In voorbereiding op de Nationale Week zonder Vlees probeer ik alvast mijn gezin te motiveren om mee te doen. Dat gaat helaas niet vanzelf, dus trek ik alvast alle argumenten uit de kast waarom vegetarisch eten een goed idee is.
1 Het is goed voor je gezondheid. Waarom? Wie geen vlees eet heeft minder kans op hoge bloeddruk, diabetes type B en bepaalde vormen van kanker. Een vegetarisch dieet is vaak meer in balans als je kijkt naar de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten.
2 Je loopt minder risico om ziek te worden door ziekteverwekkers uit bedorven eten, zoals E-coli, salmonella en listeria. We kennen allemaal de voedselschandalen: vogelpest, varkenspest, q-koorts. Er wordt ontzettend veel zooi in vlees gespoten. Ook Vis bevat tal van giftige stoffen zoals zware metalen en resten bestrijdingsmiddelen. Dit geldt evengoed voor kweekvis dat gevoed wordt met vismeel of visolie.
3 Het is goed voor het milieu. Voor de veeteelt is ontzettend veel schoon water nodig. Het gaat hier niet alleen om wat het vee te eten en drinken krijgt, maar vooral om wat nodig is om het veevoer te telen. Een kilo vlees produceren kost 100 keer zoveel water als het produceren van een kilo tarwe. Om nog maar niet te spreken van het verdwijnen van het tropisch oerwoud, dat plaats moet maken voor sojaplantages die aangelegd worden voor het verbouwen van dit veevoer. Wist je dat: Wanneer jij een week lang geen vlees eet, je zeven maanden douchewater bespaart? (bron: weekzondervlees)
4 Met onze huidige vleesconsumptie kunnen we niet de hele wereldbevolking voeden. Steeds meer voedselvoorraden, zoals tarwe, worden gebruikt voor de veeteelt. Alleen al het vee consumeert dagelijks een hoeveelheid voedsel dat gelijk staat aan wat alle mensen op de wereld nodig hebben.
5 Het is beter voor je portemonnee. Wij eten thuis alleen biologisch vlees, en daar hangt een hoger prijskaartje aan dan aan kiloknallers van de supermarkt. Vegetarische alternatieven zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar en betaalbaar.
6 Je voorkomt onnodig dierenleed. In veel gevallen worden dieren respectloos behandeld: als ze worden grootgebracht, als ze worden vervoerd naar het slachthuis en als ze worden geslacht. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het welzijn van het slachtvee. Helaas is dit maar het topje van de ijsberg in de hele vleesindustrie.
7 Tot slot: Als vegetariër ontdek je veel interessante gerechten die je anders niet had geproefd. Vegetarisch eten is super lekker. De komende tijd zullen we verschillende van onze favoriete vegetarische recepten posten.
Deze blog schreef ik eerder voor de Voetspot.nl
Hanna says
Hallo Ageda,
Hoewel dit artikel wat ouder is blijft het actueel. Zelf ben ik geen voorstander om geen vlees meer te eten mede omdat ik er van overtuigd ben dat ons lichaam die bouwstoffen nodig heeft. Maar iedereen heeft daar natuurlijk een andere mening over en dat is gerespecteerd. Over verantwoord en gezond eten raak je nooit uitgepraat.
Ik eet liever een klein stukje vlees omdat ik weet waar het vandaan komt. Zelf koop ik graag direct vlees bij de boer en dat zouden veel meer mensen moeten doen.
Bij http://www.Vleeskopenbijdeboer.nl koop je een vleespakket wat apart is verpakt en bevroren thuis wordt bezorgt.
Nu doen ik dat al een tijdje en draag de boer een warm hart toe. Daarnaast vindt ik het belangrijk dat veel meer mensen bij de bron moeten kopen. Wat is jou mening?
Met vriendelijke groet,
Hanna
Ageda says
Dag Hanna, voor mij is het het belangrijkste dat we ons ervan bewust zijn wat we eten en hoe we met ons eten omgaan. En daar hoef je geen vegetarier voor te zijn. Ik ben ook voorstander van minder vlees, en dan een goed stukje vlees uit de buurt.