De keurmerken zijn handig om te weten welke producten biologisch zijn, maar wat als die keuze er niet is? Wat als ik appels wil kopen, maar er liggen geen biologische appels in de winkel. Of er is geen biologische groente in de omgeving. Hoe maak ik dan toch een verantwoorde keuze?
Bijvoorbeeld door minder vlees te eten. Steeds vaker kiezen wij thuis voor vegetarische gerechten. Bijvoorbeeld met bonen, quinoa of linzen of een lekkere groenteschotel. Ingewikkeld is het niet, lekker wel. Vandaag aten we boerenkool. Maar in plaats van gerookte spekjes, hebben we de ‘gerookte spekjes’ van de Vegetarische Slager geprobeerd. En met succes. De ‘spekjes’ waren heerlijk knapperig en aan het eind van de maaltijd was de pan leeg.
Een andere simpele tip is om groente en fruit te kopen van het seizoen. Want voor het verbouwen van deze producten heb je nu eenmaal veel minder energie nodig dan voor het verbouwen van niet-seizoensproducten die uit verwarmde kassen komen of voor groente en fruit die helemaal aan de andere kant van de wereld worden verbouwd. We eten ons nu dus helemaal zat aan stoofperen. Maar natuurlijk ook de boerenkool, pompoen, rode kool, appels en mandarijnen zijn uitstekende keuzes in oktober. MilieuCentraal heeft hiervoor ook een app ontwikkeld: de groente- en fruitkalender. Het is mijn spiekbriefje in de winkel.
Heb je even niets te doen? Doe dan de groente en fruit-test op de site van Milieu Centraal. Hmmm, ik had nog niet alle antwoorden goed.
Geef een reactie