8 vooroordelen over duurzaam leven

en waarom het niet moeilijk is

Zo vaak hoor ik dat mensen respect hebben voor onze manier van leven. Onze duurzame manier van leven. Want dat is toch best ingewikkeld en je moet er vooral heel veel voor laten. Dan mag je nooit meer vliegen, op wintersport en vlees eten? Fout! Duurzaam leven is super simpel. In deze blog help ik een paar vooroordelen de wereld uit.

1. Ik mag nooit meer …

vul jij het maar in. Vliegen? In bad? Autorijden? Wanneer we ons leven willen veranderen, of we nu duurzamer willen worden, gezonder, slanker of rijker, dan zien we in eerste instantie vaak alleen de beren op de weg. We zien eerst wat we níet kunnen of willen. Maar duurzamer leven kan je zo aanpakken dat het goed bij jou past.

2. Ik wil mijn comfort niet opgeven

wie zegt dat je daar op moet inleveren? Mijn leven is super comfortabel. Afgezien misschien ons leven nu in de caravan tijdens de verbouwing. Maar zelfs daar hebben we alle comfort. (ok, behalve dan de steenkoude badkamer). Duurzaam leven kan je zo comfortabel maken als je zelf wilt.

3. Ik wil gewoon genieten van het leven

ja, dat wil ik ook. En dat doe ik ook. Hier wijs ik toch met een klein vingertje van de juf: ik denk dat iedereen wil genieten van het leven. Maar velen kunnen dat niet omdat wij, westerlingen met veel geld, graag alles voor zo min mogelijk willen hebben. In mijn duurzame leven denk ik ook zoveel als mogelijk aan die ander: mensen die voor een schamel loon onze kleren maken, die geen eten hebben, die in vervuilde steden wonen. Allemaal omdat wij willen genieten. Genieten is niet alleen materialistisch, dat kan ook op een andere manier: wandelen door de natuur, houden van de mensen om je heen, blij zijn met het werk dat je doet, enz. Genieten zonder dat het ten koste gaat van anderen.

4. Ik wil wel, maar mijn partner moet er niets van hebben

die pech kan je hebben. Maar weet: goed voorbeeld doet goed volgen. Nu was mijn manlief ook niet de grootste wereldverbeteraar toen ik hem ontmoette. Maar uit mijn manier van leven pikt hij op wat voor hem ook werkt. En nu weet hij het soms beter dan ik! Een beetje invloed uitoefenen kan ook: kook jij? Kook dan eens wat vaker vegetarisch. Wedden dat hij het lekker vindt?

5. Veranderen is heel moeilijk

o ja, dat klopt zeker. Maar wie zegt je dat je je hele leven in een keer moet omgooien? Dat heb ik ook niet gedaan. Doe het stapje voor stapje. Begin met een dag per week geen vlees eten, met je eigen koffiebeker meenemen in de trein, met sla planten in je tuin of op je balkon.

6. Het heeft allemaal toch geen nut, ik kan de wereld niet veranderen

nou, daar ben ik het dus gewoon niet mee eens en het is ook niet waar. Verander de wereld, begin bij jezelf. Als consument heb je wel degelijk macht en invloed op bedrijven en de overheid.

7. Daar heb ik echt geen tijd voor

we hebben het allemaal druk. Dat is helaas de status van onze huidige maatschappij. Maar een dag geen vlees eten kost geen tijd. Afval scheiden kost geen tijd. Korter douchen levert zelfs tijdswinst op! En minder vaak nieuwe kleren kopen helemaal!

8. Dat is veel te duur

als je duurzaam leven ziet als biologisch eten, dan heb je helemaal gelijk. Helaas. Biologische groente en fruit zijn een stuk duurder dan de reguliere variant. Maar als je nu eens een dag per week geen vlees eet, kunt besparen op je energierekening door de thermostaat een graadje lager te doen, op de fiets naar de winkel gaat in plaats van met de auto, de uitverkoop aan je voorbij laat gaan en nog een seizoen aan je kleding toevoegt, gebruikte spullen koopt in tweedehandswinkels of op marktplaats dan zal je vooral geld besparen. En wat biologische groente en fruit betreft: zaai eens wat sla of snijbiet in je tuin of op je balkon. Dan eet je in de zomer in ieder geval een keer per week biologisch!

Duurzaam leven is niet moeilijk, en je leven wordt er zeker niet minder van, maar rijker. Je zult zelfs zien dat er een nieuwe wereld voor je opengaat met nieuwe inzichten en mogelijkheden. Dat is mij in ieder geval overkomen.

Dus voel jij je verantwoordelijk voor onze planeet waarop we leven en wil je, net als ik, duurzaam leven? Zet vandaag dan je eerste stap. Ben benieuwd welke dat is.

 

Follow my blog with Bloglovin