• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Blog

Met Vacuflow op weg naar een duurzame toekomst

13 juni 2022 door Ageda Leave a Comment

ADVERTORIAL

Wanneer het aankomt op duurzaamheid, kan er binnen Nederland op vele gebieden nog verbeterd worden. Vanuit een economisch standpunt, is een groot aantal landen ontzettend hard achteruit gegaan als gevolg op de COVID-19 crisis die voor een lange tijd heeft geheerst waardoor allerlei voorzieningen gedwongen dicht moesten. Daarnaast lijden fabrikanten onder een heftig tekort aan onderdelen, van accu’s voor elektrische auto’s tot fietsonderdelen. 

Er wordt al lang gestreden voor een duurzamere wereld. Alle maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben hier echter niet aan bijgedragen. Toch wordt er nog hard gewerkt om deze duurzame toekomst zo spoedig mogelijk de realiteit te maken. Recent hebben de Nederlandse waterschappen zich bijvoorbeeld gericht op het duurzaam vervoeren van afvalwater, een proces waarbij normaal gesproken onnodig veel energie wordt gebruikt en zorgt voor vervuiling. Maak kennis met Vacuflow, een rioleringssysteem dat bewijst dat duurzaam afvalwater vervoeren absoluut geen onmogelijke taak is!

Voordelen van het unieke Vacuflow systeem ten opzichte van doorsnee rioleringssystemen

De voornaamste manier waarop Vacuflow zich onderscheidt van doorsnee rioleringssystemen, is omdat het systeem geen gebruik maakt van energie tijdens het afvoeren van het water. Wanneer afvalwater op de gebruikelijke manier wordt verwerkt, komen er direct een aantal nare gevolgen bij kijken. Zo heeft afvalwater veel zuurstof nodig om af te breken en tast dit proces het omliggende ecosysteem op heftige wijze aan. Schakels vallen weg en organismen sterven af door alle rotzooi die zich in het afvalwater bevindt. Open riolen die bedoeld zijn voor de afvoer van water zijn daarnaast broedplaatsen voor ziekten, mede door het stilstaande vieze water.

Daarnaast is het een bekend gegeven dat er traditionele rioleringssystemen veel afvalwater uittreedt tijdens het afvoeren. Dit levert schade op aan zowel het milieu als aan nabijliggende huizen of andere voorzieningen. Om deze ernstige situaties te voorkomen, is Vacuflow grondig getest en aan diverse situaties onderworpen. Als gevolg hierop, is het vrijwel onmogelijk gemaakt voor water om uit te treden en blijft het milieu gespaard.

Om te kunnen verduurzamen moet gekeken worden naar de kosten die worden gemaakt met systemen. Er gaat namelijk veel geld richting onderhoudskosten en investeringskosten bij doorsnee rioleringssystemen. Vacuflow wordt daarentegen op een slimme manier aangelegd om kosten te voorkomen en zelfs te besparen. 

Duurzaam afvalwater vervoeren in drie stappen

Er zijn drie elementen die de basis voor het rioleringssysteem van Vacuflow vormen. Het eerste element  is het verzamelen van het afvalwater in een grote verzamelput. Nabijgelegen voorzieningen, flats en andere gebouwen worden aangesloten op de put om dit proces te automatiseren. Verzamelputten van Vacuflow worden ingezet als tijdelijke opslagplaats. Het water moet eerst tot een bepaald niveau stijgen, dat geregeld wordt door een niveauregelaar in de put. Wanneer het waterpeil stijgt, gaat er een klep in de verzamelput open die leidt naar het tweede element; het leidingennetwerk. De klep werkt op pneumatische wijze, waardoor energiegebruik wordt voorkomen. 

Leidingen van het Vacuflowsysteem zijn vacuüm gereguleerd. Om de doorstroom van water te realiseren, wordt er lucht in de leidingen gelaten. Dit versnelt het proces en voorkomt energiegebruik binnen het systeem. Tot slot wordt het water via de leidingen naar het derde en laatste element vervoerd: de vacuumtank. Hier wordt de lucht van het afvalwater afgezogen en kan het gezuiverd worden. Wanneer het niveau in de tank voldoende is gestegen, zorgen perspompen ervoor dat het afvalwater naar het dichtbijzijnste rioolwaterzuiveringspunt stroomt, volledig energievrij!

Lees verder:

4 redenen waarom wij kozen voor HR++ glas

Filed Under: Zelf bouwen

Uit het oog uit het hart

25 mei 2022 door Ageda Leave a Comment

Half februari was er een storm. Onze schuur waaide weg. Het was een oude schuur. Maar toch, we hadden nog grote plannen om hem op te knappen. En nu lag hij na de storm omver. Het hout in honderden stukjes. Muurtjes waren omver gevallen. Er zat een gat in de tuin.

Twee dagen later viel er heel veel regen. De kelder liep onder water. Het is geen grote kelder. Er staan wat tassen in, flessen wijn, een yoga matje, de aardappels en de uien. O ja, en de warmtepomp. Alles was zeiknat. De warmtepomp was afgeslagen. De hele ochtend werkte ik in de kou. En zette van tijd tot tijd het waterpompje aan om de kelder niet opnieuw onder te laten lopen. Het regende immers nog steeds.

Wat vond ik nu erger? De schuur of de kelder? In eerste instantie de kelder. Totdat de warmtepomp weer aansloeg. Gelukkig niks kapot. Na 2 dagen was het water gezakt en de kelder weer droog.
Toen zaten we nog met de schuur. Hij was wel oud, werd gestut door palen, een groot zeil diende als dak. Maar nu lag hij daar, de brokstukken her en der in de tuin. Elke dag als ik naar buiten ga, slaak ik een diepe zucht om de schuur. Elke dag herinnert me aan de storm.

Ik loop ook elke dag langs de kelder. De vloer is weer droog, de wijnflessen staan weer mooi op een rijtje. De ‘watersnoodramp’ die zich daar voltrok, ben ik al lang weer vergeten.

Zo gaat het ook een beetje met het milieu. Er voltrekt zich een ramp: een overstroming, een brand, een groot stuk van het tropisch regenwoud wordt gekapt. En we roepen ohh en aahh, dat mag niet gebeuren. Maar zodra het uit het nieuws is verdwenen, zijn we het weer vergeten.
De mensen die in het rampgebied wonen, zullen het niet vergeten. Want de ellende zien ze elke dag terug.

Is dat de reden dat het zo moeilijk is om in actie te komen tegen klimaatverandering? Om stappen te nemen om duurzamer te leven? Zijn we het, zodra het van ons netvlies is verdwenen, weer vergeten wat er is gebeurd?

Wat denk jij?

Lees ook:

Waarom zouden we duurzaam doen?

 

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: klimaat

De groeiende rol van laadpalen in het dagelijkse leven

19 mei 2022 door Ageda Leave a Comment

Vorige maand schreef ik al over de voordelen van een elektrische auto, vooral in combinatie met zonnepanelen. Om elektrisch te kunnen rijden heb je laadpalen nodig. De afgelopen jaren is het aantal laadpalen significant toegenomen. Op steeds meer plekken kom je ze tegen. Langs de snelweg, bij mensen thuis, en ook op openbare locaties, bijvoorbeeld bij hotels en restaurants. Een positieve ontwikkeling. 

Wat zijn laadpalen?

Laadpalen zijn oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Ze staan op een vaste locatie en voorzien de accu van een elektrisch voertuig van energie. In veel gevallen gaat het hierbij om laadpalen voor elektrische auto’s. Er zijn echter ook andere elektrische voertuigen waarvoor laadpalen dé uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor een fiets, een scooter of een boot.

Gezien de toenemende vraag naar elektrische energie zijn er steeds meer laadpalen nodig. De Europese Unie heeft al een Green Deal target van 1 miljoen laadpalen in 2026 ingesteld. Met deze gedachte in het achterhoofd zijn landen in de Europese Unie begonnen aan het versneld plaatsen van deze laadpalen om aan de stijgende vraag te voldoen.

Waarom zijn meer laadpalen een positieve ontwikkeling?

Dat er steeds meer laadpalen komen is een positieve ontwikkeling. Wanneer we kijken naar wat het beste is voor de samenleving, dan springen de volgende punten naar voren:

  • Goedkope vorm van energie: In de eerste plaats is elektrische energie een goedkope vorm van energie. Het is veel goedkoper om op elektriciteit te rijden, dan op benzine of diesel. Zo kan je maandelijks een mooi bedrag uitsparen. Zeker wanneer je pas recentelijk de overstap maakte van fossiele brandstoffen naar elektriciteit.
  • In de nacht opladen mogelijk: Heb je thuis een laadpaal staan, dan kan je je auto ook ’s nachts opladen. Met laadpalen van Alfen laad je je elektrische auto op terwijl je slaapt. Lekker praktisch dus, want zo heb je ‘s morgens altijd een volle accu. Dus zelfs als je elke dag auto rijdt, hoef je je zo geen zorgen te maken over een lege accu.
  • Op eigen stroom rijden: Wist je dat op eigen stroom rijden ook mogelijk is? Stel dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Met een innovatieve oplossing van de moderne laadpaal laad je heel eenvoudig je elektrische auto op. Aangezien zonnepanelen ook stroom opwekken op een bewolkte dag, is dit niet alleen een optie wanneer de zon schijnt.
  • Groen: Wat we uiteraard niet over het hoofd mogen zien, is dat laadpalen een vorm van groene energie zijn. Al helemaal wanneer je je eigen zonnepanelen gebruikt om je elektrische auto op te wekken. Veel duurzamer dan dat gaat het niet worden. Daarmee dragen laadpalen bij aan het tegengaan van klimaatverandering.
  • Minder wachttijden: De afgelopen jaren zag je regelmatig auto’s wachten bij publieke laadplekken. Met het initiatief van de Europese Unie om meer laadpalen te plaatsen komt daar verandering in. Nu de wachttijden een stuk korter zijn geworden (en in veel gevallen zelfs al helemaal zijn verdwenen), en het laden ook steeds sneller gaat, wordt reizen met een elektrische auto een stuk praktischer.
  • Energie opslaan: Energie opslaan voor later gebruik is een belangrijke positieve ontwikkeling in de laadpalen. Op het moment dat de zon namelijk schijnt en je niet direct energie nodig hebt, moet dit ergens naartoe. Deze energie kun je opslaan in de accu van je auto. Je maakt daardoor optimaal gebruik van natuurlijke bronnen van energie. Met de laadpalen van vandaag de dag is het voor zo’n beetje iedereen toegankelijk.

Zelf een laadpaal plaatsen

Laadpalen zijn een concept waar we de komende jaren steeds meer mee in aanraking gaan komen. Op het moment dat een dergelijke innovatie zoveel voordelen te bieden heeft, is dit een logisch gevolg. Er is dan ook in toenemende mate interesse om zelf een laadpaal te plaatsen. Voor particulieren, maar ook zeker voor bedrijven.

Ben jij op dit moment op zoek naar een laadpaal? Ga dan zeker even op zoek naar alle mogelijkheden die er zijn. Bijvoorbeeld door een groothandel in laadpalen te raadplegen. Je komt er dan al snel achter welke opties er op dit moment zijn. En welke optie voor jou de beste uitkomst biedt.

Deze blog is gesponsord.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: elektrisch rijden

Gezocht: een baan met impact

13 mei 2022 door Ageda Leave a Comment

Als we ergens merken dat we duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden, dan is het wel bij het zoeken naar een baan. Werken voor een duurzaam bedrijf heeft voor velen prioriteit. We willen dat ons toekomstige bedrijf niet alleen oog heeft voor winst. Het moet een visie hebben voor de toekomst, zuinig zijn met grondstoffen, afval recyclen, en zich inzetten voor diversiteit en inclusiviteit. Kortom: we gaan voor een baan met impact.

Waren deze bedrijven een aantal jaren geleden nog lastig te vinden, nu is duurzaamheid een belangrijke speerpunt om nieuwe medewerkers te vinden op deze krappe arbeidsmarkt. Veel bedrijven halen alles uit de kast om zich hierin te onderscheiden. Maar let goed op: greenwashing ligt om de hoek. Zoek je een baan bij een echt duurzaam bedrijf, doe dan wat huiswerk.

Hoe vind je een duurzame baan

Ben je op zoek naar een baan of wil je switchen naar een duurzaam bedrijf? Er zijn makkelijke manieren om een duurzame job te vinden. Bijvoorbeeld door je in te schrijven bij duurzame vacaturebanken, zoals Sustainable jobs. De banen die je hier vindt zijn stuk voor stuk duurzame vacatures die impact kunt maken op het klimaat, het milieu en de natuur. En je vindt er niet alleen vaste jobs. Het aanbod freelance opdrachten, vakantiewerk, stages en projecten neemt in een rap tempo toe.

Wat is een duurzame baan?

In een duurzame baan draag je bij aan het welzijn van mens, dier en klimaat. Het maakt niet uit wat voor functie je hebt: van technicus, verkoper, ondersteuner, schrijver of uitvoerder,je kunt altijd gericht zoeken naar een duurzame baan. Maar toch, bij de ene functie is het makkelijker dan bij de andere. Duurzame adviseurs en projectmanagers zijn erg gewild. En er is een grote vraag naar sales mensen in de duurzaamheid.  Of het nu gaat om het verkopen van zonnepanelen, energie, of nieuwe duurzame koffiemerk op de markt brengen, de vraag naar commerciële talenten is enorm.

Deze bedrijven maken impact

Je kunt natuurlijk ook andersom zoeken. Want bij een duurzame vacaturebank wordt er bijna nooit een redacteur gezocht. En als die vacature er al is, dan vaak bij een bedrijf in het westen van het land. Oplossing? Ga op zoek naar duurzame bedrijven, zoals Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, Dopper, Mud Jeans en Snappcar. Dit zijn zogenaamde B-corp bedrijven. B Corp staat voor Benefit Corporation en is een label voor bedrijven die impact maken op sociale- en milieuaspecten. Voor hen is winst maken alleen niet het doel, ze willen ook een bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. Het B-Corp label ontvangt een bedrijf echter niet zomaar. Hier gaat een intensief certificeringsproces aan vooraf. Een bedrijf dat het B-Corp label heeft is transparant in de hele bedrijfsvoering. Wil je werken bij B Corp bedrijf? Kijk eens op de website van Sustainable Jobs. Nederland kent 90 B Corp-bedrijven.

Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden om een duurzame baan te vinden. Zoek op je functie samen met zoekwoorden als duurzaam(heid), maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of corporate Social Responsibility. Of kijk eens bij MVO Nederland. Zij hebben een groot overzicht bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Deze blog is voor een deel gesponsord.

Lees verder

Mijn top 5: duurzame online kledingwinkels


Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzame vacatures, werk zoeken

De voordelen van een deelauto

12 mei 2022 door Ageda Leave a Comment

Je auto de deur uit doen? Echt niet! Het is het geluid wat ik regelmatig hoor als ik voorbeelden geef van duurzamer leven. Een auto hebben betekent voor veel mensen vrijheid. Maar voor het milieu is het een belasting, en voor je portemonnee ook. Hoe zou je nu toch vrijheid kunnen ervaren en rekening houden met het milieu? Juist: met een deelauto.

Een auto koop je al voor een zacht prijsje. Daar ligt het probleem niet. De bijkomende kosten kunnen echter flink oplopen. Ook als je maar weinig autorijdt.

Wat kost een benzineauto?

Een gemiddelde autoverzekering kost al snel € 75,00 per maand. De gemiddelde kosten voor wegenbelasting liggen tussen de € 20,00 en € 60,00 euro per maand en de jaarlijkse APK met een kleine beurt rond de € 120,00. En dan heb je nog geen kilometer gereden. En… er gaat altijd wel iets stuk. Moet je weer naar de garage, waar je nooit voor minder dan honderd euro je auto weer terugkrijgt.

Wat kost elektrisch rijden?

Bovenstaand is het financiele plaatje van een benzineauto. Wil je goed doen voor het milieu, dan koop je beter een elektrische auto. Maar helaas is hier geen sprake van een zachte aanschafprijs. En dan heb je ook nog een laadpaal bij de deur nodig. Zelfs op de tweedehandse markt zijn elektrische auto’s voor de meeste mensen nog niet betaalbaar.
Verder ziet het financiele plaatje er voor de elektrische auto wel beter uit. Uiteraard moet je ook deze auto verzekeren, maar je betaalt geen wegenbelasting. En ook het onderhoud is een stuk voordeliger omdat een elektrische auto amper ‘draaiende onderdelen’ heeft en er dus ook minder slijt. Tot slot hoef je een elektrische auto niet te tanken maar op te laden. Opladen is al snel een keer zo goedkoop als tanken. Vooral als je thuis kunt laden.

Voordelen van een deelauto

Een auto bezitten is in Nederland dus aardig prijzig. Is het niet in de aanschaf, dan zijn het wel de kosten die erbij komen. Voor wie een auto geen dagelijkse noodzaak is, loont het dus om een auto te delen. Wel de lusten, niet de lasten. Voordelen van een deelauto is dat je geen wegenbelasting betaalt, geen kosten hebt voor APK en onderhoud, en geen verzekering. Uiteraard betaal je wel een tarief per dag en een tarief per gereden kilometer.

Belangrijk voordeel voor het milieu: de meeste deelauto’s die je huurt via een bemiddelaar, zoals Greenwheels, myWheels, SnappCar, enz, zijn elektrisch. Dus tijdens je autorit heb je zero uitstoot.

Alleen een auto als je ‘m nodig hebt

Auto kunnen rijden als het nodig is. En als het niet nodig is, geen auto voor de deur. Het klinkt super. Je kan er voor kiezen om regelmatig gebruik te maken van een deelauto, of voor zo nu en dan. Heb je ‘m maar heel af en toe nodig en hoef je niet met je hele gezin op pad, dan heb je niet eens een abonnement nodig. Je betaalt dan een uurtarief en de kosten per gereden kilometer. Deze tarieven zijn inclusief tanken of opladen, verzekering, pechhulp en onderhoud. Je kunt een (deel) auto huren voor 1 dag, 1 uur, een hele week of voor 3 weken op vakantie naar Spanje.

Deelauto’s ook bij jou in de buurt?

Deelauto’s zijn vooral nog in de grote steden te vinden. Huren kun je een elektrische deelauto in Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, enz. In de kleinere steden en de dorpen is het moeilijker, maar ook hier zijn de deelauto’s in opkomst. Kijk eens rond op Snappcar, Mywheels en  Greenwheels of er iets in jouw omgeving te vinden is.

Is er nog geen deelauto bij jou in de buurt? Dan kan je zelf een initiatief starten. Of je stelt je eigen auto ter beschikking van de buurt. Dit kan ook nog eens een extra zakcentje opleveren. Laat je hierover wel eerst goed informeren.

Deze blog is voor een deel gesponsord.

Lees verder:

Dag autootje, hallo autoloos leven

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: autodelen, geen auto

Waarom je nu zonnepanelen moet kopen

3 mei 2022 door Ageda Leave a Comment

Als je door Nederland rijdt zie je steeds vaker enorme daken en weilanden vol zonnepanelen. Steeds meer bedrijven en huishoudens investeren in zonnepanelen en daar is natuurlijk een reden voor. Zonnepanelen wekken groene energie op en vandaag de dag zijn ze al lang niet meer zo duur. De afgelopen 8 jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden. Ook is het rendement een stuk verbeterd: zelfs in de wintermaanden leveren ze nu aanzienlijk meer stroom op.

Wind en zon zijn eeuwige energiebronnen, ze raken nooit op. Waarom zouden we dit niet gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen? Zonnepanelen kopen is daarom een slimme keuze en is een 100% groene energiebron. Je produceert je eigen duurzame energie en je draagt bij aan een duurzamere wereld.

Zo werken zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit twee laagjes silicium. Tussen die twee lagen ontstaat elektriciteit zodra er licht op komt. Ze werken dus ook met bewolkt weer. Alleen is het rendement groter als de zon schijnt. Zodra er licht op komt ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Met een omvormer, die meestal in je meterkast wordt geplaatst, wordt de stroom omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je gebruikt in je eigen huishouden.

Zonnepanelen kopen: het financiele voordeel

Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze. Het geeft meer rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Je energierekening gaat flink naar beneden waardoor je je investering in zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend kunt hebben. Een slimme keuze vooral gezien de huidige energieprijzen.

De stroom die je niet gebruikt kunt je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze hoeveelheid mag je wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die je ontvangt. Dit is de zogenaamde salderingsregeling. Deze regeling wordt waarschijnlijk vanaf 2024 afgebouwd, dus profiteer er nog van zolang het kan.

Hoeveel zonnepanelen voor je huishouden?

Wil je zonnepanelen kopen, dan komt de vraag: hoeveel panelen heb je nodig? De meeste mensen hebben zonnepanelen met een vermogen van rond de 370 Wp (wattpiek). Deze leveren ongeveer 300 kWh op per jaar. Een normaal huishouden gebruikt jaarlijks ongeveer 3000 kWh. Omgerekend zijn dit dus 10 zonnepanelen op je dak. (Bekijk eventueel je jaaroverzicht van je energieleverancier om te controleren hoeveel je per jaar verbruikt aan energie.)

Het kopen van 10 zonnepanelen inclusief montage uitgevoerd door een expert, kost rond de 4.000 euro inclusief btw. Let op, de btw (5%) kun je dit jaar nog terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wordt btw op zonnepanelen afgeschaft.
Met de 10 zonnepanelen op je dak bespaar je per jaar al snel 800 euro op je energierekening. Op deze manier heb je de investering binnen enkele jaren terugverdiend.

Is je dak geschikt?

Het is natuurlijk de vraag of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak. Schuine en platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen en het is erg belangrijk dat de dakconstructie sterk is. Als het dak twee personen kan dragen, kan deze ook enkele zonnepanelen dragen. Sommige mensen hebben een prachtig rieten dak, maar ook deze zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Kunnen de panelen niet op je dak? Misschien heb je een schuur of een carport die geschikt is. Tegenwoordig zijn er creatievere oplossingen, zoals zonnepanelen in je schutting, als dakpannen, los in de tuin of op je terrasoverkapping. Zoek eens rond, er is vast iets voor je bij. Is niks mogelijk? Kijk dan eens of je je kunt aansluiten bij een energiecooperatie bij jou in de buurt.

Deze blog is voor een deel gesponsord.

Lees ook:

De voordelen van windenergie

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: zonnepanelen

Het duurzaam laden van een elektrische auto 

21 april 2022 door Ageda Leave a Comment

Wanneer je een groot voorstander bent van duurzaamheid, wil je er alles aan doen om zoveel mogelijk duurzame stappen te zetten. Van verpakkingsvrij boodschappen doen, minder vlees eten, zelf duurzame energie opwekken tot elektrisch rijden. Hoe mooi is het als je hierin ook kunt combineren. Bijvoorbeeld door je elektrische auto duurzaam op te laden. 

Een laadpaal aan huis 

Wie elektrisch rijdt, heeft een laadpaal nodig. Het mooiste is om een eigen laadpaal te hebben. Een die altijd voor jouw auto beschikbaar is. Een laadpaal aan huis is ook veel gebruiksvriendelijker dan een laadpaal langs de weg. En je hebt de mogelijkheid om duurzaam opgewekte energie in je auto te laden. Maar hoe weet je nu wat een goede laadpaal is? Om ervoor te zorgen dat je de juiste laadpaal aanschaft kun je laadpaaladvies krijgen. Je checkt hier gelijk welke mogelijkheden er zijn om te laden met duurzame energie. 

Slimme laadpalen

Een goede keuze zijn slimme laadpalen die je voorzien van allerlei informatie over het laden zelf. Aan deze laadpaal is een mobile app verbonden die precies laat zien hoeveel stroom de laadpaal verbruikt. Je kunt de laadpaal zo instellen dat je auto gaat laden wanneer stroom het goedkoopst is. Of juist, als je je eigen energie opwekt met zonnepanelen, wanneer de zon schijnt. Daarnaast is een laadpaal aan huis veel makkelijker, aangezien je de auto aan de lader hangt wanneer je thuis komt. Pas als je weer weggaat haal je de lader er weer af. Zo ga je nooit met een lege accu op pad.   

Duurzame energie

Om de elektrische auto echt duurzaam op te laden heb je uiteraard duurzame energie nodig. Zoals ik al schreef, kun je je auto laden op zonnepanelen. Het aanschaffen van zonnepanelen in combinatie met een elektrische auto is een hele grote duurzame stap. Wie regelmatig de auto pakt, kan hier groot voordeel uit halen. Je rijdt nog net niet gratis, maar de kosten zijn minimaal. Uiteraard is de aanschaf van zowel zonnepanelen als een elektrische auto een flinke investering. Maar vooral nu de energie- en benzineprijzen enorm gestegen zijn, een investering die zich relatief snel terugverdient. En uiteraard een investering in een betere toekomst. 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: elektrisch rijden, zonnepanelen

Zo drink je een duurzaam kopje koffie

21 maart 2022 door Ageda Leave a Comment

Ik ben dol op mijn dagelijkse kopjes koffie. Als ik dat vertel, krijg ik vaak de vraag of koffie drinken wel zo duurzaam is. Dat hangt van een paar factoren af: hoeveel koffie drink je, welke koffie drink je en hoe zet je je koffie? En natuurlijk, wat doe je in je koffie? Een verhaal over duurzame koffie.

De impact van koffie

Je zou het niet zeggen, maar koffie heeft een zeer grote voetafdruk. Dat komt grotendeels door de hoeveelheid water die nodig is voor een kopje koffie. Nee, niet het water dat we gebruiken om koffie te zetten, dat is zo ongeveer de hoeveelheid die je drinkt. Er wordt veel water gebruikt bij het telen en de verwerking van koffiebonen. Voor één kopje koffie is 130 liter water nodig (Bron: De Verborgen Impact). Dat is best veel, vooral als je je bedenkt dat koffie wordt verbouwd in landen waar schoon drinkwater vaak schaars is.

Behalve water wordt bij het telen van koffiebonen vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen schimmels en insecten. Veel van onze koffie komt uit landen als Brazilie en Indonesie, waar de voorschriften voor het gebruik van pesticiden een stuk soepeler zijn dan in Europa. Daarnaast kan de koffieteelt leiden tot ontbossing, vooral nu de vraag naar koffie in de wereld steeds groter wordt.

Tot slot moeten we het nog hebben over de vaak slechte werkomstandigheden van koffieplukkers. Zij worden rechtstreeks blootgesteld aan de pesticiden, omdat ze die spuiten zonder beschermde kleding. Veel van die residuen komen vervolgens ook in het drinkwater terecht. Dit alles zorgt ervoor dat op de plekken waar koffiebonen verbouwd worden, veel gezondheidsproblemen voorkomen. En dan hebben we het nog niet over het schamele inkomen van de plukkers, omdat de prijs van koffie ontzettend laag ligt. Hierdoor leven veel koffieboeren in armoede en moeten kinderen meehelpen met koffieplukken.

Keurmerken voor koffie

Is alle koffie dan zo slecht? Nee, gelukkig kan het ook anders. Er zijn koffiemerken die wel degelijk oog hebben voor het milieu en de leefomstandigheden van de boeren. Deze merken zijn in het bezit van een keurmerk. De belangrijkste keurmerken voor duurzame koffie zijn UTZ, Rainforest Alliance, SKAL en EKO en Fairtrade. Het ene keurmerk stelt hogere eisen aan het milieu, de ander stelt hogere sociale eisen. De keurmerken UTZ en Rainforest Alliance stellen op beide gebieden hoge eisen. Deze twee keurmerken zijn in 2018 samengegaan, maar je kunt nog altijd de aparte logo’s op de producten vinden.

Een duurzaam kopje koffie zetten

Het drinken van een biologisch kopje koffie is de eerste stap in de goede richting en gelukkig zijn er steeds meer biologische koffiemerken te vinden. Daarnaast kan ook de manier van koffiezetten impact hebben op het milieu. De belangrijkste tip voor een duurzaam kopje koffie: zet zoveel koffie als je drinkt. Want verspilling van koffie is zonde van het vele werk wat er aan vooraf is gegaan. En omdat biologische koffie prijziger is dan reguliere koffie, is het weggooien van koffie ook pijnlijk voor je portemonnee.

Wij zetten thuis koffie met een cafetière. Groot voordeel is dat hier helemaal geen afval bij komt kijken, behalve het pak waar de koffie in geleverd wordt. Het zetten van koffie met een koffiefilter is ook prima, want het filter kan samen met de koffie in de gft-bak. Er bestaan overigens ook herbruikbare koffiefilters. Koffiezetten met koffiepads is een wat ander verhaal. Die kunnen niet in de GFT-bak, omdat er vaak net als bij theezakjes, kunststof  in verwerkt zit.

Duurzame koffie cups

Tegenwoordig zetten we steeds vaker koffie met behulp van cups. Wel zo handig. Maar is het ook duurzaam? Nee, de meeste cups zijn van kunststof gemaakt. Maar er komen gelukkig steeds meer nieuwe oplossing voor deze vervuilende cups. Zo hebben sommige merken de mogelijkheid om de lege cups te recyclen. En er zijn inmiddels ook cups die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. Zo zijn de cups van de Koffiejongens gemaakt van suikerriet en mais. Die kunnen dus na gebruik in de compostbak waar ze binnen 3 weken vergaan tot compost. De koffie in de cups is overigens  gecertificeerd door UTZ en Rainforest Alliance.

De Koffiejongens doen meer op het gebied van duurzaamheid. De koffiecups kunnen online besteld worden, en je kunt zelfs een abonnement nemen. Waar mogelijk leveren ze de bestellingen lopend of op de fiets af. Daarnaast worden alle pakketjes ingepakt door mensen die voorheen een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Heb je interesse in een abonnement? Kijk dan eens naar de mogelijkheden. Speciaal voor alle lezers van Elkedaggroener is er een speciale kortingsactie: Gebruik de kortingscode 7,5XEDG en ontvang 7,50 euro korting op je eerste bestelling van een abonnement.

Je ziet, ook voor het drinken van je dagelijkse kopje koffie kan je duurzame stappen maken: drink biologische koffie en zet koffie zonder afval of met afval voor op de composthoop.

Tip: ook de koffiedrap zelf kan je hergebruiken. Lees hier hoe:

Oesterzwammen op koffiedik

Theeblaadjes en koffiedik hergebruiken

Deze blog is voor een deel gesponsord.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: keurmerk, koffie

Zo kies je voor duurzame bloemen

8 maart 2022 door Ageda Leave a Comment

Er zijn weinig cadeaus die je eigenlijk voor elke gelegenheid kunt gebruiken. Een uitzondering hierop zijn bloemen. Of je nou iets te vieren hebt of iemand juist een steuntje in de rug wil geven, een bosje bloemen volstaat altijd. Aangezien verduurzaming een actueel onderwerp is, is het niet zo gek om op zoek te gaan naar duurzame bloemen. Toch kan het lastig zijn om hierin de juiste keuze te maken. Waar moet je op letten bij het kopen van duurzame bloemen.

Bloemen uit Nederland

Ondanks dat wij als land bekend staan om onze bloemen en bloembollen, verkopen we nog altijd veel bloemen die niet in Nederland geteeld zijn. Deze bloemen worden voornamelijk in Afrika gekweekt en vervolgens per vliegtuig naar Nederland verstuurd. Het is dan ook niet vreemd dat deze bloemen een stuk minder duurzaam zijn dan bloemen van Nederlandse bodem. Ze moeten immers een hele lange weg afleggen, waarbij er onnodig veel uitstoot ontstaat. Toch zijn er in Nederland gekweekte bloemen die nóg slechter zijn voor het milieu. Bloemen die in Nederland in een kas gekweekt worden vergen namelijk enorm veel energie en belasten zo het milieu meer dan de geïmporteerde bloemen. Als je voor duurzame bloemen gaat, zorg dan dat deze bloemen op z´n minst op Nederlandse bodem zijn gekweekt, de zogenaamde Nederlandse vollegrondsbloemen, en niet in een kas of overzees.

Tip: Kijk welke bloemen er op het moment in het seizoen zijn. Grote kans dat dit vollegrondsbloemen zijn.

Ga voor biologisch

Bij de kweek van veel bloemen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt om de bloemen er zo mooi mogelijk uit te laten zien. De bloemen mogen er dan goed uitzien, maar de bestrijdingsmiddelen hebben een negatieve impact op het milieu en zijn daarom totaal niet duurzaam. Daarnaasts kunnen het gebruik van water en mest ook nog voor milieuproblemen zorgen. Waar de teelt van groente en fruit strenge richtlijnen heeft voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is dit bij bloemen minder. Bloemen worden immers niet voor consumptie aangeboden. Kies als het kan voor biologische bloemen. Dan heb je in ieder geval de garantie dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Helaas is het aanbod biologische bloemen nog altijd zeer klein.

Koop een plant

Een nadeel van bloemen is dat ze maar een beperkte levensduur hebben. De meeste bloemen laten hun kopjes al snel hangen. Koop in plaats van een bos bloemen een mooie bloeiende plant. Planten gaan veel langer mee en sommige soorten bloeien ieder jaar opnieuw. Je kan er zelfs voor kiezen om zaden of een stekje te kopen. Dan kan je de plant zelf verzorgen en laten groeien, maar bovenal er voor kiezen om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en het watergebruik te reguleren.

Aan de hand van de bovengenoemde opties koop je met een gerust hart een bos mooie duurzame bloemen. Vraag ernaar bij een bloemist of kweker bij jou in de buurt.

Deze blog is gesponsord.

Lees verder:

Bloemen zaaien voor de bijen

Filed Under: Zelf doen Tagged With: bloemen

Dit zijn de voordelen van een groen dak

16 februari 2022 door Ageda Leave a Comment

bij op sedum bloem
Gesponsorde blog

Je hebt vast wel eens gehoord van een groen dak. Andere benamingen voor een groen dak zijn onder meer sedumdak en mos sedumdak. De naam zegt het eigenlijk al, de meeste van deze daken zijn voorzien van vetkruid oftewel sedum planten, grassen en mossoorten. Groen daken worden steeds populairder. Daarom zijn er steeds meer gemeenten die subsidies aanbieden. Naast dat veel gemeenten subsidieregelingen aanbieden, zijn er nog veel meer voordelen bij het aanschaffen van een groen dak. Ben jij benieuwd naar deze voordelen? SedumSpecialist.nl geeft je hieronder het antwoord!

Verleng de levensduur van je dak

Wist je dat een sedumdak de levensduur van een dak kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen? Een sedumdak kan de levensduur van je dak tot wel 60 jaar of langer verlengen. Wanneer je kiest voor een groen dak, wordt jouw dak beschermd tegen weersomstandigheden als regen, wind, zon en temperatuurwisselingen. Bovendien gaat een groen dak erosie tegen, waardoor de dakbedekking een stuk langer meegaat. Super duurzaam dus! We horen je denken: hoe lang duurt het dan voordat ik mijn investering heb terugverdiend? Gelukkig hebben wij het antwoord. Je verdient je investering ongeveer binnen 8 tot 21 jaar terug.

Geen last meer van stilstaand regenwater op jouw dak

Een groen dak leidt het regenwater in de zogenoemde substraatlaag. Zeker wanneer er in grote steden genoeg huizen zijn die meer van dit regenwater kunnen vasthouden, zal de riolering onder minder druk komen te staan bij stevige regenbuien. Voor gemeenten is dit dan ook precies de reden dat zij hierin investeren, door het aanbieden van subsidies op groen daken. Kijk ook altijd bij jouw gemeente na of deze subsidies voor jouw van kracht zijn. Dit kan je al snel aardig wat kosten schelen. Soms wel tot 50% van het aankoopbedrag!

Verhoog het rendement op je zonnepanelen

Een ander voordeel van een groen dak, is dat het je energiekosten verlaagd en het rendement op zonnepanelen verhoogd. Dit komt doordat de planten de omgevingstemperatuur verlagen. Hierdoor kan je rendement wel oplopen tot 8%. Het is dus niet alleen duurzaam, maar ook nog eens fijn voor je portemonnee. Denk wel goed na over de vakverdeling, zodat de planten ook genoeg zonlicht krijgen. Gelukkig kan sedum wel wat hebben en is het onderhoudsarm.

Creëer een lagere omgevingstemperatuur

Sedum planten kunnen tot wel 50% zonlicht absorberen en zo’n 30% reflecteren. Hierdoor wordt de omgevingstemperatuur verlaagd en kan het in de zomer een stuk koeler aanvullen. Daarbij dragen grote hoeveelheden sedumdaken bij aan een lagere omgevingstemperatuur in een stad.

Minder last van omgevingsgeluiden

Je kunt een dak met sedum vergelijken met een geluidsbarrière rondom je woning of pand. Het absorbeert niet alleen geluiden binnen in jouw woning of kantoorpand, maar ook daarbuiten. Zo creëer je een rustigere omgeving.

Brandwerend

Een groen dak krijgt dan misschien geen gehele isolerende waarde mee, maar het werkt zeker brandwerend en -vertragend. Van nature is een sedumdak een vochtige laag op het dak. Dat biedt toch net even een stukje extra brandveiligheid.

Verhoog de biodiversiteit in je omgeving

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de mensen die een groen dak koopt dit doet voor de groene uitstraling. Naast een groen aanzicht zorgt een sedumdak ook voor biodiversiteit. De leefomgeving van vogels en insecten, zoals vlinders, worden bevorderd door de grassen, sedum en kruiden.

Snel verduurzamen, weinig onderhoud

Met een groen dak creëer je snel een groene look. Sedum kan tegen een stootje en is bovendien onderhoudsarm. Je hebt er dus weinig werk aan, wel zo prettig. Er zijn diverse maten, soorten en manieren om een groen dak te ontwerpen. Ook enthousiast geworden of heb je nog niet genoeg gelezen? Neem dan gerust een kijkje opbij de sedumspecialist.nl voor meer informatie.

Deze blog is  gesponsord. Ik werk alleen met gesponsorde blogs wanneer het product waarover ik schrijf, daadwerkelijk duurzaam is.

Lees verder:

Een kleine moestuin aanleggen kan overal

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: groen dak, sedum

Circulaire economie is leven zonder afval

7 februari 2022 door Ageda Venema Leave a Comment

Weet jij wat circulaire economie precies inhoudt? Ik vind het maar een moeilijk woord. Ik hoor er vaak over als het gaat om de bouw, waar oude materialen opnieuw gebruikt worden. Net als in ons huis, waar we oude dakpannen en stenen opnieuw gebruiken. Maar wat betekent circulaire economie voor het gewone huis-tuin-en-keuken-werk?

Moeten we natuurlijk eerst snappen in wat voor economie we nu zitten. We noemen de economie van vandaag de lineaire economie. In deze economie wordt een product gemaakt, gebruikt en weggegooid. Denk aan een plastic zakje: het wordt gemaakt, je verpakt je brood er in en als je brood op is, verdwijnt het zakje in de prullenbak. In dit systeem creëren we waarde door zoveel mogelijk producten te maken en te verkopen.

Afval wordt grondstof

In de ciruclaire economie doen we het anders: hier ligt de focus op het behoud van grondstoffen. Met dit oogpunt zijn de producten ook gemaakt: om weer te kunnen hergebruiken. Als de levenscyclus van het product ten einde is, hoeft het niet weggegooid te worden, maar kan je het terugsturen naar bijvoorbeeld de fabrikant die het uit elkaar haalt en de onderdelen opnieuw gebruikt. Binnen de circulaire economie gaat het om verminderen, veranderen, verduurzamen, oftewel ‘reduce, reuse, recycle’. Er wordt bezuinigd op de grondstoffen (reduce), producten worden gemaakt van herbruikbare grondstoffen (reuse) en aan het einde van het ‘nut’ gerecycled (recycle). Kortom: Afval bestaat niet meer. En grondstoffen raken niet op. Want afval wordt weer grondstof.

Een mooi voorbeeld is Mud Jeans. Zij maken en verkopen spijkerbroeken. Ik heb al verschillende broeken bij hen geleased. Gaat hij kapot dan repareren ze hem voor je. Is hij versleten, dan stuur je ‘m terug in ruil voor een nieuwe. Mud Jeans versnippert de broek en maakt er vervolgens weer een tas van. Of een nieuwe broek. Je oude broek dient dus als grondstof voor een nieuwe. Grondstoffen raken zo veel minder snel op.

Onze economie van vandaag is gericht op kopen kopen kopen. Oftewel, gezien door de ogen van de fabrikant: verkopen verkopen verkopen. We klagen toch allemaal dat de wasmachine na een jaar of 5 al bijna versleten is, terwijl we vroeger rustig 25 jaar met hetzelfde product deden. En probeer jij maar eens een koffiezetapparaat te repareren. Grote kans dat je hem niet eens open krijgt! Deze producten zijn niet gemaakt voor langdurig gebruik, maar met het verzoek om zo snel mogelijk weer een nieuwe te kopen.

Zo kan het wel

We moeten ons dus zien los te maken uit deze stroming. Hoe? Tja, dat is op dit moment nog niet heel makkelijk. Nederland heeft zich zelf als doel gesteld om in 2050 een circulaire economie te hebben. Zitten we tot zolang met de armen over elkaar? Dacht het niet! Dit is wat we al kunnen doen:

  • Koop geen wegwerpproducten. Die zijn gericht op eenmalig gebruik en na gebruik ook nutteloos
  • Koop minder. Vraag je af of je het wel echt nodig hebt.
  • En als je het nodig hebt, moet je het dan ook echt kopen? Of kun je het lenen? Of leasen? Of is het tweedehands te koop?
  • Gebruik wat je hebt zo lang mogelijk.
  • Is het kapot? Kijk of je het kan laten repareren?
  • Valt het niet te repareren? Misschien kun je er iets anders van maken? Kijk eens op Pinterest, daar vind je 1001 ideeën (zie de afbeeldingen in dit blog). Bijvoorbeeld wat je kan doen met je oude shirt, handdoeken, fietsbanden, enz. Wees creatief.
  • Kan je er echt niets meer mee? Zorg er dan voor dat je het goed weggooit. Scheid je afval. Oud apparatuur kan naar de milieustraat, versleten kleding in de kledingcontainer. Zo kan het allemaal nog een keer gebruikt worden. Wat in de grijze container belandt, wordt grotendeels verbrand. En dan is het weg en kan niemand er meer iets mee. En dat is zonde.
  • Wil je er gewoon van af? Verkoop het op marktplaats of geef het weg.

Delen is lief

Delen is een mooi onderdeel van de circulaire economie. In plaats dat we allemaal alles voor onszelf kopen, kunnen we ook kijken wat familie, vrienden of buren al hebben. Bijvoorbeeld een auto. Gereedschap. Een partytent. Of misschien iets kleins als een koffer. Je bent immers niet het hele jaar op vakantie!

Lees verder:

  • 6 tips om afval te verminderen
  • Grandioos afvalloos
  • Anti-voedselverspilling: koop bier van aardappelen

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afvalloos, circulaire economie

Mijn favoriete wintergroente

3 februari 2022 door Ageda Leave a Comment

pompoen kool

Wanneer je op de groenteafdeling van de supermarkt rondloopt, kan je niet zien of het zomer of winter is. Sperziebonen, mais, bloemkool, sla, broccoli, rode biet, alle is het hele jaar rond te koop. Maar juist in deze tijd heb ik zin in wintergroente. En dat is ook niet zo gek. Groente van het seizoen zijn smaakvoller, goedkoper en uiteraard, beter voor het milieu. Je hebt geen verwarmde kassen of extra hulpstoffen nodig om de groente te laten groeien. Veel groentes hebben een enigszins bittere smaak. Perfect voor een combinatie met zoetig.

De lekkerste wintergroente

Boerenkool. De bekendste wintergroente is misschien wel boerenkool. Vooral lekker als de nachtvorst erover is geweest, dan wordt de kool minder bitter.
Er is meer dan stamppot boerenkool, hoewel ik dat zelf wel heel erg lekker vind. Rauw is boerenkool ook lekker, als het ‘groenbestand’ van een salade. Omdat boerenkool nogal hard kan zijn, snijd je het het beste in hele dunne reepjes.

Knolselderij. Erwtensoep eten we het liefst in de winter. Gemaakt met knolselderij. Je zou het misschien niet zeggen, maar knolselderij is een vitamine C-bommetje die je niet alleen hoeft te bewaren voor in de snert. Hij is namelijk best aromatisch en enigszins zoet. Het is een goede vervanger van de aardappel. En rauw uiteraard ook superlekker, door er hele dunne reepjes (jullienne) van te snijden en deze te mengen met walnoten en appel en een lekkere dressing.

Spruiten. De een gruwelt ervan, de ander vindt ze verrukkelijk. Ik behoor tot die laatste groep. Spruitjes heb ik ook standaard in de tuin staan, omdat ze zo makkelijk groeien en je de hele winter kunt oogsten. Dat mensen ze niet lekker vinden, ligt enerzijds aan het feit dat ze voor kinderen te bitter smaken (en ze het daarna nooit weer proberen) en anderzijds aan de geur die vrijkomt bij het koken, de onaangename spruitjeslucht. Heb je wel eens spruitjes met satesaus geprobeerd? Hoe korter je ze kookt, des te smakelijker ze zijn. Je kunt ze ook rauw eten, snijd ze daarvoor heel fijn of rasp ze. Goed kauwen, dat bevordert de spijsvertering.

Kolen. Naast spruiten zijn er nog andere winterkolen, zoals rode, witte, savooie en groene kool. Lekker om te stoven met of zonder vlees. Rode kool met appeltjes is wel het meest bekend en ook superlekker. Net als alle andere kolen is rode kool rijk aan vitamine en mineralen. En dit krijg je het beste binnen als je de kolen zo kort mogelijk kookt, of liever nog rauw eet. Probeer eens Coleslaw met appel, walnoot en peen. Snijd de kool ook hier in ragfijne stukjes.

Radijs. De eerste groente die je kunt zaaien en snel erna kunt oogsten is de radijs. Scherp van smaak, soms een beetje te. Dat geldt vooral voor radijsjes uit eigen tuin. Die uit de supermarkt zijn milder van smaak. Gezond zijn ze uiteraard, ze zijn een rijke bron aan magnesium en calcium. Radijsjes zijn lekker om zo te eten, maar ook warm doen ze het goed, bijvoorbeeld als soep of gegrild. Wist je dat je er ook radijschips van kunt maken?

Rammenas. Als ik vroeger aan mijn vader vroeg wat we gingen eten, zei hij standaard ‘Rammenas met TamTam’. Lang dacht ik dat rammenas helemaal niet bestond, mijn vader kan namelijk alleen water koken. Maar het bestaat wel degelijk! En het is nog lekker ook. Rammenas is te koop als knol of in de vorm van een peen. Maar in de supermarkt zal je ‘m niet snel aantreffen. Rammenas behoort tot de vergeten groente. In het Engels wordt hij black Radish genoemd en dat geeft al aan dat het familie van de radijs is, alleen dan een stuk groter. Rauw of geroosterd, de rammenas is zeker de moeite waard. En de tamtam? Ik zal het mijn vader toch nog weer eens vragen.

Witlof. Als kind was witlof geen favoriet. En dat zie ik bij dochterlief ook. En dat is vanwege de bitterheid van de groente. Maar juist dat maakt ‘m oergezond. Mijn favoriet is in de salade met mandarijn, tomaat, appel, paprika… eigenlijk met alle fruit en rauwe groente die ik heb liggen. O ja, en dan het zuurtje van een augurk. Bij mijn eerste vriendje thuis kreeg ik witlof uit de oven met ham en kaas. Ik durfde geen nee te zeggen, en wonderbaarlijk genoeg vond ik het best lekker. Nu behoort witlof tot mijn favorieten.

Filed Under: Een categorie, Zelf planten Tagged With: groente

Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • gedroogde rozemarijn Gedroogde rozemarijn €2.75
  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
  • woordjes gemaakt van scrabble letters van hout Scrabble letters van hout €1.50
  • Handgemaakt van kaarsresten: Piramidekaarsen €7.95
  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.50

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2022 · elkedaggroener ·