Duurzaam wassen doe je zo

Wat een leuke reacties heb ik gehad op het artikel in Landleven over ‘Groen de was doen’. Heb je het gemist? Ik zet de tips voor duurzaam wassen nog even voor je op een rij.

De makkelijkste, goedkoopste en meest effectieve manier om zuinig te wassen

 1. Was alleen als je trommel helemaal vol is. Je spaart zo energie, water én wasmiddel. En ze zeggen: hoe voller de trommel, hoe schoner de was….
 2. Was op lage temperatuur. Wassen op 30 graden bespaart niet alleen een hoop energie, maar ook geld. Een wasbeurt op 30 graden kost € 0,08 cent aan elektriciteit, tegenover € 0,21 cent voor een wasbeurt op 60 graden. Wassen op 90 graden kost € 0,33. Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden scheelt zelfs al 26% in de kosten. En met de wasmiddelen van tegenwoordig was je ook echt schoon op 30 graden. Bijkomend voordeel: door te wassen op lage temperatuur slijten je kleren minder snel. Af en toe op hogere temperatuur wassen is overigens wel goed voor je wasmachine. Het verwijdert het vet dat niet altijd oplost op lagere temperatuur.
 3. Let op de juiste dosering van je wasmiddel. We zijn vaak veel te gulzig. Het is net als shampoo in je haar: een klein beetje volstaat al. Neem de helft van de hoeveelheid die op de wasmiddelverpakking staat. Of gebruik zeepnoten.
 4. Was op de spaarstand of het korte programma. Vaak is kleding niet echt vies, maar ruikt het onfris.
 5. Gebruik bij voorkeur de ecostand. Dit programma duurt langer maar bespaart energie én water.
 6. Hang witte was te drogen in de zon, dan bleekt hij nog meer. Hang gekleurde was binnenste buiten en achterste voren op. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de hals verbleekt.
 7. Plaats de waslijn boven tegels en niet boven gras. Het voorkomt optrekkend vocht uit het gras.
 8. De beste wastip: was je kleren niet te snel. De meesten van ons gooien elke dag hun kleren van die dag in de wasmand. Terwijl de meeste kleren niet eens vies zijn. Oké, zit er een vlek in, dan gaat het in de was. Maar meestal is het voldoende om je shirt of broek even te laten luchten: laat het even lekker uitwaaien voor het open raam en het kan minstens nog een keer gedragen worden. Je bespaart hiermee niet alleen water, wasmiddel en elektriciteit, maar bovenal je kleding zelf: minder wassen, is minder snel slijten. Dus je hoeft minder vaak nieuwe kleren te kopen. En dat scheelt echt! Niet alleen in de portemonnee, maar zeker voor het milieu. Want de productie van textiel is pas echt milieubelastend.

Binnenkort verschijnt mijn eigen online magazine Groen huishouden met Elkedaggroener. Mis ‘m niet en schrijf je nu alvast in voor de nieuwsbrief. Dan ben jij de eerste die ‘m krijgt.

Be Sociable, Share!

4 Comments on “Duurzaam wassen doe je zo”

 1. Wil wel heel graag je online magazine ontvangen.
  Mooi artikel in het landleven. Vandaar dat ik op je pagina ben gekomen.
  Heb een paar maanden geleden zelf wasmiddel gemaakt, en hier ook erg tevreden over.
  Wil als ons afwasmiddel bijna op is, ook proberen om met jou recept daarvoor het te maken. Ben een enorme fan van natuurlijke producten. Ik heb nu dus ook de was buiten hangen. Terwijl het buiten vriest. Mijn man verklaart mij voor gek. Ik denk praat jij maar lekker. Het scheelt wel.
  Succes nog met het verbouwen van jullie huis.
  Groetjes Patricia Piersma

  1. Ben benieuwd naar je ervaring. En de schone was buiten hangen is heerlijk! Laat ze maar lekker kletsen. 🙂

 2. Erg leuk dit artikel in Landleven.Nu nog een vraag: Wasmiddel voor de bonte was: kan ik de soda dan helemaal laten vervallen?
  Of kan ik beter bakingsoda gebruiken?

  1. Ik laat de soda dan helemaal achterwege en was enkel met de zeep. Je kunt dus twee flessen maken, of bij de witte wasbeurt soda toevoegen in het zeepbakje. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *