Bas en Lena: onze boerderijkatten

bas-en-lena2We hebben gezinsuitbreiding: Bas en Lena. Twee kleine, zwarte, schuwe katjes liggen heel dicht tegen elkaar aan. Schichtige oogjes volgen elke stap die we zetten. Nee, vertrouwen doen ze ons niet. In het halve jaartje dat ze oud zijn, hebben ze al een heel leven achter de rug.

Bas en Lena zijn zogenaamde ‘niet-gesocialiseerde’ katten. Oftewel: zwerfkatten. Ze zijn gevonden op straat. De een op een camping bij Coevorden, de ander bij een restaurant in Hoogeveen. Hongerig en uitgemergeld. Beiden werden naar het Drenst Dierenasiel in Beilen gebracht, waar ze samen een hok en een mand deelden. De eerste keer dat wij ze zagen lagen ze lief tegen elkaar aan. Maar, zo had de meneer van het asiel gezegd, dit zijn geen katjes om te aaien of te knuffelen. En of je ze ooit op kan pakken, is nog maar de vraag. Ze zijn niet gewend aan mensen. Ze zijn het liefst op zichzelf.

Boerderijkatten uit het asiel

We kiezen speciaal voor deze zwerfkatten. In het asiel wonen er veel meer, en ze raken ze maar moeilijk kwijt. Ze sprongen dan ook bijna een gat in de lucht toen we zeiden dat we er wel twee wilden meenemen. Deze lieve beestjes vinden moeilijk een thuis. Want wie wil nu een kat die altijd op pad is? Of die je nooit zou kunnen aaien.

‘Kletsen’ met de katten

bas-en-lena1Wij dus. Wij willen poezen die muizen vangen. Manlief is allergisch voor kattenhaar, dus het is ook niet de bedoeling dat Bas en Lena spinnend tegen ons aan komen liggen op de bank. Dochterlief zit nu regelmatig een paar minuutjes voor hun hok om met ze te ‘kletsen’. Ik denk dat ze hoopt dat ze ooit minder schuw zullen worden en dat ze met hen kan spelen. Ach, je weet het nooit. Elke kat heeft zijn eigen karakter. Maar ik heb geleerd dat katten in de eerste paar maanden van hun leven direct moeten socialiseren, anders is het te laat. Bas en Lena zijn nu minstens een half jaar oud.

Een leven voor spanning en avontuur

Gezellig zullen ze, vrees ik, nooit worden. Nuttig wel. En hopelijk vinden ze het straks wel fijn op hun nieuwe plek op onze boerderij. Voor hen ligt een leven vol spanning en avontuur in het verschiet. Ze mogen rennen, klimmen, jagen en muizen vangen (en vogeltjes laten vliegen) om vervolgens in een warm mandje weer uit te rusten. Hopelijk bevalt ze dat.

Be Sociable, Share!

3 Comments on “Bas en Lena: onze boerderijkatten”

    1. Ik hoop het Bianca. Ze zijn nog zo schuw, schrikken van alles terug. Hopelijk duurt dat niet al te lang.

  1. Pingback: Kat weggelopen: Basje, waar ben je? - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *