Als je door Nederland rijdt zie je steeds vaker enorme daken en weilanden vol zonnepanelen. Steeds meer bedrijven en huishoudens investeren in zonnepanelen en daar is natuurlijk een reden voor. Zonnepanelen wekken groene energie op en vandaag de dag zijn ze al lang niet meer zo duur. De afgelopen 8 jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden. Ook is het rendement een stuk verbeterd: zelfs in de wintermaanden leveren ze nu aanzienlijk meer stroom op.
Wind en zon zijn eeuwige energiebronnen, ze raken nooit op. Waarom zouden we dit niet gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen? Zonnepanelen kopen is daarom een slimme keuze en is een 100% groene energiebron. Je produceert je eigen duurzame energie en je draagt bij aan een duurzamere wereld.
Zo werken zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit twee laagjes silicium. Tussen die twee lagen ontstaat elektriciteit zodra er licht op komt. Ze werken dus ook met bewolkt weer. Alleen is het rendement groter als de zon schijnt. Zodra er licht op komt ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Met een omvormer, die meestal in je meterkast wordt geplaatst, wordt de stroom omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je gebruikt in je eigen huishouden.
Zonnepanelen kopen: het financiele voordeel
Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze. Het geeft meer rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Je energierekening gaat flink naar beneden waardoor je je investering in zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend kunt hebben. Een slimme keuze vooral gezien de huidige energieprijzen.
De stroom die je niet gebruikt kunt je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze hoeveelheid mag je wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die je ontvangt. Dit is de zogenaamde salderingsregeling. Deze regeling wordt waarschijnlijk vanaf 2024 afgebouwd, dus profiteer er nog van zolang het kan.
Hoeveel zonnepanelen voor je huishouden?
Wil je zonnepanelen kopen, dan komt de vraag: hoeveel panelen heb je nodig? De meeste mensen hebben zonnepanelen met een vermogen van rond de 370 Wp (wattpiek). Deze leveren ongeveer 300 kWh op per jaar. Een normaal huishouden gebruikt jaarlijks ongeveer 3000 kWh. Omgerekend zijn dit dus 10 zonnepanelen op je dak. (Bekijk eventueel je jaaroverzicht van je energieleverancier om te controleren hoeveel je per jaar verbruikt aan energie.)
Het kopen van 10 zonnepanelen inclusief montage uitgevoerd door een expert, kost rond de 4.000 euro inclusief btw. Let op, de btw (5%) kun je dit jaar nog terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wordt btw op zonnepanelen afgeschaft.
Met de 10 zonnepanelen op je dak bespaar je per jaar al snel 800 euro op je energierekening. Op deze manier heb je de investering binnen enkele jaren terugverdiend.
Is je dak geschikt?
Het is natuurlijk de vraag of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak. Schuine en platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen en het is erg belangrijk dat de dakconstructie sterk is. Als het dak twee personen kan dragen, kan deze ook enkele zonnepanelen dragen. Sommige mensen hebben een prachtig rieten dak, maar ook deze zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Kunnen de panelen niet op je dak? Misschien heb je een schuur of een carport die geschikt is. Tegenwoordig zijn er creatievere oplossingen, zoals zonnepanelen in je schutting, als dakpannen, los in de tuin of op je terrasoverkapping. Zoek eens rond, er is vast iets voor je bij. Is niks mogelijk? Kijk dan eens of je je kunt aansluiten bij een energiecooperatie bij jou in de buurt.
Deze blog is voor een deel gesponsord.
Lees ook:
Emma says
Wij hebben een rieten dak en willen graag zonnepanelen plaatsen. Van een vriend hoorde ik laatst dat er inmiddels zonnepanelen ontwikkeld zijn die wel op een rieten dak geplaatst kunnen worden. Het is ook een slimme tip om naar andere daken te kijken, wij hebben een grote schuur in de tuin waar misschien panelen op geplaatst kunnen worden. Binnenkort komt iemand ons rieten dak repareren, misschien heeft deze dakdekker ook advies over zonnepanelen. Ik ga het navragen!