• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Blog

Deze tips maken biologisch eten betaalbaar

29 maart 2023 door Ageda Venema Leave a Comment

hand vol tomaten

Biologisch eten is zo duur, hoor ik vaak. Maar is dat echt zo? Natuurlijk: een kilo biologische appels is duurder dan een kilo gewone appels. Maar wie met aandacht voor mens, dier en natuur eet, past zijn eetgewoontes vaak ook aan. En dan blijkt biologische eten betaalbaar te zijn. 

Met deze tips wordt biologisch eten betaalbaar

 

  1. Eet minder vlees. Uiteraard kies je voor biologisch vlees, maar verminder de hoeveelheid naar maximaal drie keer per week, en je bent niet duurder uit. Maak vleesvervangers zelf (met bonen, rijst, groente of noten)
  2. vegetable-1085065_640Koop groente en fruit van het seizoen.
  3. Maak een weekmenu. Kijk welke groente in de aanbieding zijn of in het groentepakket zitten en doe je boodschappen in een keer.
  4. Koop ongesneden groente. Dit is niet alleen goedkoper, maar groente blijft zo ook langer houdbaar.
  5. Koop op maat. Zorg ervoor dat je geen eten hoeft weg te gooien. Is er toch iets in de aanbieding, kijk dat of je het kan invriezen.
  6. Bewaar al je kliekjes, dan heb je voor een dag in de week gezond eten zonder dat het je iets kost.
  7. Laat koekjes en dergelijke mooi in de schappen liggen. Ook als ze biologisch zijn. Maak ze lekker zelf, dan weet je ook precies wat er in zit.
  8. Bak je eigen brood. Wij investeerden ooit in een broodbakmachine bij de Lidl. Voor 5 euro bak ik 4 broden van biologisch meel.
  9. Kook zonder pakjes en zakjes.
  10. Zoek recepten met maximaal 5 ingrediënten. Koken hoeft niet duur, noch tijdrovend te zijn. Maak bijvoorbeeld regelmatig een lekkere salade. De beste salade recepten zijn in een handomdraai gemaakt.
  11. Veel biologische producten koop je gewoon in de supermarkt, onder het merk Bio+. Zoals eieren, melk, yoghurt, roomboter. Deze zijn vaak voordeliger dan de producten uit de biologische winkel. Het assortiment biologische producten in de supermarkten wordt steeds groter.
  12. kitchen-garden-255404_640Eet alles van de groente. Eet je broccoli of bloemkool? Bewaar dan de steel en gebruik deze in de soep. Wortels? Wist je dat loof van jonge bos wortelen kunt eten? Uiteraard alleen van de biologische wortels.
  13. Start je eigen moestuin. Dat kan zelfs op je balkon. Verbouw groente die je lekker vindt.

Deze blog is deels gesponsord.

Lees ook:

4 tips voor duurzaam vlees eten

Filed Under: Zelf doen Tagged With: biologisch eten

Je gasverbruik verminderen? Ga naar buiten (en andere energiebesparende tips)

26 maart 2023 door Ageda Venema Leave a Comment

Als buiten de temperatuur daalt, gaat bij jou dan gelijk de kachel omhoog? Of is dit juist voor jou de tijd om naar buiten te gaan? Hoewel het eerste aanlokkelijk klinkt, geldt voor mij zeker het tweede, ik ga naar buiten. Groot voordeel: de kachel hoeft dan helemaal niet omhoog. Dit is de eerste tip om je gasverbruik te verminderen.

1. Kou is goed voor je weerstand

Het verbaast me altijd hoe dochterlief de winter doorloopt. Waar is haar sjaal? Waar is haar muts? En moet die jas niet dicht? Hallo! Het VRIEST buiten. Wonder boven wonder komt ze elke winter zonder al te veel gehoest en geproest door. Ergo: je wordt niet ziek van de kou. Je wordt ziek van virussen en bacteriën. Die kou, hoe verschrikkelijk soms ook, is juist goed voor je weerstand.

2. Lekker luchten

Omdat het koud is hou je thuis de ramen dicht? Niet doen! Open je ramen elke dag een uurtje, zodat het lekker kan luchten. Dankzij die frisse droge buitenlucht warmt je huis daarna een stuk sneller op.

3. Dosis vitamine D

Nog even terugkomend op de gezondheid. Kou met een zonnetje, zoals voor de komende dagen is beloofd, zorgt voor een perfecte dosis vitamine D. En dat kunnen we in de winter heel goed gebruiken.

4. Goed voor de nachtrust

Na een dag in de buitenlucht geweest te zijn, slaap je ’s nachts meestal prinsheerlijk. Laat de verwarming in je slaapkamer lekker uit, want juist koude lucht zorgt ervoor dat je goed doorslaapt. Toch koud? Haal de flannellen lakens tevoorschijn en die lekkere wollen deken. Of zet de verwarming een uurtje voor het slapen gaan aan. En weer uit zodra je naar bed gaat. Dan is het aangenaam als je gaat slapen, en kan het vervolgens lekker afkoelen. Maar tegen die tijd heb je jezelf en je bed al lekker opgewarmd.

5. Gasverbruik verminderen

Je hoeft het binnen niet warmer te maken dan normaal. 19 graden in huis is lekker, ook als het buiten koud is. Misschien wel juist als het buiten koud is. Trek dikke sloffen aan en die lekkere dikke trui die bedoeld is voor de echte koude dagen. En als je van een lekkere wandeling komt, heb je het al warm bij lagere temperaturen. Krijg je het ‘s avonds toch koud op de bank? Doe je voetjes van de vloer en leg een dekentje om je benen.

Ben je toch wel iets meer een koukleum en heb je graag de temperatuur in huis behaaglijk. Plaats dan een thermostaatkraan op je radiator. Bijvoorbeeld in een kamer waar de verwarming niet vaak aan hoeft. Met behulp van een  thermostaatkraan kan je per kamer de temperatuur regelen. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat de temperatuur in de kamer gelijkmatig blijft.

6. Geniet van je favoriete thee

Zit je nu toch nog te rillen? Maak een lekkere grote pot met thee. Wie warm is van binnen krijgt het minder snel koud.

Lees verder:

Energie besparen in kleine en grote stappen

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: energiebesparen, energiebesparing, gasverbruik, winter

Het hoe en waarom van spouwmuurisolatie

21 maart 2023 door Ageda Leave a Comment

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Het doel van isolatie is om de warmte binnen te houden als het koud is, en de koelte als het buiten warm is. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen prettig om in te wonen, het verlaagt ook je energiekosten. Een manier van isoleren die veel wordt toegepast, is spouwmuurisolatie. Maar wat is dat nu precies? En wat is de meest duurzame manier van spouwmuurisolatie?

Een huis heeft een dak, een vloer, muren, deuren en ramen. Al deze elementen bij elkaar is de schil van je woning, en deze schil kun je één voor één isoleren. In deze blog heb ik het over de muren, een heel belangrijk onderdeel van de isolerende ‘schil’.

Soorten muren

Een muur is een muur zou je zeggen. En hoewel ze van binnen en van buiten vaak hetzelfde eruit zien, is niks minder waar. De meeste huizen hebben een binnenmuur en een buitenmuur. Alleen heel oude huizen, gebouwd vóór 1920, hebben een steens muur. Dit betekent dat de muur een hele baksteen lengte dik is. De stenen zijn in de lengte en de breedte gelegd. Net zoals je een huis van Lego bouwt. Een dergelijke muur zal altijd koud aanvoelen, want steen isoleert immers niet.

Iets jongere huizen hebben vaak een halfsteensmuur. Hierbij werden de stenen in de lengte geplaatst als twee lagen tegen elkaar. Deze muren zijn sterker maar isoleren nog steeds minimaal.

De meeste huizen van na de oorlog hebben een binnen en buitenmuur die worden gescheiden door een spouw. Dit is een holle ruimte tussen de muren. De muren staan met elkaar in verbinding door middel van spouwankers.

Is mijn spouw wel (goed) geïsoleerd?

Door de holle ruimte op te vullen met isolerend materiaal, ontstaat spouwmuurisolatie. Maar als de ruimte niet zichtbaar is, hoe weet je dan of de spouw van jouw huis geïsoleerd is? En zo ja, waarmee?Op bouwtekeningen kun je vaak wel zien of je een spouwmuur hebt of niet. Maar je kunt meestal zelf niet zien wat er precies tussen je binnen- en buitenmuur zit. Daarvoor heb je hulp van een expert nodig die ‘in de muur’ kan kijken. Hij kan ook zien wat de staat van de isolatie is. Is het nog goed opgevuld, of zit er vuil in. Vuil, zoals cementresten, kan een koudebrug vormen waardoor warmte naar buiten lekt.

Een tweede methode om te ontdekken of jouw spouwmuur (nog) wel goed geïsoleerd is, is door een warmtescan te maken. Dit kan je het beste laten doen in de winter als de temperatuur rond het vriespunt is. Door de woning goed warm te stoken, ziet een warmtecamera waar warmte uit het huis wordt gelekt. Lekt er veel warmte via de muren of zie je op sommige plaatsen in de muren warmtelekken, dan weet je dat deze niet goed geïsoleerd zijn.

Het kan zijn dat de isolatie in de spouw is verweerd of verzakt. Als de originele isolatie dun is, kan deze bijgevuld worden. Is de isolatie te dun of niet meer afdoende dan kan met korrels, vezels of schuim de isolatie verbeterd worden. Experts kunnen vaststellen of bijvullen mogelijk is en wat de beste methode is.

Soorten spouwmuurisolatie

Je spouwmuur laten isoleren gebeurt vaak met EPS parels (bolletjes van piepschuim), glaswol, steenwol of schuim. Alle vier isoleren goed. Wil je liever gaan voor echte duurzame varianten, dan kies je voor houtwol, hennep, vlas, gerecycled katoen, leem en stro. Bij de productie van de natuurlijke isolatiematerialen wordt minder CO2 uitgestoten dan bij de reguliere isolatie. Nadeel is echter dat je een dikkere laag nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te halen als de minder duurzame varianten. Ze kunnen dan ook niet altijd in spouwen toegepast worden en zijn beter geschikt voor verbouw of nieuwbouw. Niet alle natuurlijke varianten kunnen goed tegen vocht en zijn dus niet geschikt voor vochtige spouwmuren. Kurk en houtwol kunnen wél goed tegen vocht.

In Nederland is helaas de weg naar duurzame spouwmuurisolatie nog niet echt gevonden. In tegenstelling tot de landen om ons heen. In Duitsland en Frankrijk wordt veel meer gebruik gemaakt van duurzame spouwmuurisolatie.

Nog een laatste tip:

Je krijgt subsidie voor muurisolatie. Dit is 4 euro per m2. Neem je nog een andere maatregel, dan krijg je 8 euro per m2 subsidie.

Lees verder

Energie besparen in kleine en grote stappen

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, isolatie

Een windturbine thuis: kan dat?

20 maart 2023 door Ageda Leave a Comment

windvlag

Het verduurzamen van onze huizen wordt steeds belangrijker. Door het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen, kunnen we bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst. Als het gaat om duurzame energie, dan hebben we het meestal over zonnepanelen. Maar wist je dat je ook een kleine windturbine thuis kunt plaatsen? Vooral als je in het buitengebied woont en in een provincie waar het vaak waait, is dit een optie. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van windturbines. Hoe haalbaar is het?

Investeer in groene energie

Investeren in groene energie kan op verschillende manieren: intalleren van een windturbine, plaatsen van zonnepanelen of het afnemen van groene energie. Neem jij momenteel al andere duurzame energie af, maar twijfel je of de energie wel echt duurzaam is? Dan kun je de groene stroom checker doen om hier antwoord op te krijgen. 

Wat zijn windturbines?

Bij windturbines denken we al gauw aan de metershoge palen, slagschaduw en het verpesten van je uitzicht. Maar niks van dit alles slaat op windturbines voor aan huis. Dit zijn kleine windturbines die speciaal zijn ontworpen voor huishoudelijk gebruik. In tegenstelling tot de grote windturbines die je vaak in windmolenparken ziet, zijn deze turbines bedoeld voor gebruik op het terrein van particulieren en kleine bedrijven. Ze zijn meestal niet hoger dan 15 tot 25 meter en hebben een vermogen van minder dan 100 kilowatt. Sommige plaats je zelfs rechtstreeks op je dak.


Er zijn windturbines met een horizontale as (zoals de grote windmolens die we kennen, die altijd met ‘hun kop in de wind’ staan) en turbines met een verticale as. In de bebouwde omgeving wordt er meestal gekozen voor de laatste variant, omdat je hier vaker windvlagen voorkomen en de wind niet altijd uit dezelfde hoek komt. Windturbines met verticale as presteren hier beter. 

Voordelen van windturbines

Het gebruik van windturbines heeft vele voordelen voor het milieu en voor jou. Allereerst is windenergie een hernieuwbare energiebron die onuitputtelijk is en geen CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit betekent dat het gebruik van windturbines bijdraagt aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast bieden windturbines financiële voordelen. Door het installeren van een windturbine thuis kan je je eigen energie opwekken, waardoor je lagere energiekosten hebt. Als er meer energie wordt geproduceerd dan nodig is, kan deze overtollige energie worden teruggegeven aan het elektriciteitsnetwerk. 

Het installeren van een windturbine thuis

Maar dan komen we ook al snel bij de nadelen van een windturbine. Het installeren van een windturbine is nog altijd een grote investering die zorgvuldig moet worden overwogen. Daarnaast is niet elk huishouden geschikt is voor het gebruik van een windturbine. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat je besluit om een windturbine te installeren.

  1. Ten eerste moet de locatie van het huis geschikt zijn voor het gebruik van een windturbine. Windturbines hebben een bepaalde windsnelheid nodig om effectief te werken, gemiddeld meer dan 5,5 m/s nodig. Een dergelijke snelheid vind je niet in het binnenland.
  2. Een windturbine mag je niet zomaar plaatsen. In veel gemeentes is een vergunning nodig. Belangrijk is het dus om te weten welke wet- en regelgeving van toepassing zijn op het installeren van jouw windturbine. 
  3. Houd rekening met de kosten van het installeren van een windturbine en de windturbine zelf. Het is nog niet zo’n gemeengoed als zonnepanelen. Het kan enige tijd duren (soms wel langer dan 15 jaar) voordat de kosten zijn terugverdiend. 
  4. In tegenstelling tot zonnepanelen zijn er amper subsidies voor de aanschaf van windturbines. Slechts enkele gemeentes vertrekken subsidies, meestal in het kader van lokale klimaatafspraken.

Kortom: groene energie opwekken met je eigen windturbine is mogelijk, maar het levert vanwege de nog hoge investering niet snel rendement op. Woon je echter op de vlakte in een kustprovincie of aan zee, dan is het zeker de overweging waard. Maar ook dan moet je een goede rekensom maken. Wie een eigen windturbine neemt, doet dit eerder uit milieuoverweging dan vanuit economisch perspectief. Wil je windenergie wel stimuleren, koop dan een ‘stukje’ windmolen of doe neem deel in een groot windmolenpark.

Dit is een gesponsorde blog.

Lees meer:

Je energiecontract verhuizen? Kies voor groene energie

 

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzame energie, windenergie, windturbine

Gevel zonnepanelen: efficiënte en esthetische energiebronnen

1 maart 2023 door Ageda Leave a Comment

Zonne-energie is de toekomst van duurzame energie en wordt wereldwijd steeds populairder. De zonnepanelen die op daken worden geïnstalleerd, zijn inmiddels een bekend gezicht geworden. Echter, de trend van de laatste tijd is het gebruik van gevel zonnepanelen, ook wel bekend als zonnegevels. In dit artikel zullen we de voordelen, installatie en het onderhoud van gevel zonnepanelen bespreken. Maar eerst terug naar de basis, wat is zonne-energie eigenlijk?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een vorm van hernieuwbare energie die wordt geproduceerd door de zon. Het is een schone en duurzame energiebron die geen schadelijke gassen uitstoot en ons niet afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit door middel van zonnepanelen. Deze panelen bevatten fotovoltaïsche (PV) cellen, die het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit.

Hoe werkt zonne-energie?

Wanneer zonlicht op een zonnepaneel valt, wordt het opgevangen door de PV-cellen. Deze cellen zijn gemaakt van halfgeleidermateriaal, zoals silicium. Het zonlicht “stoot” elektronen los van de atomen in de halfgeleider, waardoor er een stroom van elektronen ontstaat. Dit proces staat bekend als de fotovoltaïsche werking en zorgt ervoor dat er elektriciteit wordt geproduceerd.

Voordelen van zonne-energie

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het gebruik van zonne-energie. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Het is een schone en duurzame energiebron die geen schadelijke gassen uitstoot.
  • Het is een hernieuwbare energiebron die niet opraakt.
  • Het kan je helpen geld te besparen op uw energierekening door je minder afhankelijk te maken van traditionele energieleveranciers.
  • Het is een betrouwbare energiebron die weinig onderhoud vereist.
  • Het kan worden gebruikt om energie op te wekken op afgelegen locaties waar geen traditionele energieleveranciers beschikbaar zijn.

Nadelen van zonne-energie

Het zou naïef zijn om de eventuele nadelen van zonne-energie buiten beschouwing te laten. Hierbij enkele nadelen van zonne-energie met betrekking op zonnepanelen:

  • Een van de grootste nadelen van zonne-energie is dat het vermogen om energie op te wekken afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht die beschikbaar is. Dit betekent dat de energieproductie van zonnepanelen aanzienlijk kan afnemen op bewolkte dagen of tijdens de wintermaanden, wanneer er minder zonlicht beschikbaar is.
  • Een ander nadeel van zonne-energie is dat de initiële investeringskosten vaak hoog zijn. Hoewel zonnepanelen na verloop van tijd kunnen helpen om geld te besparen op energierekeningen, kan het installeren van de panelen een grote investering vereisen. Dit kan het voor sommige mensen moeilijk maken om over te stappen op zonne-energie.
  • Ten slotte kan het productieproces van zonnepanelen zelf ook enkele nadelen hebben. Bijvoorbeeld, de productie van zonnepanelen kan vervuilend zijn en gevaarlijke chemicaliën gebruiken. Daarnaast kan het proces arbeidsintensief zijn en kan het geproduceerde afval bijdragen aan de milieu-impact van zonne-energie.

Ondanks deze nadelen blijft zonne-energie een waardevolle en duurzame energiebron die kan helpen bij het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de uitstoot van schadelijke gassen in de atmosfeer.

Loop je tegen bovenstaande nadelen aan van zonnepanelen of gevel zonnepanelen? Lees dan eens ons artikel over het naar beneden brengen van je energierekening zonder investering.

Gevel zonnepanelen in opkomst

Gevel zonnepanelen zijn een alternatieve manier om zonne-energie op te wekken, waarbij in plaats van zonnepanelen op het dak te plaatsen, panelen aan de gevel van een gebouw worden bevestigd. Dit biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen op het dak, zoals het optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en het verminderen van schaduweffecten.

Wat zijn gevel zonnepanelen?

Gevel zonnepanelen zijn zonnepanelen die op de gevel van een gebouw worden geïnstalleerd. De panelen kunnen verticaal, horizontaal of in een ander patroon worden geplaatst om een visueel aantrekkelijk en efficiënt ontwerp te creëren. De panelen zijn vergelijkbaar met traditionele zonnepanelen, met als enige verschil dat ze worden bevestigd aan de gevel in plaats van het dak.

Waarom zijn ze belangrijk?

Gevel zonnepanelen zijn belangrijk omdat ze de energie-efficiëntie van een gebouw kunnen verbeteren en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan een beter milieu. Ze bieden een innovatieve oplossing voor gebouwen met beperkte dakruimte en kunnen het gebruik van traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde energiebronnen verminderen.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: duurzame energie, zonnepanelen

De voordelen van een hybride auto

24 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

uitzicht uit autoraam hybride auto in de avond

‘Leuk zo’n elektrische auto, maar dat kunnen wij niet betalen!’ Veel mensen zouden graag elektrisch willen rijden om veel verschillende redenen, maar helaas is de betaalbaarheid nog altijd een probleem. Overstappen naar een hybride auto kan dan een mooie tussenstap zijn. En die heb je in alle soorten en maten en prijsklassen.

Een hybride auto is zo gek nog niet. Een groot voordeel is dat je kleine afstanden vaak volledig elektrisch kunt rijden, en bij grote afstanden niet het probleem hebt van een beperkte actieradius. Waar een elektrische auto al vaak na zo’n 350 kilometer een oplaadstation nodig heeft, rij je met een hybride auto rustig naar Frankrijk zonder een tank- of laadstation aan te doen.

Met of zonder stekker

Als je kiest voor een hybride auto, heb je de keuze uit met stekker of zonder stekker. Wat is nu het verschil? Een hybride auto heeft zowel een benzinemoter als een elektromotor met accu. Deze werken samen. De elektromotor helpt als het ware mee en zorgt ervoor dat de benzinemotor zuiniger werkt. De accu wordt opgeladen tijdens het remmen en soms door de verbrandingsmotor iets harder te laten werken. De meeste hybride auto’s kunnen kleine stukjes volledig elektrisch rijden.
Met een hybride auto met stekker, zoals de ook wel plug-in hybride genoemd, kun je een afstanden tot wel 60 kilometer volledig elektrisch rijden. De accu in de plug-in hybride is groter dan in een gewone hybride auto. Je laadt de accu op met behulp van een stekker. Ideaal om korte afstanden te overbruggen. Belangrijk bij een plug-in hybride auto is een laadpaal bij huis.

Minder uitstoot

Hybride auto’s hebben wat uitstoot betreft, vooral voordeel bij het rijden in de bebouwde kom of in de file. Juist dan wordt de elektromotor ingeschakeld en stoten ze geen schadelijke stoffen uit, waar benzine of dieselauto’s dat wel doen.

Wegenbelasting

Wie volledig elektrisch rijdt hoeft tot 2025 geen wegenbelasting te betalen. Rij je plug-in hybride, dan betaal je 50% minder wegenbelasting. De voordelen voor hybride auto’s gelden ook tot 2025. Daarna wordt dit voordeel voor zowel elektrisch als hybride afgebouwd.

Minder kosten per kilometer

Een hybride auto verbruikt minder brandstof dan een benzine auto. Maar natuurlijk wel elektriciteit. Het opladen van een elektromotor is echter goedkoper dan een volle tank. Wil jij een hybride Mitsubishi kopen of heb je een andere hybride auto op het oog? Loop dan eens langs bij je dealer.

Wil je met vervoer zo min mogelijk impact maken op het milieu, dan is het openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen nog altijd het beste alternatief. Maar… alle kleine beetjes helpen. En hybride is een eerste stap in de goede richting. Vooral op de korte afstanden.

Lees verder:

Het duurzaam laden van een elektrische auto 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: auto

Alternatieven voor tegels in de tuin

21 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

hartje in de heg

Veel mensen denken dat tegels in de tuin een stuk makkelijker is om bij te houden en daardoor veel meer voordelen heeft dan een tuin vol bloemen en planten. Maar dat is vaak niet het geval. In deze blog leg ik je uit wat de voordelen zijn van planten in een tuin in plaats van tegels. 

Beter voor het klimaat

Met een groene tuin ga je de opwarming van de aarde tegen. Hoezo? In de periodes van extreme warmte bieden bomen en planten schaduw. In tegenstelling tot tegels in de tuin: deze houden warmte juist vast. In periodes van veel regen zorgt een groene tuin er bovendien voor dat het water weg kan zakken. Bij een tegeltuin stroomt regenwater juist richting de straat en via regenputten naar het riool. Bij een heftige regenbui zorgt dit voor grote plassen op straat en overbelasting van de rioolwaterzuivering. Met een groene tuin voorkom je overstromingen in de straat tijdens heftige regenbuien.

Natuurinclusief bouwen

Een groene tuin is een goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de biodiversiteit wordt behouden. Denk bijvoorbeeld aan een groen sedumdak, een groene gevel, speciale dakpannen voor broedende vogels, maar ook planten in de tuin. Natuurinclusief geeft ruimte aan de natuur, dieren en de planten. Je woning is immers een onderdeel van de omgeving en die omgeving is niet alleen voor beton, asfalt en stenen, maar ook voor de flora en fauna. Wil je meer weten over natuurinclusief bouwen, neem dan zeker even een kijkje op de site van Unitura.

Geen tegels in de tuin is aantrekkelijk voor dieren

Door het hebben van een groene tuin behoud je de biodiversiteit. Planten en bomen zijn aantrekkelijk voor dieren. Vogels en insecten zullen vaker een bezoekje brengen aan je groene tuin. Vogels zoeken er beschutting en een plekje om een nest te bouwen, bijen halen nectarine uit je planten. Je lokt er ook vlinders mee die in jouw groene, beschutte tuin hun eitjes komen leggen. Je kunt ook een nestkast in je tuin plaatsen, waar vogels kunnen broeden. De basis van een diervriendelijke tuin is een groene tuin.

Gezondheid staat voorop

Een groene tuin is behalve goed voor de natuur en het klimaat, ook heel goed voor jezelf. Contact met natuur zorgt voor meer geluk en minder stress, omdat je meer rust ervaart bij het zien van een groene omgeving. Tegels in de tuin hebben dan misschien minder onderhoud nodig (verkijk je daar overigens ook niet op, want onkruid groeit overal, ook tussen tegels), een groene tuin levert een positieve bijdrage aan het klimaat, de dieren en natuurlijk jezelf.

(deze blog is gesponsord)

Lees ook:

Een kleine moestuin aanleggen kan overal

Filed Under: Zelf planten Tagged With: biodiversiteit, natuurinclusief

De grootste voordelen van zonnepanelen

19 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

zonnepanelen op dak

Zonnepanelen zijn snel heel populair geworden. Er zijn in Nederland al meer dan 12 miljoen stuks op de daken en in de tuinen te vinden. We zien dus duidelijk de voordelen van zonnepanelen. En dat gaat om meer dan dat zonneenergie goed voor het milieu is. Zeven redenen waarom je nú zonnepanelen moet aanschaffen.

1. Goed voor het milieu

Door zonnepanelen te gebruiken wek je groene stroom op. Wat dan weer goed is voor het milieu. De stroom die je opwekt kan je zelf gebruiken. Wek je nog meer op? Dan kan je dit ook nog eens terugleveren aan het stroomnet.

2. Minder kosten voor energie

Door voor bijvoorbeeld zonnepanelen te kiezen kan je de kosten voor energie verlagen. De aanschafkosten zijn ook te beperken door subsidies op zonnepanelen. Wanneer je minder stroom afneemt van het energienet, zal je rekening ook lager worden. Door de stijgende prijzen is dit dus wel heel aantrekkelijk om te doen.

3. Minder kwijt bij aanschaf

De kosten voor aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn te beperken door de btw terug te vragen. De Belastingdienst zal je als ondernemer aanmerken wanneer je stroom gaat terugleveren. Op Zonduurzaam.nl kan je hier alles over leren. Wel is het belangrijk om op te letten, want dit soort regelingen kunnen wel veranderen. Kijk dus of dit nog geldt wanneer je dit leest.

4. Verbeteren van het energielabel

Wanneer je zonnepanelen laat installeren, maak je jouw woning energiezuiniger. Wat dan weer goed is voor het energielabel dat op jouw woning wordt geplakt. Is dit energielabel beter, dan is het dus ook zo dat je woning meer aantrekkingskracht heeft wanneer je deze zou willen verkopen. Naast zonnepanelen spelen ook heel veel andere zaken, zoals isolatie, ventilatie en verwarming mee.

5. Een hogere WOZ-waarde

De WOZ-waarde van de woning wordt hoger door zonnepanelen. Dit neemt de gemeente mee als de beschikking wordt opgesteld. De zonnepanelen zijn immers onderdeel van het onroerend goed. Dit kan heel handig zijn wanneer je tot verkoop over wilt gaan. Het kan namelijk ook de verkoopwaarde van je woning verhogen. Groene stroom opwekken speelt daar namelijk altijd een grote rol in.

6. Rendement en terugverdienen

De kosten voor aanschaf van zonnepanelen zijn flink gedaald, terwijl de panelen beter zijn geworden. Dit betekent dus ook dat ze hoge opbrengsten kunnen genereren. Het rendement is veel hoger dan enkele jaren geleden. Het terugverdienen door de lagere kosten is dus gemakkelijker. Dat was voorheen 10 jaar, nu 5 tot 7 jaar. Het rendement op de investering is daardoor heel interessant geworden.

7. Profiteren van hoge kwaliteit

De kwaliteit van de zonnepanelen is heel hoog. Dit geldt ook voor de omvormers. Ze gaan veel langer mee, zijn minder kwetsbaar en zijn efficiënter dan ooit tevoren. Ze voldoen ook nog eens aan alle eisen en hebben de keurmerken en certificaten die in Nederland van kracht zijn. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Zijn zonnepanelen geen optie voor jouw dak? Bekijk dan hier de alternatieven.

(deze blog is gesponsord)

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: zonnepanelen

Effectieve manieren om je woning te isoleren

17 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

woning isoleren. Met een kitspuit het raam afdichten

Je woning isoleren is essentieel voor het verminderen van energieverbruik en het creëren van een comfortabele leefomgeving. Hoewel sommige mensen denken dat isolatie alleen nodig is in koude klimaten, is dit niet het geval. Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de kou buiten in de winter, maar ook de hitte in de zomer. Wie zijn woning isoleert, bespaart op energiekosten, én verhoogt zijn wooncomfort. In dit artikel laat ik zien welke effectieve manieren er zijn om je woning te isoleren.

Vloerisolatie

De vloer is een van de grootste energielekpunten in een woning. Daarom is vloerisolatie een must. Het isoleren van de vloer zorgt ervoor dat warmte beter wordt vastgehouden en dat de kou minder snel naar binnen dringt. Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Zo kan je via de kruipruimte de onderkant van je bestaande vloer isoleren, vloerisolatie laten aanbrengen bovenop je bestaande vloer of een hele nieuwe goed geisoleerde vloer laten plaatsen. Bij het gebruik van het isolatiemateriaal moet je kijken naar de isolatiewaarde. Maar let op: gebruik liever geen gespoten PUR-schuim met HFK, omdat dit een zeer sterk broeikasgas is. Voor de verbouwing van ons huis gebruikten we PIR-platen.

Spouwmuurisolatie

Een andere belangrijke plek om te isoleren is de spouwmuur. De spouwmuur is het gebied tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je woning. Als deze niet geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via de muur.  De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). Heb je een oud huis en geen spouwmuur? Dan kun je deze isoleren door een extra voorzetmuur aan de binnenkant te plaatsen (wordt je kamer wel iets kleiner van) of door de muur aan de buitenkant te isoleren (wordt je huis dikker van). Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren geplakt.

Dakisolatie

Net als de vloer en de spouwmuur is ook het dak een belangrijk energielekpunt. Als je dak niet geïsoleerd is, verlies je veel warmte via het dak. Dakisolatie zorgt ervoor dat warmte beter wordt vastgehouden en dat de kou minder snel naar binnen dringt. Met een goede dakisolatie bespaar je al snel minimaal 500 euro per jaar aan stookkosten. Elk dak, plat of schuin, kun je isoleren. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dakisolatie. Let hierbij ook weer op de isolatiewaarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte binnenblijft (of in de zomer buiten).

Ramen en deuren

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar de isolatie van ramen en deuren. Als je ramen en deuren niet goed geïsoleerd zijn, verlies je veel warmte en komt er veel kou naar binnen. Daarnaast zorgen goedgeisoleerde ramen dat er ook minder geluid van buiten naar binnen komt. Vooral fijn als je bijvoorbeeld langs een drukke weg woont. Er zijn verschillende manieren om je ramen en deuren te isoleren, zoals het plaatsen van dubbel glas, het aanbrengen van HR++-glas en het gebruik van raamfolie. Het is aan te raden om de juiste oplossing te kiezen die aansluit bij jouw specifieke situatie en wensen. Bij de verbouwing van ons huis kozen we voor HR++ ramen. 

Duurzaamheid

Woningisolatie niet alleen financieel voordelig, maar ook duurzaam. Het verminderen van energieverbruik betekent minder uitstoot van broeikasgassen en daarmee een bijdrage aan een beter milieu. Investeren in goede woningisolatie is dus een stap in de juiste richting voor een duurzamere toekomst.

Een goede keuze voor het klimaat en je portemonnee

Woningisolatie is essentieel voor het verminderen van energieverbruik en het creëren van een comfortabele leefomgeving. Of je nu kiest voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie of ramen- en deurenisolatie, met iedere vorm bespaar je op energiekosten en verhoog je het comfort in huis. Bovendien draag je op deze manier bij aan het milieu door minder energie te verbruiken. Maak vandaag nog de stap en isoleer je woning!

(deze blog is gesponsord)

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: isolatie

Plasticvrije cosmetica in een plasticvrije wereld

14 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

Foto: HappySoaps/Sumting

Goed zorgen voor jezelf zou eigenlijk gelijk moeten staan aan goed zorgen voor de natuur. Maar helaas is dat niet altijd zo. En dan heb ik het niet alleen over het product zelf. Vooral verpakkingen kunnen drastische gevolgen hebben voor de natuur. Gelukkig zijn er cosmeticamerken die niet alleen 100% plasticvrij cosmeticaproducten maken, maar ook nog een stapje verder durven te gaan. 

Zoals HappySoap. Het nog jonge bedrijf streeft met haar shampoobars, bodybars en scheerzeep naar een plasticvrije cosmetica-markt. Plastic komt niet in hun vocabulaire voor. De verpakkingen die zij gebruiken zijn 100% recyclebaar en komen van duurzame bronnen. En ook voor de productie, opslag en verzending wordt geen plastic gebruikt.

Opruimen plastic afval

Bij HappySoap durven ze zelfs verder te gaan. Ze dragen ook hun steentje bij aan het opruimen van plastic afval dat wel in de natuur terechtkomt. Marco Koers, mede-oprichter van HappySoaps: “Ruim 40% van het plastic dat wij Nederlanders gebruiken is voor éénmalig gebruik! Daar moet verandering in komen en HappySoaps wil daar een grote bijdrage aan leveren. Maar totdat we dit consumptiepatroon drastisch hebben veranderd, zitten we nog opgescheept met veel plastic afval. Veel plastic uit Nederland wordt naar het buitenland geëxporteerd. Bijvoorbeeld naar Cambodja, een land waar veel plastic wordt gedumpt.”

Mooi uit ons zicht, maar in Cambodja wordt het er niet mooier op. Dus ging HappySoap op zoek naar een manier om dit land te helpen. Tijdens de Black Friday-periode (die inmiddels veel langer duurt dan één dag), doneerde het bedrijf voor iedere bestelling 1 euro aan Sumting, een sociale onderneming met als missie bedrijven en individuen zichtbaar positief bij te laten dragen aan natuurherstel. Deze Nederlandse start-up zet zich samen met lokale organisaties in voor het opruimen van de met plastic bezaaide kustgebieden in Vietnam en Cambodja. Mede dankzij de donatie van HappySoap zorgde Sumting ze ervoor dat 4.800 kilo plastic uit de Cambodjaanse rivieren werd gehaald, voordat het in zee zou belanden. Klanten van HappySoap konden op basis van hun ordernummer exact zien waar plastic zwerfafval uit de rivier is gevist en zo direct zien wat er met het geld is gebeurd: meetbare impact maken.  Veel concreter dan dit kun je het niet krijgen. Een mooi staaltje bewustwording.

Het opgeruimde plastic is vervolgens volledig circulair verwerkt, onder andere door het te persen tot bouwmaterialen voor daken van lokale huizen. Naast de positieve impact op het milieu draagt dit specifieke project ook bij aan sociale impact. Zo wordt er lokale werkgelegenheid voor achtergestelde bevolkingsgroepen met betere arbeidsvoorwaarden gecreëerd en worden er lokale projecten gestart om te voorkomen dat plastic in het milieu terecht komt. HappySoaps zorgt zo dus niet alleen voor plasticvrije cosmetica, maar draagt ook haar steentje bij aan een plasticvrije wereld.

HappySoaps is Beauty Angel partner van de Plastic Soup Foundation.

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: plastic soep, plasticvrij

Met deze tips verduurzaam jij jouw huis

4 februari 2023 door Ageda Leave a Comment

Heb jij een nieuw huis op het oog, of heb je ervoor gekozen dat jij jouw huidige woning wil verduurzamen? Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nemen van zonnepanelen en het isoleren van je woning. Ben jij benieuwd naar de verschillende tips hoe je het beste jouw huis kunt verduurzamen? Lees dan snel verder.

Kies voor isolatie

Allereerst is het isoleren van je woning een goede en duurzame investering. Isolatie zorgt ervoor dat je de warmte binnenhoudt, of juist buitenshuis laat in de zomer. Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren. Denk bijvoorbeeld aan vloer- of glasisolatie. Zodra je de kachel aanzet wordt het natuurlijk warm in huis, maar dankzij de isolatie blijft die warmte ook lang hangen. Hierdoor hoef je minder snel de verwarming een graadje hoger te zetten en bespaar je op deze manier veel geld. In de zomer geldt het net andersom: de warmte blijft dan buiten en je houdt een koele woning.

Het is dus slim om je huis goed te isoleren. Isolatie is daarnaast ook nog milieubewust: doordat de kachel minder vaak aanslaat, wordt er minder CO2 uitgestoten. Op deze manier kun jij een steentje bijdragen aan het milieu en wordt jouw woning automatisch duurzamer. Een fijne win-winsituatie.

Neem zonnepanelen op je dak

Het laten plaatsen van zonnepanelen is ook een goed idee. Met zonnepanelen wek je groene energie op. Op deze manier bespaar je geld én zorg je ervoor dat jouw huishouden in het geheel een stuk duurzamer wordt. Ook zorgen zonnepanelen ervoor dat er een stuk minder CO2 wordt geproduceerd dan bij bijvoorbeeld grijze energie. Ben jij geïnteresseerd geworden in zonnepanelen en wil jij hierin investeren? Vergelijk zonnepanelen dan eens! Op deze manier kom jij erachter wat de beste deal voor jou is.

Energieleveranciers vergelijken

Wanneer jij ervoor kiest om jouw huis te verduurzamen, kan het zijn dat jouw huidige energieleverancier niet meer bij jouw situatie past. Check daarom eens jouw energiecontract en ga desnoods andere contracten vergelijken. Het kan namelijk zo zijn dat je ergens anders duurzamer en goedkoper uit bent. Ben jij benieuwd naar de energieleverancier die het beste bij jouw past? Dan kun je energie vergelijken met Ben Woldring. Hier kun je verschillende energiecontracten- en leveranciers met elkaar vergelijken en kies jij altijd de beste optie die bij jou én jouw duurzame woning past.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: duurzaam huis, isolatie

Greenjobs.nl, de vacaturebank met het grootste aanbod duurzame vacatures

15 januari 2023 door Ageda Leave a Comment

Advertorial

In Nederland werken we gemiddeld 31 uur per week, en dit 40 jaar lang. Dit alles komt erop neer dat Nederlanders gemiddeld 55.800 uur werken in hun leven en waarom zou je deze tijd niet impactvoller maken en meer betekenis geven door deze uren in een duurzame baan te steken? Het is de missie van vacaturebank Greenjobs.nl om het Nederlandse bedrijfsleven en overheid volledig te verduurzamen. Greenjobs.nl, een Certified B Corp, zet zich met volle overtuiging in voor een toekomst waarin elke Nederlander werkt in een duurzame baan.

Wat is een duurzame baan?

Bij een duurzame baan ondersteunen, verkoop of maak je een product of dienst die een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Voor onze gezamenlijke toekomst kunnen we alle handen gebruiken om een aantal problemen te minderen. Denk hierbij aan de klimaatcrisis, vervuiling, afval management, natuurbehoud, biodiversiteit, energietransitie, en ga zo maar door. Genoeg problemen waar oplossingen voor te vinden zijn en waar mensen zich hard voor kunnen maken om zo hun steentje bij kunnen dragen aan een mooiere wereld voor iedereen.

Een duurzame baan betekent ook werken voor een werkgever die zich wil inzetten om meer positieve impact te maken. Er zijn tegenwoordig een hoop organisaties die zich hard inzetten voor een volledig duurzame toekomst. Deze organisaties vind je allemaal op www.greenjobs.nl, daar worden alleen vacatures geplaatst van bedrijven die aansluiten bij Greenjob.nl’s missie.

Voordelen van het werken in een duurzame baan

Werken in een duurzame baan heeft meerdere voordelen. Maar een van de meest overduidelijke voordelen is dat je met je werk een positieve impact maakt op de wereld. Je draagt je steentje bij, en dat wetende kan je veel meer plezier geven in werken maar ook meer nut doen ervaren. Omdat het aantal duurzame banen enorm groeit zijn er genoeg mogelijkheden.

Het is een misvatting dat je minder betaalt krijgt in de duurzame sector. Je wordt goed beloond voor je werkzaamheden en er valt in deze sector zeker een goede boterham te verdienen! Wist je dat op www.greenjobs.nl vaak het al een schatting van het salaris wordt genoemd? Op die manier weet je al meer wat je te verwachten staat. Los van het salaris is het natuurlijk fijn dat je wanneer je een duurzame functie vervult het gevoel van nut en authenticiteit te ervaren. Je werkt aan een betere toekomst voor iedereen en doet er alles aan om deze zo mooi mogelijk te maken. Daar mag je trots op zijn!

Maak nu snel een duurzame carrièreswitch via Greenjobs.nl

Kortom, een duurzame baan kent veel voordelen. Maak dus snel die carrièreswitch en kies voor een duurzame baan met toekomst! Snel op zoek naar een baan binnen duurzaamheid, alle duurzame MVO vacatures staan op Greenjobs.nl.

Filed Under: Een categorie, Zelf beleven Tagged With: duurzame vacatures

Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • Cursus + werkboek duurzaam leven in 10 stappen €4.95
  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50
  • Mini kerstboompjes €2.00
  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
  • Week kalender €7.95

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·