Ik heb geleerd om de gootsteen schoon te maken met Jif, tegenwoordig Cif genoemd. Maar goed, nu zit ik reclame te maken voor een product dat ik dus eigenlijk niet langer meer gebruik. Want er is een middel dat evengoed schuurt en laat glanzen als het goedje in de gele fles: baking soda. En toevallig heb ik altijd baking soda in huis.
De vele toepassingen van baking soda voor de schoonmaak
Ben je al bekend met de toepassingen van baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd)? Het verbaast met telkens weer hoeveel toepassingen het heeft. Baking soda:
- Werkt tegen ongewenste geurtjes – gebruik het eens onder je oksels of in je sportschoenen
- Schuurt – niet alleen voor je gootsteen, maar ook voor in een scrub
- Bleekt – handig voor de witte was of het poetsen van je tanden
- Verfrist – om je matras eens op te frissen of een frisse adem
- Verlicht – bij jeuk van waterpokken of pijn van een insectensteek
- Maakt langer houdbaar – bloemen blijven langer mooi met baking soda in het water
- Ontvet – handig voor het schoonmaken van je oven en bakvormen of het verwijderen van stickers
- Laat rijzen – dus te gebruiken in taarten en cakes.
Veel heb ik al geprobeerd. Het zit in mijn wasmiddel, afwasmiddel, ik maak er de wc mee schoon en nu ook de gootsteen. Voor dat laatste meng je een beetje baking soda met een paar druppels water en maak je er een papje van. Wrijf het met een doekje uit. Meer tips over baking soda? Kijk eens hier
Zelf maken is leuk, vermindert de afvalberg en is fijn voor je portemonnee.
Baking soda in gerechten
Gebruik in je cakes, brood en taart niet zomaar baking soda in plaats van bakpoeder. Baking soda heeft namelijk zuur nodig om te kunnen rijzen. Wanneer baking soda met bijvoorbeeld azijn in aanraking komt, komt er koolzuur vrij. Dit zorgt ervoor dat je cake of brood rijst. Nu hoef je natuurlijk geen azijn aan je gebak toe te voegen. Citroensap, karnemelk, yoghurt en zelfs cacao hebben hetzelfde effect. De mix met een zuur verbetert ook de smaak. Wanneer je baking soda gebruikt in gerechten zonder daarbij een zuur toe te voegen, laat het een wrange smaak achter.
Veel plezier met bakken! En schoonmaken uiteraard.
Wil je meer tips over duurzaam schoonmaken? Bestel dan mijn e-book Groen Huishouden
Lucie says
Ik gebruik een theelepel bakingsoda in een glas water, als maagzuurremmer. Na een paar slokjes, verlicht dit de vervelende pijn.
Francine vanderheyden says
Mijn vriend moest van de nierspecialist alle dagen een koffie lepel backing soda in halglas water opdrinken op zijn nuchtere maag voor zijn nieren te zuiveren en dit ging heel goed maar is dan overleden door hartfalen