(Af)wasmiddel en handzeep maken

handzeep makenHeerlijk zo’n dagje extra vrij. Kom ik eindelijk weer eens toe aan al die klusjes die al zo lang op me liggen te wachten. Want met een moestuin in de startfase en een bruiloft in aantocht, en daar tussendoor een normale werkweek en een gemiddeld huishouden, is het weekend vaak veel te kort. Een van die klusjes is het vullen van de flessen wasmiddel en afwasmiddel.

Een tijdje terug schreef ik al hoe je makkelijk zelf wasmiddel maakt. Ook afwasmiddel maak ik inmiddels tot volle tevredenheid zelf. En vandaag komt er nog een derde recept bij: handzeep. Er verschillen slechts een paar ingrediënten tussen handzeep en afwasmiddel. Dus ik vond het wel zo handig om ze tegelijk te maken. Zo hoefde ik maar één keer zeep te raspen.

Hieronder voor het gemak nog een keer alle ‘recepten’ op een rijtje.

Wasmiddel (5 liter)

 • 5 liter water
 • 80 gram zeep (kies een zeep die jij lekker vindt ruiken)
 • 80 gram soda

Rasp de zeep. Laat de geraspte zeep in een liter kokend water al roerend oplossen. Doe de soda erbij en roer nogmaals goed door. Doe alles in een grote emmer, en vul aan met 4 liter heet water (hoeft niet te koken). Roer goed door en sluit de emmer af, met een deksel of handdoek. Een nachtje laten staan, goed doorroeren en vervolgens overgieten in lege flessen.
Goed schudden voor gebruik.

Afwasmiddel

 • 20 gram zeep
 • 1 liter warm water (moet gekookt hebben)
 • 1/2 theelepel glycerine (te koop bij drogist)
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel azijn
 • eventueel etherische olie naar keuze.

Rasp de zeep en meng de zeepvlokken met het water op een laag vuur. Verwarm dit mengsel tot de zeep geheel is opgelost. Voeg de glycerine toe terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Voeg dan citroensap en azijn toe en eventueel etherische oliedruppels erbij (als je zeep al lekker ruimt, hoeft dat niet) en roer goed door. Giet over in een lege afwasmiddelfles.
Ook hier geldt: Goed schudden voor gebruik.

Omdat het toch iets teveel was voor één afwasmiddelfles, maakte ik van een deel van bovenstaand recept handzeep.

Handzeep

 • 20 gram zeep
 • 1 liter warm water (moet gekookt hebben)
 • 1/2 theelepel glycerine (te koop bij drogist)

Voor handzeep heb je ook zeep nodig, glycerine en water. Net als bij afwasmiddel. De eerste stappen zijn hetzelfde: Rasp de zeep en meng de zeepvlokken met het water op een laag vuur. Verwarm dit mengsel tot de zeep geheel is opgelost. Voeg de glycerine toe terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Laat de handzeep afkoelen en schenk het over in een fles (of gelijk in je zeeppompje).
En tot slot geldt ook hier weer: goed schudden voor gebruik.

Be Sociable, Share!

4 Comments on “(Af)wasmiddel en handzeep maken”

 1. Hallo,

  Misschien dat jij dit weet. Ik vroeg mij af of wasmiddel (met soda voor de witte was) niet ook als afwasmiddel kan dienen? Ik weet eigenlijk niet goed wat afwasmiddel is. Vroeger wasten ze af alleen maar met soda en kokend water. Dus niet met zeep. Alleen een ontvetter en ontsmetter.
  Jij voegt voor het afwasmiddel bij de zeep nog azijn toe. Maar overal lees ik dat azijn de zeep onbruikbaar maakt? Azijn gebruik ik wel in de wasmachine in het vakje voor de wasverzachter. super zachte was.
  Dus: afwasmiddel moet dat wel of niet met zeep? En kan wasmiddel ook je afwasmiddel zijn?

  1. Hoi Carola, wat je nodig hebt voor afwasmiddel is een ontvetter. En warm water. Je hebt niet per se azijn nodig. Maar het kan wel. Mijn afwasmiddel maakt gewoon schoon. De soda is voor het ontvetten. Maar alleen soda schijnt het heel glibberig te maken. Gebruik daarom baking soda erbij (natriumbicarbonaat), dan schijn je dat probleem te voorkomen. Ik ga het zeker eens proberen zonder zeep. Hoe minder ingrediënten, hoe beter. Zolang het zijn werk maar doet. Voor het geurtje kan je een paar druppels etherische olie gebruiken.

 2. Pingback: vaatwasmiddel-maken

 3. Pingback: zelf-vaatwasmiddel-maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *