Energielabel verbeteren

Hoe krijgen we energielabel A?

energielabel verbeterenHet is geen verrassing dat ons nieuwe huisje energielabel G heeft. Met een lek en niet geïsoleerd dak, verrotte vloer, tochtige en vochtige muren en enkel glas, kun je niet anders verwachten. We zijn dus heel benieuwd of we ons droomhuis kunnen upgraden naar A-label.

Om hier achter te komen lieten we een Energie Prestatie Advies uitvoeren. Gratis! Ja ja, helemaal voor niks. De gemeente Assen (misschien ook andere gemeentes, kijk op energiesubsidiewijzer.nl) geeft een aantal kortingsbonnen weg voor een Quick scan. Daar maken wij dus even dankbaar gebruik van.

energy-efficiency-154006_640En binnen een uurtje wisten we het: met de juiste maatregelen kunnen we ons energielabel verbeteren en er een mooi duurzaam huisje van maken. Dan praat ik niet over het plaatsen van zonnepanelen of een warmteboiler, maar over energiebesparende maatregelen: het isoleren van de muur, het dak, de vloer en het plaatsen van HR++ ramen.

Subsidies

Het is een flinke investering, maar dankzij subsidie van de overheid kan je ook met een minder grote portemonnee een eind komen. Bij ons kwam een aardige meneer van Ecocert langs, een van de energieadviseurs die de scans uitvoert. Hij begon met het opmeten van het huis: de muren, deuren en ramen en keek naar de manier van verwarmen en eventuele duurzame maatregelen die al getroffen zijn. Hij typte de gegevens in een computerprogramma, en zie daar, er rolde een mooi plaatje uit waarop duidelijk staat omschreven wat we kunnen doen om ons huis duurzamer te maken, hoeveel een isolatiemaatregel oplevert en hoe lang het duurt voordat we dat bedrag terug hebben verdiend. Bij ons gaat het duidelijk niet om één maatregel, maar moeten we, gezien de staat van het huis, alles aanpakken. Want vloerisolatie met een lek dak, is hetzelfde als water naar de zee dragen.

Dus wie wil weten of energiebesparende maatregelen het energieverbruik naar beneden kan brengen, raad ik aan: doe een scan. En kijk eens op de site energiesubsidiewijzer om te zien wat er in jouw gemeente mogelijk is.

Be Sociable, Share!

One Comment on “Energielabel verbeteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *