Vandaag is het Nationale WaterSpaardersdag. Mooi moment om even stil te staan bij ons waterverbruik. Wist je dat we elke dag per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water gebruiken? Verreweg het meeste water gebruiken we om te douchen en het toilet door te trekken. Maar daarnaast ook voor het tandenpoetsen, handen wassen, kleren wassen en om eten klaar te maken.
Onderstaande tips ga ik toepassen. Doe je mee?
1. Douchen in plaats van in bad
Zo eens in de twee weken wil ik even in bad: lekker heet en lekker vol. Maar in een bad gaat minstens 110 liter water. Vijf minuten douchen kost gemiddeld 55 liter water. Voor mij dus geen bad meer. En wees eerlijk: hoe irritant is het om je haar in bad te wassen? (Extra opgave: mijn dochter overhalen om te gaan douchen in plaats van te spelen in bad.)
2. Korter douchen
Deze geldt niet helemaal voor mij. Douchen doe ik altijd het liefst zo kort mogelijk. Van vijf minuten douchen word je echt wel schoon. En vraag jezelf af: word ik nu echt schoner als ik elke dag onder de douche sta? Of kan ik me ook even snel opfrissen aan de wastafel?
3. Een waterbesparende douchekop kopen
Deze ga ik aanschaffen. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel comfort als een gewone douchekop. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en door een waterbesparende douchekop 5 liter. Een waterbesparende douchekop koop je al voor 15 euro. Overigens geen reden om dan maar langer onder de douche te blijven staan.
4. Een inlegringetje in de kraan installeren
Met de installatie van een inlegringetje (ook wel doorstroombegrenzer of straalbreker genoemd) in je kraan bespaar je ongemerkt heel veel water. Het zorgt er simpelweg voor dat er per minuut minder water uit de kraan komt. Voor een paar euro te koop bij sanitair- en badkamerwinkels
5. Het water gebruiken dat ik niet gebruik
Hoe vaak laat ik de kraan niet lopen in afwachting op warm water. Zo stromen er ongemerkt liters water door het afvoerputje. Vang dat koude water op in een gieter, emmer of pan. Daarmee kun je planten water geven, groenten wassen of koken.
6. Koud water gebruiken
Ik zal er wat vaker bij stilstaan of ik echt warm water nodig heb, of dat koud water ook volstaat. Scheelt niet direct water, maar wel energie.
7. De ‘kleine boodschap’-knop gebruiken
De meest toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. Deze spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.
8. Niet steeds doortrekken
Een klein plasje gedaan? Overweeg eens of je perse de kleine boodschap moet doortrekken. Het is niet de bedoeling dat je het de hele dag uitstelt, maar af en toe eens niet doortrekken levert dagelijks een flinke besparing op.
Koenster says
Ik had dit waterbehandeling systeem gevonden https://www.abalco.nl/waterbehandeling-en-waterlevering/koelwaterbehandeling Het is koelwaterbehandeling met elektrolyse, maar ik wil dat dus voor thuis (zonder chemicalien). Bestaat dat?