Wanneer ik op een feestje ben, praat ik graag over mijn blog. Ik ben benieuwd hoe andere mensen aankijken tegen duurzaamheid. Meestal gaan de gesprekken over eten. En dan realiseer ik me weer dat je vaak denkt dat je het goed doet, maar eigenlijk met open ogen in de marketingtrucjes van de grote voedselfabrikanten trapt.
Het ging mij net zo. Als ik woorden las als ‘gezonde keuze’, ‘in balans’, ‘verantwoord’, ‘origineel’, ‘met multivitamine’, ‘authentiek’ of ‘natuurlijk’, dacht ik dat ik een goede keus had gemaakt. Doe er nog een logo op van een leuk klavertje vier, zet een groen vinkje of plaats een foto van een koe in de wei, en ik dacht dat ik op en top duurzaam bezig was. Maar niks is minder waar. Veel van deze ‘gezonde’ producten zitten namelijk vol suiker en e-nummers. Er is weinig ‘authentieks’ aan. De woorden, logo’s en foto’s zijn onderdeel van een marketingtruc van de grote voedselfabrikanten. Greenwashing wordt dit genoemd: een product (of bedrijf) doet zich groener of maatschappelijk verantwoorder voor, dan het product/bedrijf daadwerkelijk is. En daarmee worden jij en ik, de consument, op het verkeerde spoor gezet.
De consumentenorganisatie Foodwatch probeert dit onder de aandacht te brengen. Foodwatch nomineert jaarlijks Het Gouden Windei: de prijs voor het meest misleidende product. Het product dat gezondheidsclaims ten onrechte op de verpakking zet. Deze actie heeft echt mijn ogen geopend. En natuurlijk heb ik gelijk gestemd: op Capri-Sun Multivitamin. Op de verpakking staat ‘drank met vruchtensappen en bronwater’, terwijl het drankje bestaat uit slechts 12% vruchtensap uit concentraat, en bijna net zoveel suiker bevat als Coca-Cola!
Geef een reactie