• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

DIY: pure ketchup zonder suiker

2 oktober 2015 door Ageda Venema Leave a Comment

ketchup1Het is zo lekker bij een frietje of een tosti: ketchup. Maar omdat ik al jaren geen producten met toegevoegde suikers eet, blijft die rode fles voor mij gesloten. Maar nu ik toch in de DIY-maand zit, vind ik dat ketchup zonder suiker gewoon op mijn lijstje moet komen te staan.

Op de website van Keet Smakelijk vond ik dit heerlijke recept. Dochterlief en ik hebben ‘m zojuist getest, met een tosti. Ik vind ‘m echt heel lekker, dochterlief vind ‘m… ok. Maar wat wil je, als je je hele leven al het zoete spul uit de winkel hebt gegeten. Dan smaakt dit echt anders. Het smaakt namelijk naar… TOMAAT! Omdat ik biologische tomaten heb gebruikt, is de ketchup wel iets duurder dan de fles uit de winkel. Maar dat heb ik er graag voor over.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 el olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad

ketchup2Snij de tomaten in kwarten en verwijder het harde gedeelte. Hak de uien in grove stukken. Doe het samen met de olie, balsamico, peper en zout in een groot bakblik en zet in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Haal de tomaten er na 30 minuten uit en giet over in een pan met dikke bodem. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg kaneel en gemalen venkelzaad toe. Laat vervolgens op een laag vuurtje rustig een tijdje pruttelen en indikken.
Giet over in een uitgekookte fles of pot.

Deze ketchup is uiteraard niet zo lang houdbaar als die uit de winkel. Maar je kan er zeker een paar weken mee doen.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, ketchup, zelf maken

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • bokashi starter Bokashi starter €8.95
  • gedroogde guldenroede Gedroogde Guldenroede €3.50
  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
  • houten bord op toilet Grappig houten bord voor op het toilet €7.95
  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·