Waar komen je tomaten en komkommers vandaan? Je aardbeien en frambozen? Veel groente en fruit wordt in Nederland gekweekt in kassen. En die kwekerijen staan er wat betreft duurzaamheid vaak niet goed op. Toch wordt ook daar gewerkt aan verduurzaming. Steeds meer kwekerijen nemen maatregelen om duurzaamheid te bevorderen en zoeken milieuvriendelijke oplossingen.
Waterbeheer
Alle planten hebben water nodig om te overleven. Voor een kwekerij is het daarom heel belangrijk dat er efficiënt wordt omgegaan met watergebruik. Dat kan bijvoorbeeld door druppelirrigatie toe te passen of andere duurzame energie oplossingen, zoals waterrecycling. Hierbij wordt regenwater opgevangen, gezuiverd en vervolgens gebruikt voor de planten.
Organische meststoffen
Ook kwekerijen kennen zorgen over de biodiversiteit en een veilige voedselproductie. Er wordt daarom hard gezocht naar oplossingen om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Kwekerijen zoeken naar manieren om over te schakelen naar meer duurzame middelen. Over het algemeen proberen ze binnen de landbouw gebruik te maken van organische meststoffen, een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem, het verhoogt het waterhoudend vermogen en het stimuleert het bodemleven. Ook passen kwekerijen steeds vaker IPM-praktijken toe. Dit staat voor Integrated Pest Management. Dit omvat het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals roofinsecten. De nadruk hierblij ligt op het voorkomen van overlast, in plaats van op bestrijden.
Energiezuinige verlichtingssystemen
Een andere milieuvriendelijke maatregel die kwekerijen toepassen is het gebruik van energiezuinige verlichtingssystemen. In de kassen wordt veel licht gebruikt om de groei van de planten te bevorderen. Het kunstlicht is een aanvulling op het zonlicht. Al dit licht kost niet alleen veel energie, maar zorgt ook voor lichtvervuiling. Veel kwekerijen maken de overstap naar energiezuinige verlichtingssystemen, zoals LED-verlichting. Deze lampen gaan langer mee, hebben minder elektriciteit nodig en hebben de mogelijkheid om de planten optimale lichtrecepten voor te schotelen, met specifieke kleurtemperaturen en de juiste hoeveelheden licht gedurende de dag.
Afvalbeheer
Ook met goed afvalbeheer kan veel milieuwinst worden behaald. Het gebruik van verpakkingsmaterialen zoals plastic trays, potten en labels is gangbaar in kwekerijen. Door deze te recycelen, wordt de milieu-impact al flink verminderd. Maar waar mogelijk kunnen kwekerijen ook overschakelen naar biologisch afbreekbare materialen voor verpakkingen en andere toepassingen. Deze materialen breken natuurlijker af in het milieu, waardoor de impact op de afvalstroom wordt verminderd.
Als je gaat werken bij een kwekerij, zul je snel ontdekken dat er van alles aan gedaan wordt om zo milieuvriendelijk mogelijk te kweken, maar dat dit ook nog een hele uitdaging is. Niet in de laatste plaats een financiele, want omschakeling brengt hoge kosten met zich mee, waardoor de producten duurder worden. En zijn wij, de consument, dan wel bereid om meer te betalen voor onze tomaten en aardbeien? Ondanks deze uitdagingen is er wereldwijd een groeiende erkenning van de noodzaak om de landbouwsector te verduurzamen. En dat biedt hoop.
Deze blog bevat affiliate links
Lees verder:
Geef een reactie