Geld verdienen met recyclen? Ja echt, het kan. Met oud ijzer en aluminium bijvoorbeeld. En waar vind je dat? In lege blikjes. Blikjes cola, bier, energiedrank, chocolademelk, noem maar op. Je hebt ze vast wel thuis liggen. En anders vind je ze genoeg in de natuur, als zwerfafval.
Een tijdje terug ontdekte ik de Facebook-groep ‘breng je blikjes naar de ijzerboer’ . Ik was gelijk enthousiast om mijn bijdrage hieraan te leveren. Goed voor het milieu, én voor de portemonnee. Ook dochterlief was er voor te porren. Ze haalde de blikjes weg bij opa en oma, de buren en gewoon uit de natuur. Het ontvangen geld gaat rechtstreeks in de spaarpot. Een mooi projectje dus om je kinderen te stimuleren om afval te scheiden én te rapen.
Zo werkt het
In elke grotere plaats is wel een plek waar je oud ijzer kunt inleveren. Google eens op metaalrecycling of oud ijzer en de naam van je stad of dorp, en je vindt een inleverpunt. Tijdens openingstijden lever je je vondsten in. Het wordt voor je gewogen en je krijgt direct uitbetaald.
Geld verdienen
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo’n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn. Oud ijzer levert zo’n 11 cent per kilo op. Een stuk minder, maar een blikje van ijzer is wel zwaarder dan een aluminiumblikje. Om het je ijzerboer niet lastig te maken, is het belangrijk om je ‘blik’ thuis te scheiden. Gebruik hiervoor een magneet. De ijzeren blikjes worden door de magneet aangetrokken, de aluminium blijven netjes op de grond liggen.
Wat kan je brengen
Niet alleen drankblikjes kunnen naar de ijzerboer, ook lege conservenblikjes van bijvoorbeeld bruine bonen kun je inleveren. Dit hoort bij het oud ijzer. Minder waard, maar ook weer zwaarder dan aluminium. Ook het kuipje van een waxinelichtje, het omhulsel van een chocolademuntje, aluminium schaaltjes, metalen deksels en doppen en het binnenwerk van een paraplu kunnen naar de ijzerboer. Doe de magneettest en je weet of je met aluminium of ijzer te maken hebt.
Hoeveel blikjes liggen er in de natuur?
Het is even door sparen, maar voor een extra zakcentje is het zeker de moeite waard. Want blikjes zijn er genoeg. En je hoeft er niet eens voor naar de winkel. Op Facebook las ik dat een man op zijn dagelijkse wandeling van een uur zo’n 100 lege blikjes per keer raapt. Loop je een route waar veel schoolgaande jeugd langskomt, dan is dit aantal (helaas) realistisch. Dus pak je zwerfvuilgrijper en ga op pad!
In Nederland belandt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo afval op straat. Volgens Milieu Centraal bestaat grof zwerfafval (groter dan 10 centimeter) voor driekwart uit verpakkingsmateriaal, zoals plastic bakjes, drankblikjes en snoepwikkels. Plastic en blik kan gerecycled worden, maar niet als het als zwerfafval wordt opgeruimd en in de grijze container belandt. Dan belandt het op de grote hoop en wordt het verbrand. Zonde! Vooral als je weet dat je voor een deel van dit afval gewoon geld kunt vangen! Is het dan toch zo dat het geld gewoon op straat ligt?
Vind je blikjes brengen naar de ijzerboer niet de moeite waard of vind je geen inleverpunt in je buurt? Blikjes (ijzer en aluminium) horen thuis in de plastic container (PMD). Maar je kunt ze ook hergebruiken. Op mijn Pinterestbord Afval Upcyclen vind je leuke ideeën met lege blikjes. Met Kerst maakte ik deze schattige engeltjes.
Natalie says
Ik ben die website over ijzer recyclen meteen gaan bekijken. Goed om op een rijtje te hebben wat er allemaal naar de ijzerboer kan. Ik Duitsland zit er statiegeld op drankblikjes. Die worden vaak door daklozen ingezameld. Je kunt ze namelijk bijna overal inleveren in een automaat. En dan krijg je gewoon een bonnetje dat je kunt verzilveren. Dat zouden ze overal mogen doen.
Wim hopmans says
Helaas brengen de blikjes maar 15 cent per kilo op , net weggebracht naar de ijzerboer valt nu onder raffineer dus 1500 keer bukken. Voor 1,80 euro! Beter is het de klant 10 cent extra te laten betalen dan kan de inzamelaar nog wat verdienen en vervolgens wordt er minder weggegooid het is dan tenslotte geld!
Ageda says
Eens, statiegeld op blik. Maar dat zie ik niet snel gebeuren, helaas. Tot die tijd maar blijven bukken. Uiteraard niet alleen voor het geld.
jaco says
Hoi Wim, hetzelfde meegemaakt, maar de natuur is wel veel schoner!
Tom w says
Wij hebben al vaak nagedacht om de blikjes te gaan verzamelen.. omdat het er gewoon altijd zo veel zijn hier .. 3 pmd zakken per 2 weken zoiets waarvan de helft daarvan blikjes en een blauwe zak die van pmd kosten uitgerekend per stuk zo’n 25 eurocent ik denk dat je daar meer mee verdiend dan wat het blik bij de oudijzerboer opbrengt… Het is natuurlijk wel een heel job al het blik plat te krijgen en je moet plaats hebben om dit bij te houden.. Tom
Ray says
Het alu verzamelen heeft nog een hele positieve kant.
Voor het omsmelten van de blikjes of ander alu restafval is bijna 80% minder stroom nodig in de smeltovens.
Dat geldt anders dan het uit de grondstof bauxiet gesmolten moet worden.
123 Oudijzer Prijs says
Wat een handig artikel! Het is inderdaad goed voor de portemonnee en het milieu om ijzerafval te scheiden en in te leveren bij een inleverpunt. Ook leuk om te horen dat uw dochter op deze manier leert afval te scheiden en ook nog een zakcentje verdient! Nog een tip: er zijn verschillende websites, zoals 123oudijzerprijs.nl, waarop u kunt zien hoeveel uw ijzer waard is. Wanneer u hier invult welke ijzersoort en hoeveel kilogram u ervan heeft, kunt u direct zien hoeveel afval waard is. Zoals u zelf al zei fluctueert de prijs van oud ijzer nogal, dus dit is handig om te weten hoeveel u met uw afval kunt verdienen.
Groet Felix
rosi says
hoi, waar kan ik een ijzer oer vonden die frisdrankblikjes (cola, fernandes) inkoopt ?
Ageda says
Google even op ‘oud ijzer inleveren’ + de plaatsnaam. Dan vind je er zo een paar.
Martine Moerman says
Graag wil ik opmerken dat je zo ook een dierenleven kan redden. Het gras wordt gemaaid en het blikje wordt vermaald. De koe eet het gras en ook stukjes blik. Onnodig te zeggen dat dit een ravage aanricht in de ingewanden van de koe. Gevolg het dier lijdt helse pijnen waartegen niets helpt. Uiteindelijk sterft het dier een pijnlijke dood. Geeft toe dan is zo een blikje oprapen toch een kleine moeite.
Ageda says
Helemaal gelijk Martine!
Maria ten Hoeve says
Inderdaad, alle kleine beetjes helpen. Ook is het beter voor het milieu, ik verzamel daarom ook metaal en breng het naar de metaalhandel voor recycling. Geeft ook een goed gevoel als iets een tweede leven krijgt!
Peacock says
Ik schop die blikjes meestal eerst de weg op, dan worden ze platgereden. Blijven meestal toch liggen. Raap er duizenden per jaar op. Maar het einde lijkt in zich nu er na jaren treuzelen dan eindelijk statiegeld komt. Heel veel leveren ze niet op, maar minder ergernis als ik er weer kom
Chacha says
Even een vraagje las zo net dat vanaf december 2022 statiegeld op de blikjes komen. En vanaf 1 maart 2023 gaat het in. (Voeren ze het in zeg maar.) Maar mijn vraag is kan je dan nu blikjes sparen en dan wanneer het ingaat begin van het nieuwe jaar. Krijg je dan daarvoor statiegeld? Of is dat echt wanneer het ingevoerd wordt waarop de blikjes statiegeld erop hebben staan. Dat je dan pas statiegeld terug krijgt?
Ageda says
Goede vraag. Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Op de blikjes zal wel komen te staan dat er statiegeld op zit (is in Duitsland ook zo). Maar of ze dat gaan checken bij de winkel, dat weet ik niet.
René says
Natuurlijk niet. Er zit dan een barcode op, die wordt ungescant.
Michael says
Zal inderdaad via barcode gaan. Blikjes van voor statiegeld periode is nooit statiegeld over betaald, dus denk niet dat ze dat zomaar gratis weg gaan geven 😉
Willem Jan says
Vanaf 1 April krijg ik hier voor een kilo aluminium blik oudijzer prijs +-18ct kg tot 1 April nog 80 eurocent per kg, op de statiegeldblikjes zal er een streepjescode opkomen wat de blikjes herkend kan je deze waarschijnlijk alleen inleveren bij de leverancier van de blikjes mits de blikjes gaaf en de /codes nog te lezen zijn
Paul says
Dus niet meer blikjes plat drukken , anders kan de scanner de barcode niet meer lezen.
Van landschoot says
Geen blikken meer produceren in de wereld,
En probleem is opgelost,maar er zitten er miljoenen in de grond ingewerkt door landbouw machines en maaiers langs de wegen in stukken gesneden.
Die worden dan opgenomen door de runderen,waarvan er elk jaar 4a 5000 sterven in België.
Benny says
Waar mag je blikjes rapen,neem aan enkel in de bebouwde kom
Ageda says
Ja mag overal blikjes oprapen.