Keuvelende dames in de tuin

Bella, Kristal en Disko heten ze en ze scharrelen rond in hun hok in de tuin. Drie opgroeiende kuikens, elk met een andere kleur zodat we ze goed uit elkaar kunnen houden. Kristal is wit, Bella zwart wit (en een echte dame) en Disko is een beetje bont. We hebben de kippen voor de gezelligheid en uiteraard voor de eitjes. Alleen laat het laatste nog op zich wachten.

Kippen voeren

Vorige maand kreeg ik mijn kippen cadeau. Ik kon ze afhalen op zorgboerderij De Hanse Hof. De afgelopen weken heb ik me al helemaal zitten inlezen. Met de komst van de kippen ben ik me een beetje meer ‘boerin’ gaan voelen. ’s Morgens met de klompen aan loop ik met dochterlief door het hoge gras om het hok open te doen en ze te voeren. Al kwebbelend komen de dames via het trappetje naar beneden en kijken vol verwachting naar ons op. Dochterlief geeft ze voer, ik zorg voor vers water. Een mooi begin van de dag.

Schoon kippenhok

Het hok moet uiteraard regelmatig schoongemaakt worden. Ik doe het met alle plezier en niemand hoeft me achter m’n kont aan te zitten. Dat zal mijn moeder op zijn minst verbazen, want ze herinnert zich waarschijnlijk nog maar al te goed dat ik als ‘kleine meid’ een hamstertje had. Dat hok ging niet vanzelf schoon, en ze moest me zeker tien keer vragen voordat ik me daar toe zette. Gewapend met tuinslag en handschoenen ga ik aan de slag. De kippenstront met het stro verdwijnt rechtstreeks op de composthoop, dat nog lekker aan het ‘sudderen’ is. Dat is een mooi voordeel van de kippen. Ik verwacht volgend jaar een flinke hoeveelheid eigen compost op mijn moestuin te kunnen gooien. En dagelijks een vers eitje.

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *