Kijk onze perenboom mooi in bloei staan. Het is een Gieser Wildeman, oftewel: een stoofperenboom. Vorig jaar plukten we zes peren, net genoeg voor één portie. Deze hoeveelheid bloesem beloofd een beter jaar te worden. Maar het blijft altijd moeilijk te voorspellen. Vooral wanneer nachtvorst wordt voorspeld. En laat dat nu net de voorspelling voor vannacht geweest te zijn!
Bij fruitteeltbedrijven gaat dan de automatische sproei installatie aan. Het water behoedt de tere bloesem voor vorstschade. Dat werkt als volgt: op het moment dat water overgaat in ijs, komt er een beetje warmte vrij. Precies genoeg om de temperatuur onder het laagje ijs op nul graden te houden.
Maar hoe doe ik dat nu thuis, zonder professionele sproei installatie? Een vliesdoek over de boom? Daar heb ik maar een van en die ligt al over de moestuin om mijn boontjes te beschermen. Daar gaan mijn peren, dacht ik.
Nachtvorst perenboom te lijf met sproeien
Ik had me er al bijna bij neergelegd dat één nachtje vorst ervoor zou zorgen dat de peren mij door de neus geboord zouden worden. Maar gelukkig heb ik een heel handige man. Hij pakte de tuinslang, sleepte hem naar de perenboom en hing hem met touwtjes vast aan een trap, gericht op de bloesem. Hij plaatste de timer ertussen en zo werd op standje nevel de perenboom tijdens het koudste deel van de nacht ‘bewaterd’.
Of het gelukt is? Dat weten we over een paar maanden, als we de eerste peertjes zien hangen.
Nachtvorst perenboom te lijf met warmte
Een andere manier om schade door nachtvorst aan de perenboom te beperken is met warmte. Bijvoorbeeld door hout te stoken tussen de bomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vuurkorf. Nadeel is dat de brandstof op zal raken. Het vriest vaak het hards in de vroege ochtenduren. Wil je dat dit werkt, dan moet je dus vroeg opstaan, of de nacht doortrekken. Ditzelfde geldt voor tuinfakkels. Deze tuinfakkels hebben als voordeel dat ze veel hoger zijn (86 cm). Smeulend zaagsel schijnt ook goed te werken. Maar een nog makkelijkere manier is het gebruik van buitenkaarsen. Deze kaarsen branden zeker 50 uur, en kun je dus een paar nachten inzetten. Maar let op: Wees altijd voorzichtig met vuur. Laat het niet onbewaakt achter. En vertel je buren over je plannen, voordat de brandweer midden in de nacht op de stoep staat.
Nachtvorst perenboom te lijf met doeken
Wanneer je een kleine boom hebt, dan zou je deze kunnen inpakken met vliesdoek. Dit vliesdoek is 50 meter x 2 meter. Genoeg voor een paar bomen en/of de aardbeien. Want die laatste moeten bij late vorst ook afgedekt worden.
Bij grote bomen is deze maatregel bijna niet te doen. Als ook de andere oplossingen niet mogelijk zijn, dan rest er nog een advies: fingers crossed. Hopelijk vriest het op dit hoogte niet al te hard. SUCCES!
Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.
Geef een reactie