Decoratieve vetbollen maken

vetbol1Dagelijks zit hij er: een roodborstje op het dak van de stal. Precies voor ons keukenraam. Behalve het roodborstje, worden we ook elke dag vereerd met een bezoekje van koolmeesjes. Tijd om een paar vetbollen voor ze op te hangen, zodat ze ook gezellig bij ons blijven.

 

 

vetbol5WC-rol

Met enkel een wc-rol kan je al leuke vogelvoerhangers maken. Smeer de rol in met speciaal voor vogels bestemde pindakaas. Hierin zit geen suiker en geen zout, want daar houden vogels niet van. Draai vervolgens de besmeerde rol door vogelzaad. Lintje er doorheen en ophangen maar.

Vetbol in koffiekop

vetbol3Om vogels op meerdere plaatsen te voorzien van eten, hang ik ook twee oude koffiekopjes op, gevuld met vetbollen en ‘bak’ ik nog een paar ‘muffins’. Ook deze zijn makkelijk zelf te maken. Je hebt nodig:

  • Plantaardig frituurvet (nog niet gebruikt)
  • vogelzaad (gebruik 1 deel vet op 1 deel zaad)
  • kopje
  • houten stokje
  • muffinvormpjes

Smelt het frituurvet langzaam. Laat het niet te heet worden, je hoeft het zaad niet te frituren. Meng, als het iets is afgekoeld, het vogelzaad erdoor. Giet het vervolgens in de kopjes en plaats er, aan de andere kant van het oortje een houten stokje in. Hier kunnen de vogels straks op zitten, terwijl ze heerlijk zitten te smikkelen. Giet het andere deel van het vet met zaad in de muffinvormpjes. Laat alles hard worden. Hang de kopjes buiten op, leg de muffins op een schaal en hou je camera in de aanslag.

Wat kan je vogels voeren?

vetbol2Zelf koop ik vogelzaad van de vogelbescherming. Daarmee steun ik tegelijkertijd de vereniging. Goede zaadmengels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Maar je kunt vogels op meer manieren voeren:

  • Pinda’s
  • Zonnebloempitten
  • Allerlei soorten fruit
  • Gedroogde meelwormen

Het hele jaar door

Wat ik niet wist is dat je vogels het hele jaar door kunt voeren. Ze verleren heus niet om zelf voedsel te vinden. In de winter heeft een vogel graag vetrijk voedsel, in de lente meer kalk- en eiwitrijk eten. Ook in de zomer, wanneer de vogels in de rui zijn, hebben ze behoefte aan extra eten. Dan is eiwitrijk voedsel van levensbelang. In de herfst eten de vogels het liefst de vitaminerijke bessen uit de struiken, maar kun je ze ook bijvoeren met vetbollen en pinda’s.

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *