Groen huishouden: baking soda als schuurmiddel

Ik heb geleerd om de gootsteen schoon te maken met Jif, tegenwoordig Cif genoemd. Maar goed, nu zit ik reclame te maken voor een product dat ik dus eigenlijk niet langer meer gebruik. Want er is een middel dat evengoed schuurt en laat glanzen als het goedje in de gele fles: baking soda. En toevallig heb ik altijd baking soda in huis.

De vele toepassingen van baking soda

Ben je al bekend met de toepassingen van baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd)? Het verbaast met telkens weer hoeveel toepassingen het heeft. Baking soda:

 • Werkt tegen ongewenste geurtjes – gebruik het eens onder je oksels of in je sportschoenen
 • Schuurt – niet alleen voor je gootsteen, maar ook voor in een scrub
 • Bleekt – handig voor de witte was of het poetsen van je tanden
 • Verfrist – om je matras eens op te frissen of een frisse adem
 • Verlicht – bij jeuk van waterpokken of pijn van een insectensteek
 • Maakt langer houdbaar – bloemen blijven langer mooi met baking soda in het water
 • Ontvet – handig voor het schoonmaken van je oven en bakvormen of het verwijderen van stickers
 • Laat rijzen – dus te gebruiken in taarten en cakes

Veel heb ik al geprobeerd. Het zit in mijn wasmiddel, afwasmiddel, ik maak er de wc mee schoon en nu ook de gootsteen. Voor dat laatste meng je een beetje baking soda met een paar druppels water en maak je er een papje van. Wrijf het met een doekje uit.

Zelf maken is leuk, vermindert de afvalberg en is fijn voor je portemonnee.

Meer tips over baking soda? Kijk eens hier

Be Sociable, Share!

3 Comments on “Groen huishouden: baking soda als schuurmiddel”

 1. Ha wat leuk, dit wil ik ook gaan doen. Ik wil alleen eerst al mijn oude schoonmaakmiddelen opmaken, omdat weggooien natuurlijk zonde is. Alleen.. ik ben al jaren bezig met minimaliseren, maar ik ben nog steeds niet door mijn schoonmaakmiddelen heen. Ik heb nog een fles Cif van de ex van mijn man (en wij zijn inmiddels al bijna 12 jaar samen!). Hmmm misschien moet ik eens wat meer gaan schoonmaken 😉

  1. Dat is heel herkenbaar. Die fles Cif stond ook bij ons al jaren in de kast. Net als andere middelen. Beetje bij beetje maak ik het op, en dan koop ik niks nieuws meer. Misschien zijn wij niet van die schoonmakers. Te schoon is ook niet goed, is mijn motto! 🙂

 2. Pingback: Met deze 4 producten wordt je huis stralend schoon - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *