Dat energie opwekken door middel van zonnepanelen de CO2 uitstoot drastisch verminderd en daarmee meehelpt om klimaatverandering tegen te gaan, weten we inmiddels. Maar een tegengeluid hoor ik ook vaak: dat het maken van zonnepanelen veel energie kost en er zeldzame metalen voor nodig zijn. Dus zijn zonnepanelen wel zo duurzaam als we moeten geloven?
Zonnepanelen hebben tijdens hun levensduur veel voordelen, maar hoe zit het met het productieproces? Kost het maken niet veel meer energie dan het uiteindelijk oplevert?
Hoeveel energie kost het maken van zonnepanelen?
De productie van zonnepanelen kost uiteraard energie. Vooral in de beginjaren was dit productieproces erg energie-intensief. Maar innovaties in de industrie hebben geleid tot veel verbeteringen, waaronder energie-efficiency. Daardoor is de ecologische voetafdruk van zonnepanelen in de loop der jaren afgenomen. Tegenwoordig verdienen zonnepanelen zich binnen een tot drie jaar terug als het gaat om de energiekosten van de productie. Dit komt vooral doordat bij de productie stroom uit kolen wordt gebruikt.
Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
En hoe zit het dan met de metalen in zonnepanelen? De meeste zonnepanelen bestaan uit glas, siliciumcellen en metalen als aluminium, koper en zilver en kwarts. Hoewel sommige metalen zoals sillicium lastig te verwerken is (en daardoor veel energie kost), zijn deze metalen allemaal ongevaarlijk voor het milieu. Wel kan het misgaan met het soldeertin, waar meestal lood in zit. Als dat ‘weglekt’ is dat erg slecht voor het milieu.
Kun je zonnepanelen recyclen?
De huidige zonnepanelen zijn steeds beter te recyclen. Sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid aan om oude panelen terug te nemen, zodat zij zelf kunnen zorgen voor verantwoorde recycling. De panelen worden onder meer gescheiden in glas, siliciumcellen en metalen. En ook het aluminiumframe kan worden gerecycled. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om grondstoffen uit oude panelen te halen en te gebruiken in nieuwe zonnecellen. Daarnaast wordt bij de productie van zonnepanelen tegenwoordig al rekening gehouden dat de materialen aan het eind van de levensduur hergebruikt moeten worden. De producent zorgt er dan voor dat de materialen makkelijk te demonteren en te scheiden zijn.
Sociale impact
Wil je kijken naar de duurzaamheid, dan moet je ook de sociale impact meenemen. Hoe staat het met de rechten van de arbeiders? De meeste zonnepanelen worden nog in China gemaakt, en er zijn bewijzen van dwangarbeid door Oeigoeren. In de rest van de wereld is men ook bezig om zonnepanelen te produceren, onder betere arbeidsomstandigheden en met groene energie. Echter zijn deze panelen een stuk duurder dan de panelen uit China. En dan is de vraag: wil men ere meer voor betalen?
Dus hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu echt? Hoewel er CO2 wordt uitgestoten bij het winnen van grondstoffen, de productie en uiteraard ook het transport van zonnepanelen, staat dat niet in verhouding tot de hoeveelheid CO2 die je niet uitstoot door het opwekken van zonne-energie. En als we er iets meer voor willen betalen, verdienen de arbeiders van de zonnepanelenfabrieken er ook nog een goede boterham aan.
Woon je in het midden van het land en wil je bijvoorbeeld zonnepanelen in Apeldoorn? Laat je dan eens informeren bij Mobisolar.
Deze blog bevat affiliate links.
Lees verder:
Geef een reactie