Het maakt een enorm lawaai, maar het schijnt goed te zijn voor het milieu. Rara wat is het? Bioplastic! Ooit een tijdschrift uit de bioplastic verpakking gehaald? Het kraakt en het doet alsof het een lieve lust is. Maar wat doe je vervolgens met het plastic? Gewoon in de gft-container?
Composteerbare verpakking mag gewoon in de biobak. Maar check wel eerst of het echt gaat om de juiste composteerbare verpakking. MilieuCentraal waarschuwt ervoor dat niet alle composteerbare verpakkingen in de biobak mogen. Waarom? Omdat soms composteerbaar plastic gemaakt is van hernieuwbare materialen zoals rietsuiker (dit plastic knispert luid) of van zetmeel (is zacht en ondoorzichtig plastic). Dit plantaardig plastic kan in de gft-container. Maar er bestaat ook synthetische composteerbare kunststof, gemaakt van aardolie. En je begrijpt, dat hoort niet in de biobak thuis.
Wanneer weet je nu met welke ‘composteerbaar verpakking’ je te maken hebt? Gelukkig hebben we daar logo’s voor.
- Het Kiemlogo: Een van de criteria is dat het product binnen twaalf weken voor 95 procent uiteen gevallen en afgebroken moet zijn onder gecontroleerde composterings-omstandigheden, zoals in een commerciële composteerinstallatie. Het logo komt onder meer voor op verpakkingen van biologische producten.
- Vergelijkbaar met het Kiemlogo is het Belgische OK Compost logo. Het wordt uitgegeven door AIB Vinçotte en is onder meer te vinden op het tijdschriftfolie van het tijdschrift Genoeg.
Staat op het plastic echter een term als ‘plant bottle’, ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘oxo-degradeerbaar’, dan hoort het thuis bij het restafval. Deze materialen hebben namelijk als basis aardolie.
Te verwarrend? Of weet je niet zeker waar het van gemaakt is? Gooi dan alles gewoon bij het restafval. Volgens MilieuCentraal levert dat bijna net zoveel milieuvoordeel op dan wanneer het in de biobak terechtkomt. Het milieuvoordeel wordt namelijk gehaald bij de productie van het plastic, en minder bij de afvalstroom. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit plastic te gebruiken, want het bespaart 20% aan energie en CO2 uitstoot.
Gooi composteerbaar plastic, of het nu gemaakt is van plantaardige materialen of van aardolie, in ieder geval nooit bij het plastic afval. De ‘ingrediënten’ van dit plastic verzwakken namelijk de producten die van het gerecyclede plastic gemaakt worden, zoals bouwemmers, bermpaaltjes en watertanks.
Geef een reactie