Niks lekkerder dan een appeltje zo van de boom. Ik kan me er straks alweer op verheugen. Met 5 appelbomen in de tuin, allen verschillend van ras, kunnen we van augustus tot en met oktober plukken. Wil je een appelboom kopen hou dan rekening met opkomende keuzestress. Want er is niet één appelboom. Wereldwijd zijn er meer dan 7000 soorten.
Keuzestress nummer 1: de smaak
Van zoet tot zuur, van hard tot melig. Maar vraag 1 is: waar wil je ze voor gebruiken? Wil je handappels die je zo uit je knuistje op eet? Of liever stoofappels of moesappels? Elstar en Jonagold zijn de meest bekende rassen. Maar die vind je ook in de supermarkt. De Notarisappel is tegenwoordig populair. Wat betreft smaak lijkt hij op Pink Lady. Groot voordeel van deze appel is dat hij lang bewaard kan worden.
Keuzestress nummer 2: oogsttijd
En als we het hebben over bewaren, dan hebben we het ook over de oogsttijd. Een van onze appelbomen geeft vruchten in augustus. Een beetje waterig zijn ze, en daardoor ook niet langer dan een week te bewaren. En aangezien het dan moeilijk is om ze allemaal op te krijgen, maken wij er appelmoes van of droog ik ze in mijn droogoven. Want gedroogd (en goed afgesloten) kun je appels maanden bewaren. De meeste appelbomen hebben in september en oktober rijpe vruchten.
Keuzestress nummer 3: Hoog- of laagstam
Of halfstam, als je de keuze niet kunt maken. Voor een kleine tuin wil je liever niet een appelboom kopen die meters hoog wordt. Een hoogstam appelboom wordt gekweekt op een onderstam van 1.80 meter. Vanaf die hoogte beginnen de takken te groeien. Wil je appels plukken of de boom snoeien, dan heb je een ladder nodig. Een halfstam wordt gekweekt op 1.20 en een laagstam op 40 centimeter. Of je kiest voor een leiboom. Die wordt wel wat hoger, maar de takken groeien allemaal horizontaal in 2D van links naar rechts. Wij hebben 1 hoogstam, 2 halfstam en 2 laagstamboompjes. Hoewel laagstam heel makkelijk is omdat je er goed bij kunt, hebben ze wel als nadeel dat als de boom vol appels zit, deze op de grond kunnen gaan hangen.
Appels bewaren
Ik had het net al over het drogen van appels. Maar er zijn uiteraard meer manier om je oogst langer te bewaren. In de eerste plaats is het belangrijk om je appels koel te bewaren en de rotte appels er direct uit te halen. Want zoals het spreekwoord zegt: één rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit tot schand.
Heb je niet zoveel ruimte in je koelkast (het liefst in de groentela), verwerk de appels dan in
- Appelmoes
- Appelstroop
- Cider
Of
- vries ze in (ja ja, dat kan ook)
- droog ze (de lekkerste traktatie)
- Of bak heel veel suikervrije appel-notencakes en vries deze in.
Wacht nog even met een appelboom kopen tot de herfst. Maar doe nu alvast onderzoek in je tuin om te ontdekken wat de beste plek is voor je appelboom, welk ras en hoogte je wilt hebben en zoek een kweker, bijvoorbeeld Bomendael. Een appelboom plant je het beste vanaf de herfst, van november tot eind maart, wanneer de bomen in rust zijn. Het beste is in november, als de grond nog enigszins warm is. De wortels zetten zich dan makkelijk vast. Verwacht niet dat je het jaar erop direct kunt oogsten. Het kan soms wel 2 tot 5 jaar duren voordat de eerste appels verschijnen.
Deze blog is voor een deel gesponsord
Lees verder:
Geef een reactie