Het is herfst, de bladeren vallen allemaal tegelijk van de bomen en mijn tuin is een groot bladerfestijn. Je hoort mij niet klagen hoor. Ik ben gezegend met een huis met een tuin. En een deel van deze tuin hebben we omgetoverd tot groentetuin. Want wat is er nu duurzamer dan groente eten van eigen bodem. Dit jaar waren de bietjes weer goed rood en groot, hebben we een paar weken kunnen eten van de aardappelen, at ik regelmatig een broodje kaas met tomaat en rucola, dronk ik dagelijks een glas eigen munt-thee en aten we aardbeien, blauwe bessen en kruisbessen in de yoghurt, ijs of gewoon zo, omdat ze er waren.
En nu is het herfst. De munt staat er troosteloos bij, de maggiegroente is geel en de laatste spinazie is doorgeschoten. Ik pluk alleen nog af en toe rucola, want als het kouder wordt, schiet deze niet zo snel door. Maar het is jammer om bij de pakken neer te zitten, slechts omdat het winter wordt. Er valt nog wel wat te doen: iets te kweken, te groeien en te eten. Dus regelmatig zal ik een duurzaam tuinieren-update geven. Ook voor jullie die geen (groente)tuin hebben. Want ook op je balkon en vensterbank kan je je eigen groente kweken. En geloof me, groente van eigen bodem is zoveel lekkerder en zoveel goedkoper.
Nog een bijkomend voordeel: Bij duurzaam tuinieren mogen de bladeren gewoon in de tuin blijven liggen. Ze bieden een natuurlijk winterdek voor vaste planten en onderdak voor kleine dieren. Behalve op je gazon en in de vijver. Die moeten bladervrij blijven. Maar voor de rest… Dus laat de volgende herfststorm maar komen, tot alle bomen kaal zijn.
Geef een reactie