Met deze 5 tips organiseer jij je eigen kledingruil

Een blouse, een mooi jasje, een jurkje en enkele shirtjes. Mijn kledingkast is weer gevuld. En niet met nieuwe kleding, maar lekker tweedehands. Gescoord bij mijn collega-bloggers van De Voetspot tijdens een zeer succesvolle onderlinge kledingruil. Het was ‘serieus business’ met heel veel lol.

Met tassen vol kleding, schoenen en sieraden kwamen de dames bij mij thuis aan. Gelukkig hebben we de sta-caravan nog naast het huis staan, groot genoeg om alle kleding in uit te stallen en de ideale plek om ongestoord alles te passen en te ruilen. Kleding werd op de grote bank uitgestald en aan de rekken opgehangen. De lekkere hapjes die iedereen ook had meegenomen hielden we binnen handbereik. Er werd gepast, geshowd, goedkeurend geknikt en zo nu en dan afkeurend nee-geschud (we willen niet weer een kast met kledingstukken die we toch niet aantrekken). Totdat iedereen zijn keuze had gemaakt en met een iets kleinere tas vol nieuwe kledingstukken weer naar huis ging.

Waarom een kledingruil?

De lente komt eraan en dat betekent dat de kledingkasten weer opgeruimd worden. Kleding in de vuilnisbak gooien is werkelijk ‘not done’ voor ons Voetspotters. En waarom zouden we? De meeste kledingstukken zijn nog goed. We vinden ze alleen niet meer leuk. Of passen ze niet meer. Een kledingruil is dan niet alleen heel laagdrempelig om te organiseren met je vriendinnen, het is ook nog eens super gezellig. Swop untill you drop!

Winst voor het milieu

Maar bovenal levert het milieuwinst op. Wist je dat

 • de textielindustrie tot een van de meest vervuilende behoort?
 • Dat 3,5 procent van de Nederlandse afvalberg bestaat uit kleding?
 • Dat het produceren van een spijkerbroek 7.000 liter water kost?
 • En dat een kledingstuk, voor het in de winkel ligt, al gemiddeld al 19.000 kilometers heeft afgelegd?
 • En dan heb ik het nog niet eens over kinderarbeid of andere mensonterende omstandigheden van de kledingindustrie.
 • Of aan de enorme kledingoverschot op de wereld.

Wij westerlingen gooien jaarlijks zo’n 12 kilo textiel per persoon weg. En versleten zijn deze kledingstukken vaak allerminst. Met een kledingruil verleng je de levensduur van je jurk, blouse of broek. Goed voor het milieu én je portemonnee.

5 tips om zelf een kledingruil te organiseren

Wil je zelf een kledingruil organiseren? Zo doe je dat:

 1. Bedenk een locatie: kan het bij je thuis? Of misschien in een wijkcentrum?
 2. Maak een gastenlijst: Wie komen er? Is het alleen voor vriendinnen? Mogen ze een introduce meenemen? Of is het open voor iedereen? Als het laatste het geval is, maak dan bijvoorbeeld een event aan op Facebook. Wanneer je een klein groepje hebt, let dan ook even op de maten van de mensen. Handig is het natuurlijk als je elkaars kleding ook past.
 3. Schrijf spelregels op: Wat mogen de gasten meenemen? Alleen kleding? Of ook accessoires, zoals riemen, tassen, sieraden en schoenen. En wat is het minimum en maximum aantal stuks dat men mee mag brengen?
 4. Bedenk het ruilsysteem: ruilen kan 1 tegen 1. Of met een puntensysteem (kleding 1 punt, sieraden 0,5 punt) zodat je niet meer kan ruilen dan je inbrengt. Of laat iedereen eerst rondkijken en passen. Wil je iets, dan plak je er een sticker op. Zijn er meer gegadigden voor een kledingstuk? Spreek dan af om bijvoorbeeld te loten.
 5. Bedenk van te voren wat je doet met de overgebleven kleding. Neemt iedereen het weer mee naar huis, of gaat de zak naar de kringloopwinkel? Breng die zak dan inderdaad de volgende dag ook gelijk naar de kringloopwinkel.

Zorg voor lekker eten en drinken tijdens het event. En maak er een gezellig uitje van. Shoppen zonder geld, hoe geweldig is dat!