Boerderijkatten Bas en Lena krijgen de vrijheid

img_0628Kijk ze daar gezellig zitten met z’n tweeën: Bas en Lena. Onze nieuwe huisgenoten wonen nu een maand in de schuur. Na drie weken in hun hok om te wennen aan de omgeving, hebben ze nu vrij spel in de schuur.

Freedom at last

Het moment dat manlief het hok voor ze open maakte, was Bas er al uit. Hij had lang gewacht op zijn vrijheid. Lena keek de boel nog een tijdje aan. Was ze bang? Schuw? Na een halve dag was ook zij verdwenen en het hok leeg. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt, want 2 katten drie weken lang opsluiten, geeft aardig wat rommel.

Lege etensbakjes

Na een paar dagen laten de beestjes zich zien. Eerst oogjes vanachter een doos kerstspullen. Daarna Bas die van schrik de hoek in duikt als hij de deur hoort opengaan. Soms is het stil, en vragen we af of ze er nog zijn. Maar elke ochtend is hun etensbakje leeg. Goed teken. Het zijn boerderijkatten, oftewel niet-gesocialiseerde katten, en de kans dat ze aan ons wennen, is klein.

bas-kleinHeel voorzichtig

Toch, na een dag of vier, komt er verandering. Vanachter het droogrek volgen ze dochterlief die de bakjes vult met water en brokjes. Na dag 6 komen ze op hun bakjes eten af, terwijl wij ze rustig een eindje verderop gadeslaan. Op dag 7 maakt manlief een kattenluik in de deur. Vanaf vandaag mogen ze ook naar buiten. Er gebeurt echter niets.

Uitleg over kattenluik

Dag 8: Lena ligt in haar mandje, die ze, sinds ze uit het hok is gegaan, niet meer heeft aangeraakt. Ik heb haar mandje maar buiten het hok geplaatst en nu ligt ze er weer in. Als ze eten krijgen, kijken ze van korte afstand toe. Zodra we een stap naar achteren zetten, komen ze voorzichtig aangelopen. We leggen ze het gebruik van het kattenluikje nog eens uit J. We laten het luikje schommelen, vertellen hoe mooi het buiten is, en roepen ze vanaf de andere kant van het luikje toe. Geen reactie.

Katten en vogels

koolmees-winterVandaag, dag 9 in vrijheid, liggen ze samen in hun mandje. Ze blijven liggen als de bakjes worden gevuld en de kastenbak wordt schoongemaakt. En zodra wij een stap terug doen, schieten ze op hun voer af. Ze trekken zich steeds minder van ons aan. En het kattenluikje? Die is nog niet open geweest. Ze hebben geen benul hoe dat ding te gebruiken. Buiten vliegen ondertussen de koolmeesjes, merels en roodborstjes heen en weer. Onwetend van het gevaar dat loert binnen in die schuur. Ik hoop dat ik straks van beiden kan blijven genieten.

 

Be Sociable, Share!

One Comment on “Boerderijkatten Bas en Lena krijgen de vrijheid”

  1. Lastig dat luik uit te leggen denk ik, je kan er moeilijk zelf doorheen…. wel fijn dat ze zich al minder aan jullie storen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *