Grandioos afvalloos

grandioos afvalloosIk had niet gedacht dat ik zo enthousiast zou kunnen worden van een afvalloze week (manlief is iets minder blij, geloof ik, maar die went er vast wel aan :)). De hele week kochten we geen enkel product met verpakking. Had ik geen alternatief, dan kocht ik het niet.

Als eerste was de chocolade op, en het lukte me aardig om een smaakvolle variant te maken. Vervolgens dronken we de laatste druppel van de rijstmelk. Hiervoor in de plaats maakte ik amandelmelk. Niet echt een goedkoper alternatief, wél een zonder afval én goed te drinken. En bijna was ik gezwicht voor melk in een kartonnen verpakking, toen ik werd gewezen op (houdbare) melk in statiegeldflessen (dank je wel Ina) van Campina, gewoon te koop in de supermarkt. Ik was al gestart met een zoektocht naar een boer in de buurt die rauwe melk verkoopt, maar de dichtsbijzijnde boer woont 30 kilometer verderop.

Onze blikjes bier vervingen we door bier uit statiegeldflesjes. Toen de mayonaise op was, maakten we die ook gewoon zelf. En naast zelfgemaakte pindakaas en tahin aten hadden we deze week ook heerlijke sandwichspread (dank je wel Ester) op onze boterham (recept hieronder).

Het enige dat deze week uit een verpakking kwam was de roomboter en het toiletpapier. We hebben nog een aardige voorraad producten in de kast, maar beetje bij beetje zal ik toch op zoek moeten naar alternatieven. Ik ga manlief overtuigen om minstens nog een week door te zetten. Zo erg is het echt niet!

Zelfgemaakte sandwichspread

zuivel, suiker en ei-vrij
(met dank aan Ester).

Ingrediënten:

  • Avocado
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje zout
  • Fijngesneden groente (zoals komkommer, augurk, ui, tomaat (zonder kern), kool, bietjes etc)
  • Eventueel sesamzaad of hennepzaad
  • Kruiden (zoals bieslook, knoflook, peper)
Mix 1 avocado met een eetlepel citroensap en 2 eetlepels olijfolie en een snufje zout met de staafmixer. Voeg naar smaak fijngesneden groente toe (komkommer, augurk, ui, tomaat (zonder kern), kool, bietjes, etc) en eventueel sesamzaad of hennepzaad, je kunt het ook nog op smaak maken met kruiden, bieslook, knoflook, peper. En je hebt een lekkere sandwich spread!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *