De laatste sloopbeurt

Zo zag de toekomstige zolderkamer van dochterlief eruit. Het gat achterin is van de haard. Nu is de hele vloer eruit.

Vooruit, nog een keer slopen dan! In het voorhuis hebben we het plafond eruit gehaald en de trap. En toen we toch bezig waren, ging de schouw ook maar mee. Nu zit is echt alles eruit wat eruit moet en kunnen we ons volledig richten op het opbouwen.

 

Dochterlief kijkt angstvallig toe hoe de trap verwijderd wordt. Het plafond is hier al gesloopt. Boven de balken komt een nieuwe vloer.

Over de stevigheid van het plafond, oftewel de vloer van de zolder waar dochterlief straks mag slapen, waren we het eens: een beetje wild dansen en ze zakt er doorheen. De oplossing was helder: we halen het plafond eruit. Toen we de planken verwijderden, bleek ook snel dat houtwormen zich er al een keertje aan tegoed hadden gedaan. Waar de 5 meter lange vloerplanken met enig sjorren en trekken redelijk snel loslieten, bleek de trap een moeilijkere opgave. Deze bleef stug aan de muur vastzitten. Het kostte de nodige moeite en extra mankracht (ik zeg bewust mankracht, omdat mijn vrouwkracht hier niet toereikend bleek, en soms moet ik dat toegeven) om het gevaarte naar beneden te halen. Maar wel mooi in een stuk.

 

Trap als bloembak

Zonde om zo’n oude trap naar de sloop te brengen vonden we. Hij heeft nu een mooie plek tegen de hooischuur, waar ik hem zal optuigen met bloembakken. Je kan zo wel mooi zien hoe steil de trap is. Die vraagt gewoon om ongelukken!

Vandaag wordt een mooie nieuwe, minder steile trap geleverd, die ook nog een draai heeft in de bovenste helft. Dat maakt traplopen straks een stuk veiliger. Hij komt echter wel als een bouwpakket, dus manlief mag lekker knutselen.

De stenen van de schouw zaten niet meer zo vast. Die hebben we er gelijk ook maar uitgesloopt.

De volgende klussen

Nu is het wachten op het staal die de balken moet gaan verstevigen. Ondertussen mag ik het beneden helemaal opruimen, zodat we de komende dagen aan de slag kunnen met de vloerverwarming. Volgende week wordt namelijk de warmtepomp geïnstalleerd! Met de installatie van de warmtepomp, die geheel op elektriciteit werkt, verdwijnt het gas uit ons huis. Dit is een van onze wensen voor ons duurzame huis. De gasmeter halen ze deze week nog weg. En dan is er geen weg meer terug.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *