6 x duurzame kerstversiering

Het is eind oktober als verschillende winkels al vol liggen met kerstversiering. Ik geef toe, ze bedenken elk jaar weer iets nieuws. En als ik met dochterlief rondloop, kost het me de grootste moeite om niet mee te gaan in haar enthousiasme, want ze kan me zo onschuldig aankijken met van die puppyogen en een trillipje. Maar naast het feit dat de spullen allesbehalve goedkoop zijn en niet duurzaam, vind ik het veel leuker om ze zelf te maken. Duurzame kerstversiering maak je van duurzame materialen: uit de natuur of van afval.

Uit de natuur

De natuur weet wat kunst is. In december groeien de mooiste hulstbladeren, vind je mos in overvloed, takjes liggen al voor je op de grond en in het bos vind je nog mooie dennenappels. Een kerstbal erbij en je bent helemaal in de kerstsfeer. Wat denk je van deze ‘gevulde’ dakpan?

Kerstversiering bakken

Vanuit de minimalistische gedachte vind ik dit een geweldige oplossing: bak je eigen kerstversiering, bijvoorbeeld de kransjes in de boom. Ouderwets met meel en (veel) suiker, of pas het aan naar je eigen wensen: suikervrij, vegan, of lactosevrij.

Niet zo van het bakken? Koop biologische stroopwafels en snij er, met behulp van een vormpje, kerststerren uit.

 

Oud of nieuw?

Tweedehands vind je ook de leukste ballen en andere versieringen. Kijk eens rond in een kringloopwinkel of sluit je aan bij een van de Facebookgroepen van 
Ik ruil of geef weg bij jou in de buurt.
Tip: tweedehands vind je ook op www.kerstspullenmarkt.nl

Gerecyclede kerst

Eierdozen over? Of lege blikjes? Zoek eens op Pinterest wat je er allemaal mee kunt maken. Mijn rozen van karton en engeltjes van blik zullen ook deze kerst weer stralen onder of in de kerstboom.

Kerstrozen

Kerst-engeltjes

 

Eenmalige kerstversiering

Heb je thuis een krijtbord? Teken er dan kerstversiering op. Net als de juf in de klas vroeger deed. Geen bord? Spuit een mooie kersttekening op het raam of op de spiegel. Na de feestdagen was je het er zo weer af.

Go fairtrade

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan, niet zo handig of gewoon geen zin? Kijk dan eens bij deze adresjes:

  • Wereldwinkel – Elke stad heeft nog zijn eigen Wereldwinkel. Heerlijk om in rond te snuffelen
  • Return to Sender – Originele kerstslingers vind je bij www.ReturntoSender.nl
  • Amnesty International – Kijk eens naar deze mooie kerstballen met een verhaal! www.Geschenkmeteenverhaal.nl

Download magazine (763 downloads)

Meer inspiratie voor een duurzame kerst? Download hier gratis mijn groene kerstmagazine. 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *