Energie besparen: 20% minder verbruik

Met al die regenachtige dagen heb ik helemaal niet het idee dat het al maart is. Tijd voor een nieuwe uitdaging: water en elektriciteitsverbruik met 20% verminderen. Ik neem hier ook maar gelijk ons gasverbruik bij. Want de gasfles (die we in de caravan gebruiken) was vandaag alweer leeg.

Het is zo tastbaar hier in de caravan: we merken aan alles hoeveel energie we verspillen in een niet goed geisoleerde woning. De vloer is standaard koud, en ergens boven m’n hoofd is het standaard warm. De kachels, zowel elektrisch als gas, loeien de hele dag. En de gasfles moet elke maand worden vernieuwd. Vooral dat laatste voelen we direct in onze portemonnee, en niet pas als de eindafrekening komt.

Samen energie besparen

Kortom: tijd voor besparing. Dat kan ook in een slecht geïsoleerde caravan. Alleen moet ik er dan iets harder mijn best doen om het toch nog enigszins behaaglijk te houden. Ons verbruik gaat uiteraard alleen naar beneden als we er thuis allemaal aan meewerken. Ook dit wordt dus weer een heerlijke gezinsactiviteit. (ik hoor ze al weer mopperen).

Waar ga ik op besparen?

WATER – In mijn ogen verbruik ik helemaal niet zoveel water. Maar in werkelijkheid spoel ik veel meer door het putje dan me lief is. Want water gebruiken we de hele dag door: Wc doorspoelen, afwassen, koffie en thee maken, schoonmaken, douchen, koken, tandenpoetsen, en o ja, ook gewoon water drinken. Die laatste laat ik staan.

 

ELEKTRICITEIT – belangrijkste bron van elektriciteitsverbruik zijn bij ons de elektrische kachels. Die staan lekker te loeien in de caravan met deze lage temperaturen. De gaskachel staat er dan ook nog eens naast te branden. Verder is het de verlichting, al onze apparaten en de opladers. Tegenwoordig hebben we allemaal al minstens 2 persoonlijke apparaten (telefoon, tablet, computer) in huis, en die moeten allemaal dagelijks worden opgeladen.

 

GAS – Zoals ik al noemde was de gasfles al weer leeg! We gebruiken in de stacaravan een fles propaangas. Ook hier ondervind ik hoeveel gas we echt gebruiken. Ik merkte het gisteren toen ik thuis kwam en wilde gaan koken. Gas op! Alweer?, was mijn eerste gedachte. En ik weet direct dat we afgelopen maand veel gas hebben gebruikt. We hebben een gaskachel, een geiser en we koken op gas.

De komende maand ga ik op zoek naar tips en voer deze per direct uit. Want eind maart moet de rekening echt naar beneden.

 

 

Be Sociable, Share!

2 Comments on “Energie besparen: 20% minder verbruik”

  1. Nu is hij heel erg confronterend die gasfles! Maar wel meteen resultaat van de bezuiniging en niet pas over een jaar, dat is wel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *