Vandaag begint de Bewuste Visweek. Waarom? Omdat het niet goed gaat met veel vissoorten. In de wereldzeeën is sprake van overbevissing en vervuiling en worden kwetsbare kustgebieden (vaak kraamkamers) bedreigd. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de vis die we eten duurzaam is gevangen. Momenteel voldoet slechts 21 procent van alle vis die wordt verkocht, hieraan. Dat mag dus wel wat meer worden.
In de supermarkt let ik er altijd op dat ik vis koop waarop het duurzame keurmerk staat: MSC of ASC. MSC garandeert dat de vis duurzaam gevangen is, ASC dat de vis verantwoord gekweekt is. Maar onze favoriete gerookte zalm, die wij thuis echt allemaal het lekkerst vinden (die van de Lidl), heeft geen keurmerk. Is deze goed of niet?
Gelukkig hebben we nog een hulpmiddeltje: de VISwijzer-app (een initiatief van Wereld Natuurfonds en Stichting de Noordzee). Wat blijkt: mijn favoriete zalm is niet direct eerste keus, maar ook niet superslecht. Tweede keus dus. Aan mij nu de vraag of ik dit goed genoeg vind of niet. Hmmm, nu ik bewust heb gekozen om elke dag groener te leven, vind ik eigenlijk dat ik dat niet kan maken. Het is duurzaam of niet. En geen tweede keus. We gaan op zoek naar een alternatief.
Geef een reactie