Onderbroeken van hout? Daar had ik nu werkelijk nog nooit van gehoord. Bamboe, biologisch katoen, dat zijn de basisstoffen waar ik naar kijk als ik kleding koop. Maar hout?
Het eerste dat ik aanschaf na een jaar bijna niks gekocht te hebben, is ondergoed. Tja, niemand die het ziet, maar het is toch fijn als er iets warms, schoons en heel om je billen zit. Veel van mijn ondergoed was vorig jaar al aan vervanging toe, maar ik dacht het nog wel een jaar uit te kunnen zingen. Nou, dat lukte net (niet). Inderdaad maar goed dat er nog een broek overheen zit.
Geen splinters maar zijdezacht
Terug naar de onderbroeken van hout. Vandaag belandde een gerecyclede zak met een zachte plof op de deurmat. Die houten onderbroeken moet ik echt proberen. En wat een verrassing: ze voelen niet als splinters in je billen, maar zijn werkelijk zijdezacht. Ze zijn gemaakt van de vezels van de eucalyptus. Het schijnt dat de productie van ondergoed van hout 95 procent minder milieubelastend is dan katoen. Eucalyptusbomen hebben namelijk veel minder water en landoppervlak nodig om te groeien dan katoen. En voor de teelt is minder kunstmest nodig.
Ondergoed zonder gif
Het houten ondergoed is bedacht en ontworpen door Saint Basics, een Nederlands bedrijf. Sinds begin 2016 zijn de eucalyptusonderbroeken te koop. Alle kledingstukken van Saint Basics zijn gifvrij. Ze dragen het GOTS-keurmerk of zijn (in het geval van de houten onderbroeken) OEKO-TEX gecertificeerd. Deze keurmerken stellen hele hoge eisen aan de hoeveelheid gif die een kledingstuk mag bevatten.
Wat je je vaak niet realiseert is dat er veel gifstoffen in kledingstukken zitten. Deze zitten bijvoorbeeld in de verf of zijn restanten van de pesticiden die gebruikt worden bij de katoenproductie. Daarom ben ik altijd op zoek naar ondergoed dat zo veel mogelijk gifvrij is geproduceerd. Je draagt het immers direct op je huid.
Groenste basicsmerk
Saint Basics staat op de lijst van Rank a Brand (waar je merken kunt vergelijken op duurzaamheid) als het groenste basicsmerk (een iets hipper woord voor ondergoed) van Nederland. De kledingstukken worden geproduceerd in Portugal, dat geen kinderarbeid kent en mensen een eerlijk loon verdienen.
Irritante labeltjes
Nog een voordeel van kledinglijn van Saint Basics: ze hebben geen irritante labeltjes die zo oncharmant boven je broek kunnen uitsteken. De maat, materiaalsoort en de wasvoorschriften staan in het kledingstuk geprint. Handig!
Reinhilde says
Dit klinkt fantastisch Dankjewel voor de research Ageda Ik ga meteen op zoek naar deze onderbroeken
Hartelijk groet Reinhilde