Omdat wij al jaren van het gas af zijn, verwarmen wij ons huis elektrisch. Maar ook als je nog wel aangesloten bent op het gas, kan elektrisch verwarmen onder bepaalde omstandigheden een goede optie zijn. Er zijn veel verschillende manieren zijn om elektrisch te verwarmen. Bijvoorbeeld via een warmtepomp, infraroodpanelen, elektrische radiatoren, en elektrisch vloerverwarming.
Of elektrisch verwarmen een goed idee is, hangt onder andere af van de kosten, het milieu, de ruimtes die je wil verwarmen en het soort woning dat je hebt. Als elektriciteit goedkoper is dan gas in jouw regio, kan elektrisch verwarmen een goed idee zijn. Voor het milieu is het belangrijk dat de elektriciteit die je gebruikt wordt opgewekt door duurzame energiebronnen, zoals zonne- of windenergie.
Hoe duurzaam is elektrisch verwarmen?
Of elektrisch verwarmen duurzaam is, hangt niet alleen af van het gebruik van hernieuwbare energie, maar ook van het type verwarmingssysteem. Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen. Bijvoorbeeld elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming, infraroodpanelen en warmtepompen. Warmtepompen zijn meestal het meest efficiënt omdat ze warmte uit de lucht of grond halen en dit in huis brengen. Dat maakt ze vaak duurzamer dan traditionele elektrische verwarming.
Infraroodpanelen werken door infraroodstraling uit te zenden die direct objecten en mensen verwarmt, in plaats van de lucht in een ruimte. Hierdoor kunnen ze efficiënter zijn in het gebruik van energie, vooral in ruimtes met hoge plafonds of slechte isolatie, waar traditionele verwarming veel warmte verliest.
Elektrische vloerverwarming is over het algemeen zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit in warmte. Het verwarmt de vloer gelijkmatig, waardoor de warmte langzaam omhoog stijgt en de hele ruimte gelijkmatig verwarmt. Omdat de warmte direct vanaf de vloer komt, is er minder warmteverlies door luchtcirculatie of tocht. Dit kan vooral in goed geïsoleerde huizen de efficiëntie van het systeem verhogen.
Elektrische radiatoren zetten bijna alle elektriciteit om in warmte. Dat maakt ze efficient. Voor elektrische verwarming in je woonkamer of studeerkamer kan het een uitkomst bieden. Moderne elektrische radiatoren hebben vaak thermostaten en timers. Hiermee kun je energie besparen door alleen te verwarmen wanneer dat nodig is. Voor kleinere ruimtes of als je verwarming op bepaalde momenten nodig hebt, kan een elektrische radiator een goede keuze zijn.
Wat is de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen?
Naast duurzaamheid speelt geld ook een rol. Wat de goedkoopste manier is om elektrisch te verwarmen is moeilijk te zeggen. Het hangt, ook hier weer, af van de situatie. Zo is een elektrische radiator relatief goedkoop in aanschaf en installatie. Ze zijn handig voor het verwarmen van kleine ruimtes en je kunt ze met een thermostaat en timer efficiënter maken. Elektrische vloerverwarming kost wat meer om te installeren, maar kan energiezuiniger zijn omdat het de hele vloer gelijkmatig verwarmt en je weinig warmteverlies hebt. Infraroodpanelen verwarmen mensen, niet de lucht. Ze zijn zeer efficiënt in open ruimtes of als je maar een deel van de kamer wilt verwarmen.
Tip: Gebruik thermostaten en timers. Dit helpt bij het besparen van energie door alleen te verwarmen wanneer dat nodig is.
Is elektrisch verwarmen goedkoper dan gas?
In het algemeen kun je zeggen dat als de elektriciteitsprijzen laag zijn en de bronnen hernieuwbaar, elektrisch verwarmen goedkoper kan zijn dan gasverwarming. Als de gasprijzen laag blijven, kan gasverwarming voordeliger zijn. Het is het beste om te kijken naar de prijzen in jouw regio en misschien een expert te raadplegen om te zien wat het beste werkt voor jouw situatie.
Uiteraard speelt de isolatie van je huis ook een grote rol. Misschien wel de belangrijkste. Is je huis slecht geïsoleerd, dan zal de warmte snel je huis verlaten. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor een gasgestookte cv-kachel. Voor een comfortabel huis is isolatie de eerste stap.
Deze blog bevat affiliate links
Lees verder:
Geef een reactie