Gegeten: wilde planten

wildplukkenGisteren hebben we heerlijk gegeten: Madeliefjes, Hondsdraf, Zevenblad, Klaverzuring en Brandnetels. Allemaal vers geplukt en zo uit het handje opgepeuzeld. Een bijzondere ervaring!

We waren op pad met Leah van Bloemenpad.nl die ons een workshop wilde planten eten gaf. “Kijk eens goed om je heen”, zei ze. “Er groeit hier genoeg om te eten.” Dochterlief was het er niet direct mee eens. Vertwijfeld keek ze me aan: moest ze dit madeliefje echt in haar mond stoppen? Goed voorbeeld doet goed volgen, dus zonder blikken of blozen begon ik er op te kauwen. Hmmm, bijzonder. Niet direct heel smaakvol, maar ‘vies’ zeker ook niet. Al snel won haar nieuwsgierigheid het van de twijfel en werd mijn voorbeeld voorzichtig gevolgd.

Toen we bij de Brandnetels kwamen, waren al haar twijfels al als sneeuw voor de zon verdwenen. Ademloos keek ze naar Leah die vakkundig een topje van de Brandnetel plukte, het blaadje opvouwde en kneusde en in haar mond stopte. Dochterlief keek mij al niet eens meer aan, maar volgde direct de instructies van Leah op en stak het blaadje in haar mond. Zij, die altijd zo bang is voor de pijnlijke prikkels van de Brandnetels, zat erop te kauwen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

De ware smaaksensatie kwam bij de Klaverzuring, die vooral in het bos groeit. Een heerlijke zure smaak. Bijzonder dat er zoveel smaak zit in zo’n klein plantje. Mijn favoriet plantje is Hondsdraf met zijn uitgesproken smaak. Maar ik weet ook zeker dat het zaadbommetje van de Smalle Weegbree, dat een nootachtige smaak heeft, binnenkort in mijn salade terug te vinden is.

Dank Leah, we hebben heel veel geleerd. En smaakvol gegeten.

Leah organiseert vaker workshops of wandelingen. Een echte aanrader.

One Comment on “Gegeten: wilde planten”

  1. Pingback: Welke bloem is dit in mijn tuin? - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *