Ei ei ei, wat ben ik blij. Want ze leggen weer een ei. Onze kippen Bella en Disco hebben hun ‘draai’ weer gevonden. Bijzondere eieren zijn het wel, eerder kegels. En bijzonder is het ook dat kippen in de winter eieren leggen. Want daarvoor zijn de dagen eigenlijk nog steeds te kort.
Bella en Disco wonen nu anderhalf jaar bij ons. Ze zijn nog maar met z’n tweeën helaas. Haan Kristal hebben we de deur uit moeten doen, omdat hij de hele tuin terroriseerde. Als hij je al van veraf in het oog had, kwam hij kon op je afstormen. Ook onze twee kuikens zijn er niet meer. Allebei opgegeten door een roofvogel. Het tweede kuiken was overigens al groot, maar haan Kristal liet haar niet in de buurt. Daarom zat ze ’s avonds altijd op het hok, in plaats van in het hok. Wanneer de rest van de club al in kippencoma was, stuurde ik haar naar binnen. Die ene avond zag ik haar niet meer. Heel soms ging ze als eerste op stok, voordat de rest binnen was. Ik dacht dat ze er al in zat, maar de volgende ochtend lag ze aangevroten achter de schuur.
Einde triest verhaal. Bella en Disco komen elke ochtend even vrolijk aanrennen zodra ik de deur naar de buitenwereld voor ze open maak. Het liefst rennen ze direct de stal in, op zoek naar overgebleven kattenbrokken :). In de stal is het warmer en droger dan buiten, en volgens mij voelen ze zich daar prettiger bij. Want hoewel kippen aardig tegen de kou kunnen, hebben ze wel extra aandacht nodig om de winter goed door te komen. Dit is waar ik op let in de winter.
Kippen in de winter
1. Houd het buitenverblijf sneeuwvrij
Je hebt kippen die van sneeuw houden en kippen die er een enorme hekel aan hebben. Kippen kunnen overigens prima tegen sneeuw. Maar hun buitenverblijf hebben ze toch het liefste sneeuwvrij. Want met sneeuw is het moeilijk scharrelen. Dus maak de omgeving rondom de voer- en drinkplaats sneeuwvrij.
2. Geef je kippen extra te eten
Kippen eten meer bij koudere temperaturen. Logisch, want er wordt meer energie verbrand, omdat ze hun lichaam warm moeten houden. Dus zorg altijd dat hun voerbakken vol zijn. En verwen ze met lekkere kippensnacks, zoals vlokreeftjes, meelwormen of insectenmix. Dat geeft ze extra energie.
3. Zorg voor voldoende drinkwater
Meer eten betekent meer drinken. Zorg dus voor voldoende drinkwater. Zodra het echter gaat vriezen, bevriest ook hun drinkwater. Een drinkbakverwarmer is de meest efficiënte manier om het water ijsvrij te houden. Heb je dat, net als ik, niet? Vul dan ’s ochtends de drinkbak met lauw water. Herhaal dit een paar keer per dag als het overdag blijft vriezen. En gebruik een kunststof drinkbak. Metaal wordt koud en de kippen kunnen hier met hun lellen en kammen aan vastvriezen.
En die eitjes? Over het algemeen beginnen hennen weer te leggen als het minimaal 13 uur licht is. Bella en Disco zijn er dus lekker op tijd mee. Zouden het de kattenbrokken zijn?
Lees ook:
Geef een reactie