Een duurzame wereld waarin geen plaats meer is voor plastic. Daar dromen vier studenten van de Hogeschool Amsterdam van. En de beste manier om dat te bereiken is door zelf de eerste stappen te zetten. De studenten gingen onlangs met hun bedrijf LEAFF de markt op met een duurzaam telefoonhoesje, gemaakt van suikerriet.
De studenten volgen de minor Ondernemerschap binnen hun studie Bedrijfseconomie. Ik spreek Lotte Dekker, een van de studenten, aan de telefoon. Want ik ben enthousiast over hun idee en hun drive. Voor Lotte was het een logische stap dat zij en haar medestudenten een duurzaam product gingen ontwikkelen. “Niet omdat duurzaamheid momenteel hot en happening is, maar omdat we het belangrijk vinden. Wij zien plastic afval als een van de grootste vervuilers. We zijn alle vier al langer bewust van de hoeveelheid plastic dat we gebruiken, maar toen we de documentaire Seasparicy keken schrokken we toch van de hoeveelheid plastic dat op de afvalberg belandt. Zelf gebruiken we al tijden geen flesjes en rietjes meer, we scheiden ons afval en we letten erop waar onze kleding vandaan komt. Het zijn kleine stapjes, maar als iedereen al een beetje doet kom je al een heel eind.”
Waarom een duurzaam telefoonhoesje van suikerriet?
“We stelden onszelf de vraag: wat is enorm vervuilend voor het milieu en heeft bijna iedereen? Het antwoord: elektronische apparaten, zoals telefoons, tablets, laptops etc. In deze tijd is het bijna onmogelijk om nog zonder deze producten te leven. Hier konden we op zich niet veel mee, maar wel met een ander aspect dat hierbij hoort: iedereen wil deze ‘dure’ elektronische producten goed beschermen tegen stoot en valschade. En dit gebeurt vaak met plastic hoesjes.
Wist je dat er jaarlijks 1 biljoen telefoonhoesjes worden verkocht? En daarvan worden 60.000 weer weggegooid, omdat ze niet passen of voldoen. Elk jaar! Daar schrokken wij van. Wij willen voorkomen dat onze planeet verdrinkt in plastic.”
Wat maakt jullie product bijzonder?
“Er zijn meer hoesjes op de markt waarvan gezegd wordt dat ze volledig composteerbaar zijn. Vaak zijn ze gemaakt uit tarwestro of bamboe, gecombineerd met een vorm van plastic. In Nederland mag je namelijk al zeggen dat je product duurzaam is, als het voor 30 tot 40% bestaat uit duurzame grondstoffen. Dit is toch krom? De producten van LEAFF zijn gemaakt van hoogwaardig biologisch afbreekbaar materiaal afkomstig van plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet. Volledig vrij van lood, BPA en siliconen. Dit maakt de LEAFF-producten dus 100% composteerbaar.”
Voor wie is dit product?
“In eerste instantie focussen we ons op de doelgroep 25-35 jaar die producten van Apple gebruiken. Uit ons eigen onderzoek bleek namelijk dat ongeveer 53% van de 25- tot 35-jarigen het (zeer) belangrijk vindt om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. De hoesjes zijn nu alleen nog maar voor iPhone 11 en 12, maar we hopen dat we dit het komende half jaar verder kunnen uitbreiden naar andere iPhones en Android-apparaten. Daarnaast gaan we ook op zoek naar andere product, bijvoorbeeld airpod- of laptophoesjes. Dat zijn we nu aan het onderzoeken.”
Wat kost een duurzaam telefoonhoesje van suikerriet?
We vinden het belangrijk dat onze hoesjes betaalbaar zijn. We bieden vaak leuke acties aan met leuke kortingen. De maand mei stond bijvoorbeeld in het teken van ‘Mei Plasticvrij’, en boden we onze klanten een korting aan van 20%. We moeten goed kunnen ondernemen, maar het gaat ons niet alleen om het geld. Veel meer om het verhaal en de bewustwording.”
Hoe ziet jullie duurzame toekomst eruit?
“Sinds we met LEAFF begonnen zijn, valt het ons ook steeds vaker op hoeveel producten van plastic zijn. Je kunt natuurlijk het plastic niet volledig wegdenken uit onze samenleving, maar je kunt wel proberen om het tot een minimum beperken.
We worden er dan ook echt blij van als we zien dat veel grote bedrijven zich steeds meer gaan realiseren hoe groot het probleem is. Denk aan een Albert Heijn die plastic tassen uit de winkel weert, of een McDonalds die geen plastic rietjes en lepels meer gebruikt.
We willen mensen tot niets verplichten, maar we willen ze wel bewust maken dat het anders kan, dat er genoeg alternatieven zijn. Het zijn de kleine stapjes samen die zorgen voor een grote impact.”
LEAFF (bestaande uit Richard Veltkamp, Lotte Dekker, Lisanne Outshoorn en Jamie-lee Dörr) is genomineerd voor de GO Game Changers Award, een prijs van de Hogeschool van Amsterdam voor de meest innovatie, gedurfde, lieve, bijzondere of dappere initiatief op het gebied van sociale, ecologische en/of economische duurzaamheid. Je kunt nog stemmen: KLIK HIER
Geef een reactie