De impact van onze spullen
Je zou het misschien niet zeggen, maar de impact van alle spullen die we thuis hebben op het milieu, is enorm. Hoezo, zou je je afvragen terwijl je een bloemenvaas optilt. Gewoon een vaas, hoe ingewikkeld kan het zijn? Maar elk product, of het nu een vaas, een tas, een laptop of een spijkerbroek is, heeft zijn eigen voetafdruk. Minder spullen kopen is dus een must voor een duurzamer leven.
De impact zit in het verzamelen van grondstoffen, het daadwerkelijk maken van de producten en alle transportbewegingen die erbij komen kijken. Bij de productie van al onze spulletjes is sprake van gebruik van (schaarse) grondstoffen, CO2 uitstoot, watergebruik, vervuiling door stikstof en fosfaten en landgebruik (vooral bij kleding). En laten we het dan nog maar niet hebben over de sociale aspecten zoals slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.
Waarom is het zo moeilijk om geen spullen te kopen?
Maar wij kopen nu eenmaal graag nieuwe spullen. Waarom? Omdat we onszelf graag belonen voor ‘goed gedrag’ en dat doen we vaak in de vorm van spullen (of eten). Daarnaast zijn we van nature hebberig. ‘Kopen, kopen, kopen!’, is niet voor niets de slogan van een groot bedrijf in witgoed. En er komt toch ook regelmatig weer iets nieuws op de markt, of een nieuwe versie van iets dat we nog niet zo lang geleden aanschaften. Beheers je dan maar eens! Ook worden de producten van tegenwoordig niet gemaakt om een leven lang mee te gaan. En wat kapot is, zullen we weer moeten vervangen. En loop jij lekker door de winkelstraat, probeer dan de lonkende etalages maar eens te weerstaan.
Minimaliseer!
Een steeds groter wordende groep sluit zich aan bij de minimalistische beweging. Ze zijn de consumptiemaatschappij waar wij tegenwoordig in leven, meer dan zat. Mensen die minimaliseren bezitten vaak nog enkel spullen die ze echt nodig hebben of een emotionele waarde hebben. Al het overbodige gaat de deur uit. Een minimalistische leefstijl heeft veel voordelen:
Je hebt minder ruimte nodig, meer rust in je hoofd, meer focus, een gevoel van vrijheid en een echt opgeruimd huis.
En wat heeft minimalisme te maken met een duurzamer leven? Dat antwoord is simpel: wanneer er minder wordt gekocht zal er uiteindelijk minder worden geproduceerd. Dat scheelt grondstoffen, water, land, CO2 uitstoot en vervuiling door stikstof en fosfaten.
Inspiratie nodig? Bekijk dan eens deze documentaire
Hoe zorg je er nu voor dat we minder spullen kopen?
Je hoeft nu niet direct over te stappen naar een minimalistische leefstijl en al je spullen het huis uit te doen. Maar je kan wel kijken naar je koopgedrag. Want als we allemaal minder zouden kopen, dan zou dat al een hele grote voetafdruk schelen. En voor jou persoonlijk scheelt het in je portemonnee.
Dus, als je weer in de verleiding komt, stel je dan de volgende vragen:
- Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt? Wat voegt het toe?
- Heb je echt iets nodig? Kijk of je het kan huren of lenen. Of organiseer een kledingruil.
- Laat de mode voor wat het is. Want dat betekent dat je elk seizoen aan de bak moet om je garderobe up-to-date te krijgen. Zorg voor enkele kledingstukken die je goed kunt combineren.
- Wil je toch perse iets nieuws? Doe dan wat anders er uit, iets waar je minder plezier of nut aan beleeft.
- Lees eens het boek van Marie Kondo of bekijk haar serie op Netflix. Een goede bron van inspiratie.
- Vraag geld of een beleving voor je verjaardag in plaats van een cadeau.
- Is er iets stuk? Kijk of je het kan laten repareren bij de fabrikant of een repair cafe.
- Valt er niks meer aan te doen, ga dan op zoek naar een tweedehandse of refurbished vervanging.
- Lukt ook dat niet, koop dan de meest zuinige en/of duurzaam geproduceerde variant.