Dieren in de tuin: over katten, vogeltjes, kippen en hommels

Het is niet alleen mooi om te kijken wat er groeit en bloeit in de tuin, maar ook wat er verder leeft, rondvliegt, loopt, en druk doet. Want druk doen alle beestjes, of het nu de kat of de kip is, of de hommel of lieveheersbeestje. Vorige week fotografeerde ik de dieren in mijn tuin. Soms nog een hele uitdaging, want niet iedereen had zin om stil te zitten. 

Kat Esmee

We hebben twee katten, maar afgelopen maand had ik Esmee als vermist opgegeven. In de buurt hadden ze haar niet gezien en onze hoop op terugkomst slonk met de dag. En toen stond ze ineens voor de deur te mauwen. Nou ja, mauwen… dat kan ze dus niet echt, dus toen ik iets van ‘gekraak’ hoorde, herkende ik gelijk Esmee. Waar ze gezeten heeft? Dat weet alleen Esmee.

Lieveheersbeestje

Enkele fruitbomen zitten vol bladluis. Hadden ze in het begin van het voorjaar te lijden onder de groene rupsen die alle blaadjes opaten, nu worden ze belaagd door groene stipjes. Maar gelukkig zijn lieveheersbeestjes echte roofdieren en verzot op bladluis. Aanvallen dus!

Kuikens

De kuikens zijn nu anderhalf week oud. Nieuwsgierig, maar o wee als het te eng wordt. Dan duiken ze direct onder moeders vleugels. Ben benieuwd of het hennetjes of haantjes zijn…

Hommel of bij

Mijn bijenkennis moest ik even bijspijkeren, maar nu weet ik het: Een hommel is iets groter dan een bij en hij heeft veel zwarte, gele of oranje haren. Je hoort ze ‘brommen’. Dit is dus een hommel.

Boerenzwaluw

In onze schuren huize boerenzwaluwen. Zet ze maar eens op de foto, dat is moeilijk want ze scheren door de lucht. Behalve deze. Hij ging er echt even voor zitten, terwijl ik een staatsieportret mocht maken. En dat terwijl zijn kids in de schuur zitten te blèren.

Kleine boerenzwaluwen

De boerenzwaluw komt elk jaar weer terug. Om te weten waar hij dit jaar zijn nestje heeft, hoef ik maar naar de stront op de grond te kijken. Of te luisteren naar het gepiep van boven. Zulke grote bekjes voor zulke kleine vogels. Groot voordeel van zwaluwen is dat ze muggen in de lucht vangen. Hebben wij er weer minder last van.

Kwikstaartjes

Het kwikstaartje heeft dit jaar een nestje. Gezelligheid boven de voordeur, waar nog een steen mist. Wat een gezellige drukte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *