insecten en parasieten. Het is een eenvoudige en effectieve manier van biologische bestrijding die geen schade toebrengt aan het milieu en veilig is voor mens en dier.

 

Filed Under: Zelf planten Tagged With: biologisch tuinieren, moestuin

Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • Katten kaars €9.95
  • smiley kaars Duurzame kaarsen: smiley kaars €5.50 – €19.95
  • Oesterzwammen op koffiedik growkit Oesterzwammen op koffiedik €16.50
  • Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant €5.50 – €7.50
  • houten bord op toilet Grappig houten bord voor op het toilet €7.95

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·