Chocoladepasta van bonen? Spread the Peas maakt het!

Sinds begin juli ligt het al in de schappen van de Jumbo. Maar ik liep er met mijn grote ogen gewoon aan voorbij. Tot vorige week: de aanbieding trok mijn aandacht. En vervolgens de verpakking. En toen de ingrediëntenlijst. Eenmaal thuis de smaak. Ik ben werkelijk aangenaam verrast door Spread the Peas, broodbeleg op basis van bruine bonen. In de smaken chocola, kaneel en kokos. Zelfs dochterlief gaf een ‘ach ja, best’ als antwoord. En dat wil wat zeggen voor deze puber carnivoor met een hekel aan alles wat op bonen lijkt.

Het begon met de kaneelvariant, die smaakt naar… kaneel! Heerlijk te combineren met bijvoorbeeld appel! Vervolgens ontdekte ik de chocoladesmaak. Letterlijk ‘wauw’, want dit is echt lekker. Het smaakt gewoon naar chocoladepasta, terwijl er maar 5% cacao in zit! Naast de smaak is het vooral ook de smeerbaarheid, het is zo heerlijk smeuïg. Net als bij chocoladepasta, lik ik mijn mes na het smeren direct af (jaja, sorry). De derde variant, kokossmaak, heb ik nog niet geproefd, omdat ik geen groot liefhebber ben van kokos. Maar misschien wint mijn nieuwsgierigheid het binnenkort nog wel van me.

Over suikers en vezels

Spread the peas bestaat voor ongeveer 50 procent uit witte of bruine bonen. Het is licht gezoet met honing. Even de cijfers op een rij: De chocoladevariant bevat per 100 gram 268 calorieën, 15,3 gram vet, 18,3 gram suiker, 4 gram vezels en 4,3 gram eiwitten. Én er zit voor 47% aan bruine bonen in. Zet dat eens naast de gewone chocopasta: 575 calorieën, 39 gram vet, 51 gram suiker, 3,5 gram vezels en 2,5 gram eiwitten. Hoe overtuigend wil je het hebben?

Lekker duurzaam

Peulvruchten zijn super gezond en een goede aanvulling voor mensen die geen vlees eten. Maar wist je dat ze daarnaast ook nog zorgen voor een minimale impact op het milieu? Want bonen kunnen we van dichtbij halen. Met de nadruk op ‘kunnen’, want helaas importeren we de meeste bonen uit Canada, Amerika en China. Spread the Peas haalt haar bonen gelukkig bij lokale boeren. Ook wat waterverbruik betreft zijn bonen duurzaam: om 1 kilo bonen te produceren, is 50 liter water nodig. In tegenstelling tot rundvlees: voor 1 kg is 13.000 liter water nodig.

Peas of cake

Wie bedenkt nu zoiets? Broodbeleg op basis van peulvruchten? Dat is Judi Dijksma. Al eerder richtte zij Peas of Cake op: glutenvrije cakes met peulvruchten in de hoofdrol. Dat klinkt mij bekend in de oren. Want muffins op basis van zwarte bonen worden bij ons vaker geserveerd bij de koffie. Maar vanaf nu ga ik ook voor Spread the Peas. Dus iedereen: spread the word!

 

Lees verder:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *