Zorg goed voor jezelf. Wat is het toch dat we zo goed letten op wat we eten, maar niet nadenken over wat we op onze huid smeren? Allebei komt in ons lichaam terecht, en toch denken we bij onze zalfjes, shampoo en make-up niet na waar het van gemaakt is. Wist je dat in lippenstift lood kan voorkomen? En cadmium in eyeliners? Schrik je al? Ga eens op zoek naar duurzame verzorgingsproducten of make-up.
De meeste cosmetica bevatten veel chemische stoffen. Bekende zijn parabenen, die ervoor zorgen dat de producten langer houdbaar zijn. Ook SLS (Sodium Lauryl Sulfate) staat op het lijstje van dubieuze ingrediënten. Dankzij SLS schuimt je badzeep en je tandpasta.
Duurzame haarverzorging
Ook haarverzorging is niet vrij van schadelijke stoffen. Omdat ik niet veel zin had om alle ingrediëntenlijstjes te lezen en te controleren, werd ik enkel jaren geleden lid van de no-poo beweging. Oftewel: ik stopte met het wassen van mijn haar met shampoo. Ik vond het geen makkelijke stap, want ik had visioenen van lange slierten vet haar. De eerste weken zonder shampoo waren zeker ook wennen. Vormloos, kriebelig en vettig. Maar stoïcijns deed ik mijn haar in een knot en er was niets van te zien. En die fase was gelukkig ook snel voorbij. Vandaag de dag is mijn haar noch vet, noch droog. Een keer per week gooi ik er een kopje baking soda opgelost in water overheen, en spoel het na met een mengsel van azijn en water. Azijn maakt je haar zacht. En de geur is snel weer verdwenen uit je haar.
Of no-poo voor iedereen werkt weet ik niet. Want iedereen heeft ander haar. Maar het is het proberen waard. Het scheelt in ieder geval enorm in de kosten. Baking soda en azijn gebruik ik ook in de keuken en voor de schoonmaak. Mijn jaarlijkse kosten aan haarverzorging ligt onder de 5 euro.
Vind je bovenstaand helemaal niks en heb je echt echt shampoo nodig om je haar enigszins toonbaar te krijgen? Hopelijk helpen dan deze tips voor duurzame haarverzorging:
- Koop natuurlijke shampoo. Bekende merken zijn: Natura Siberica, Rahua en Green People
- Gebruik minder shampoo. Je hebt geen hele hand vol shampoo nodig voor een wasbeurt.
- Koop shampoo zonder verpakking, zoals de producten van Lush
- Was je haar minder vaak.
Duurzame make-up
Om heel eerlijk te zijn: Van make-up heb ik weinig verstand. Ik gebruik het namelijk niet. Ik ben, zoals ze dat noemen, een natural beauty 😊. Geen make-up gebruiken heeft veel voordelen: het is goedkoop, het scheelt veel tijd en je ziet er ’s morgens niet heel veel anders uit dan overdag, dus niemand schrikt van je als je wakker wordt. Maar goed, ik begrijp van mijn dochter dat make-up een basisuitrusting is (help, ze is nog niet eens 14 jaar!!). Dus hou je van make-up en heb je het nodig? Dan geef ik je graag tips hoe je het kan verduurzamen.
- Koop duurzame make-up. Dit is make-up zonder schadelijke ingrediënten, plastic en microplastic. Bekende merken zijn: Sante, Zuii Organic, Logona, Pavèz en PuroBio of Weleda
- Gebruik minder
- maak je eigen make-up (op Youtube en Pinterest vind je de wereld aan recepten)
- Gebruik herbruikbare producten om het erop en eraf te krijgen. Gebruik een washandje in plaats van wattenschijfjes, of maak ze zelf.
Duurzame verzorgingsproducten: maak ze zelf
Veel verzorgingsproducten kan je makkelijk zelf maken. Zoals tandpasta en deodorant. En heb je kokosolie in huis? Dan heb je goud in handen voor tal van verzorgingsproducten. Lees het hier:
Kokosolie, het perfecte DIY-ingrediënt
DIY: Tandpasta maken
DIY: Deodorant maken
In mijn webshop verkoop ik allerhande producten om je eigen duurzame verzorgingsproducten te kunnen maken. Neem snel een kijkje.