Tegenwoordig scheiden we bijna allemaal ons afval. Glas in de glasbak, plastic in de PMD-bak, we brengen onze kleding naar de kledingcontainer of tweedehandswinkel en oud apparatuur gaat naar de milieustraat. Zelfs frituurvet leveren we apart in. Maar waarom doen we zoveel moeite? Waarom gooien we niet alles op een hoop?
Het antwoord is simpel: omdat het nog te gebruiken is. Is het niet het product zelf, zoals bij kleding, dan is de kans groot dat de grondstoffen waarvan het product is gemaakt, best nog een keer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo wordt van alle plastic dat we apart inzamelen, nieuw plastic gemaakt. En tennisballen, slaapzakken en kratten. En van het glas dat naar de glasbak gaat, wordt nieuw glas gemaakt. Bijna zonder verspilling, want van 1 kilo glasscherven maakt men 1 kilo nieuw glas. Van oud papier worden kartonnen dozen en wc-papier gemaakt, van frituurvet biobrandstof en van ons restafval uiteindelijk energie.
Door ons afval te hergebruiken, besparen we veel grondstoffen. Grondstoffen zoals aardolie waar plastic van gemaakt wordt, kwarts (uit zand) voor glas en hout voor papier.
Recycle vs upcycle
Tegenwoordig recyclen we niet alleen, maar doen we ook aan upcyclen. Maar wat is het verschil nu tussen afval hergebruiken, recyclen en upcyclen? Belangrijkste uitgangspunt bij alle drie is dat het product niet in de verbrandingsoven verdwijnt.
Hergebruik
Hergebruik betekent letterlijk opnieuw gebruiken: een plastic tas wordt in zijn zelfde vorm nog een keer gebruikt. Als tas of als een vuilnisemmerzak.
Recycle
Maar het kan ook zijn dat een product helemaal uit elkaar wordt gehaald en de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Petflessen worden omgesmolten om er een klimrek van te maken.
Upcycle
Bij Upcyclen ligt het net iets anders, hoewel er zeker raakvlakken zijn. Hier maak je van een bestaand product dat je niet meer gebruikt, een nieuw product door iets toe te voegen of iets weg te halen. Zo wordt een petfles een voederbak voor vogels. Of een oude spijkerbroek een kinderjurkje. Het is creatief omgaan met het product. Ik vind het een van de meest leuke duurzame onderwerpen. Want het prikkelt je creatieve geest. Niet zo creatief? Geeft niet, ben ik ook niet. Gelukkig staat Pinterest vol met ideeën. Ik heb er al verschillende voor je opgespaard. Kijk hier voor inspiratie.
Leven zonder afval
Fijn dat we al zoveel kunnen recyclen, upcyclen of anders hergebruiken. Maar nog mooier is wanneer we helemaal geen afval meer maken. Ik denk niet dat dat voor iedereen haalbaar is, maar we kunnen met z’n allen wel flink verminderen. Door ervoor te zorgen dat we minder verpakkingsmateriaal er ‘gratis’ bij krijgen. Dus geen appels in een zak, geen voorverpakte ontbijtkoekjes, aardappels los in de tas en brood in een meegebrachte katoenen zak. Denk je dat jou dat ooit gaat lukken? Ik weet zeker dat je een heel eind komt. Begin gewoon met deze kleine stapjes.
- Ga naar de markt met je eigen bakjes en zakjes.
- Weiger voortaan alle tasjes.
- Doe in de supermarkt je appels en peren los in je tas.
- Kijk eens wat je allemaal zelf kunt maken. Wist je dat zelfgemaakte mayonaise veel lekkerder is dan mayo uit een plastic fles? Lees hier het recept.