10 tips om het warm te krijgen zonder extra stookkosten

Ons energieverbruik moet deze maand omlaag. Op mijn facebook-account kreeg ik al leuke tips voor een warm huis zonder kachel. Zo maak je met een römertopf met 4 waxinelichtjes (met een beetje zout zodat ze langer branden), en deksel er schuin op een goedkope kachel. Of je zet een omgekeerde bloempot op een warmhoudplaatje. Dank Maan en Marloes! Ik ben blijkbaar niet de enige die de stookkosten omlaag wil hebben. Ik vond nog veel goede en vooral simpele tips.

 

 

  1. Misschien wel de belangrijkste: zorg dat je huis niet te vochtig wordt. Een vochtig huis verwarmt niet goed. Vochtigheid absorbeert meer warmte dan droge lucht, waardoor vochtige lucht kouder voelt dan droge lucht. Dus elke dag even goed ventileren. Doe dit niet als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Deze ventileert het huis automatisch. Zet deze dus ook nooit uit.
  2. Drink veel thee of andere warme dranken. Ze verhogen namelijk je lichaamstemperatuur.  En drinken zorgt voor een betere bloedsomloop. Uiteraard kan een glas water ook, maar drink het niet te koud.
  3. Kleed je warm.Draag een warme trui, of een coltrui en daaronder verschillende laagjes. In de ruimte tussen de kleding wordt je lichaamswarmte namelijk goed vastgehouden.
  4. Draag sloffen. Warmte trekt omhoog, dus vaak is de vloer het koudst. En wie koude voeten heeft, krijgt het nooit meer lekker warm.
  5. Over koude voeten gesproken: leg een tapijt op de grond. Staat niet alleen gezellig, het voelt ook warm aan. En het werkt een klein beetje als isolatie: de warmte in het huis gaat minder snel verloren door de vloer.
  6. Beweeg. Wie te lang stil zit, wordt vanzelf koud. Kom dus regelmatig even in beweging. Hoe actiever, hoe beter je bloedsomloop is. Dat betekent dat warm bloed naar je vingers en tenen stroomt.
  7. Zit je de hele dag stil, bijvoorbeeld om te werken achter je computer, gebruik een hittebron voor jezelf.Je hoeft dan niet het hele huis te verwarmen. Gebruik bijvoorbeeld een lekkere kruik of een hittekussen die gevuld is met rijst of pitten. Leg er een bij je voeten en/of in je rug.
  8. Heb je het koud in bed? Zet een muts op, net zoals ze vroeger deden. Manlief heeft millimeterwerk op zijn hoofd, en kan niet slapen als zijn hoofd koud is. Je hoofd is extra gevoelig voor kou.
  9. Zit gezellig bij elkaar. Dan hoef je maar een kamer te verwarmen. Met een koptelefoon op hoef je elkaar ook niet te storen.
  10. Laat zoveel mogelijk zon je huis binnen komen.Het kan buiten nog zo koud zijn, zodra de zon schijnt warmt je huis direct op. Houd dus de gordijnen op de zonkant van je huis overdag open. Dan kunnen de warme zonnestralen je huis binnen dringen en zorgen voor wat extra warmte.

Ik heb het al lang niet meer zo koud als aan het begin van de winter. Blijkbaar wen je aan een lagere temperatuur.  De kachel staat nu standaard 18 graden, en overdag gaat hij soms nog iets verder naar beneden. En met bovenstaande tips, krijg ik het niet meer koud.

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *