Je huis slopen, hoe moeilijk kan het zijn?

slopen1 slopen2

5 kruiwagens hout
6 kruiwagens stenen
8 kruiwagens met zand/aarde

We zijn begonnen met het huis slopen. Van de kleinste kamer, van zo’n 8 m2 eerst haalden we afgelopen weekend de vloer eruit. We zakten links en rechts al scheef als we er op liepen, dus de vereiste aanpak was ons duidelijk: alles eruit. En dat waren nogal wat kruiwagens vol.

slopen6Onder de houten planken die voor een deel rot waren, lagen (voor een deel rotte) houten balken die weer werden ondersteund door stenen. Dit stukje van het huis is ‘nieuwbouw’, en werd rond 1970 aan het huis gebouwd. Eronder heeft ooit een kelder gezeten, weten we van de tekeningen. Daar was ik nog wel nieuwsgierig naar. Maar tijdens het slopen werd al snel duidelijk dat die tijdens de ‘nieuwbouw’ is volgegooid met puin en afgedekt met een flinke laag cement.

Schimmels

Manlief gaf af en toe zo’n harde ruk aan de balken, dat ik bang was dat de muur zou instorten. Maar die is gelukkig stevig genoeg. Onder de vloer troffen we stukken van de oude buitenmuur aan. Met veel creativiteit is er destijds een nieuw stuk aangebouwd, dat is wel te merken. Het bijzondere is dat juist deze ‘nieuwe’ zijmuur er het slechts aan toe is. Omdat de dakgoot al jaren geen dienst meer deed, kletterde bij een flinke regenbui al het water op de stoep om vervolgens eer tegen de muren omhoog te spatten. Hier vertoont de muur aan de binnenkant dan ook flinke zwarte vlekken: schimmel. En de grond die we onder de balken vandaan schepten, had mooie gele tekeningen: schimmel.

slopen3Kek outfit

We laten met het sloopwerk niets aan toeval over, we kennen de gevaren van schimmel. Daarom hees ik me in een kek overalletje, met handschoenen, veiligheidsbril en een profi stofmasker op (en gehoorbeschermers voor wanneer manlief met veel lawaai de planken lossloeg). Het is even wennen om jezelf te horen ademen in zo’n masker, maar het geeft een prettig gevoel dat de muffe lucht die in de kleine ruimte hangt, voor me gefilterd wordt. Op de foto lach ik overigens…

Aan het eind van de dag heb ik spierpijn op plekken waarvan ik het bestaan niet wist. Maar ik voel geen pijn, ik voel trots. Dit varkentje hebben we alvast mooi samen gewassen.

 

 

Be Sociable, Share!

6 Comments on “Je huis slopen, hoe moeilijk kan het zijn?”

  1. Hoi Ageda, het verhaal doet me denken aan de herbouw van het boeren huisje waarin mijn vader ooit opgroeide. Mijn zus en zwager trokken er in 1979 in. Mijn oom riep telkens: daar niet lopen want dan zak je door de vloer. De deal was: zij gratis wonen, met spierkracht verplichting voor de opknapperij, terwijl mijn oom alle materialen betaalde. Het begon met een dreinage geul rondom het huis graven. Ik zie me nog in de stromende regen de soppende en zuigende klei weg graven. Mijn zus reikte af en toe een borrel aan. De enorme binten waren zo verrot dat mijn neefje van 5 er prima mee op zijn schouwer kon weglopen (ze wogen niks meer). Alle leiding werk vernieuwen, spou-muren erin en ga zo maar door. Leuk project als je er zelf niet woont. Mijn zus en zwager woonden gewoon in de bouwval, Maar… locatie mevrouw, fantastisch!!
    Veel sterkte
    Wiekert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *