Duurzaam reizen doe je zo

Het zijn de laatste dagen (in ons geval weken) voor de zomervakantie. Steeds vaker krijg ik de vraag hoe wij op vakantie gaan. Zeker wandelend, want dat is toch duurzaam reizen? Nou, persoonlijk zou ok wel willen hoor, want ik ben dol op wandelen. Maar ik ben bang dat ik dan in m’n uppie op vakantie moet.

Vakantie en duurzaamheid gaan echt wel samen. Voor Hotelspecials.nl schreef ik een aantal tips die mij helpen mijn vakantie zo groen mogelijk te maken.

Groen hotel

Wil je groen op vakantie, dan ligt de eerste stap al bij de keuze van je hotel. Zoek er een met een eco-label, zoals Greenkey. Zij hebben oog voor hun energie- en waterverbruik, de manier van afvalverwerking, doen aan duurzame inkoop en bieden vaker biologische/fairtrade producten aan.

Compenseer je reis

Met de fiets naar India kan, maar niet voor een vakantie van drie weken. Dus kies je voor het vliegtuig. Wil je hier een groene statement maken, kies dan niet voor de goedkoopste vlucht waarbij je moet overstappen. Ga voor een rechtstreekse vlucht, want opstijgen kost veel kerosine. Wil je het zo klimaatneutraal mogelijk houden? Compenseer dan je kilometers. Mijn reis naar Suriname compenseerde ik bij www.Treesforall.nl.

Te fiets of te voet

En dan ben je ter plekke. Verken de stad of de omgeving eens met de fiets of wandelend. Ontdek steegjes of smalle paadjes waar je me de auto niet snel komt. Of maak gebruik van het openbaar vervoer. Je zult je vakantie op een hele andere manier beleven.

Hou het netjes

Doe alsof je thuis bent en hou het netjes. Laat geen afval achter waar het niet hoort. Ook niet als er al voldoende ligt. Ik heb altijd afvalzakjes mee voor onderweg.

Gezellig naar de markt

Kijk hoe je kunt bijdragen aan het leven van de lokale bevolking. Vaak is het toerisme voor hen de grootste bron van inkomsten. Breng een bezoek aan zo’n gezellige lokale markt en koop lokale souvenirs.

Streekproducten

Let je thuis op waar je eten vandaan komt, probeer dat op vakantie dan ook. Eet wat vaker en geniet van de lokale streekproducten. Verblijf je in een all-inclusive hotel? Dan is het soms verleidelijk om zoveel op te scheppen als je bord groot is. Maar luister liever naar je maag. Zo hou je in ieder geval je eigen voedselverspilling in de hand.

Eigen waterfles

Neem je eigen waterfles mee en vul deze, als het mogelijk is, in het hotel voordat je op stap gaat. Scheelt een hoop plastic afval.

Elk jaar doe ik voordat ik op vakantie ga, snel een check via de vakantievoetafdruk om te kijken of ik nog tips over het hoofd heb gezien.

Lees hier de blog duurzaam reizen op Hotelspecials.nl

Meer weten over groene hotels? Kijk dan hier.

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *