Tijdens mijn jaren in Suriname heb ik uren doorgebracht in een hangmat. Voetjes van de vloer, en rustig schommelen; het was zo’n rustgevend gevoel. Bijna alles deed ik in de hangmat: eten, verhalen schrijven, borstvoeding geven, naar muziek luisteren en heerlijke middagdutjes.
Ik woon nu al weer jaren in Nederland, en die hangmat mis ik nog altijd. Zitten op een stoel is toch een stuk vermoeiender. In de zomer komt mijn oude hangmat weer tevoorschijn en wordt hij tussen twee bomen geknoopt. Maar hoe lekker zou het zijn om het hele jaar door te kunnen schommelen in huis?
Dus ging ik op zoek naar een hangstoel. Nee, geen hangmat. Hoewel de verbouwing van ons huis al aardig opschiet, zal er ook straks binnen geen ruimte zijn voor een hangmat. Wel voor een hangstoel. En die mag hangen voor het grote raam dat straks uitkijkt op de landerijen.
Tweedehands
De zoektocht kon beginnen. Eerst op de tweedehands markt, de plek waar elke zoektocht van mij begint. Want door het kopen van tweedehands spullen verleng je de levensduur van een product. En verklein je jouw impact op het milieu. Het kopen van spullen staat namelijk samen met het eten van vlees bovenaan het lijstje met meeste impact op het milieu. Gebruikte spullen kopen scheelt daarnaast ook flink in je portemonnee. Er zit natuurlijk ook een nadeel aan tweedehands: je vindt niet altijd precies wat je wilt. Het vereist doorzettingsvermogen om dat ene meubelstuk dat jij mooi vindt, op de kop te tikken. Geduld kost echter geen geld. Dus scoor je ‘m uiteindelijk, dan geeft dat een waanzinnig goed gevoel.
Nieuw en duurzaam
Helaas: tot zover nog geen gejuich op mijn zoektocht naar een tweedehands hangstoel. Dus besloot ik de nieuwmarkt te verkennen. Want ik koop niet zomaar alles, dat laat mijn duurzame levensstijl niet toe. Als ik iets nieuws koop, is de voorwaarde dat dit product duurzaam geproduceerd is, en het bedrijf echt actief is op gebied van duurzaamheid. No greenwashing for me. Zo begon mijn zoektocht naar een duurzame hangmat.
Hangmatten en hangstoelen vind je genoeg online genoeg. Maar veel verder dan FSC keurmerk voor een houten standaard (waar je de hangmat in kan hangen voor als je geen bomen hebt), komen ze niet. Totdat ik een duurzame hangmat van Tropilex tegenkwam. De naam alleen al brengt me weer terug naar mijn heerlijke tropische jaren in Suriname. Hoe duurzaam is Tropilex?
Duurzame hangmat van Tropilex
Ik onderwierp ze aan een onderzoekje. En wat blijkt: het gaat om meer dan FSC gecertificeerde houten standaarden. Het verhaal van Tropilex is vooral groen. Want:
- De duurzame hangmatten/stoelen worden met de hand geweven en afgewerkt door traditionele hangmatwevers in Colombia en India. Er wordt streng gelet op arbeidsomstandigheden en kwaliteit.
- Waar hout aan te pas komt (voor de standaard), is deze afkomstig uit goed beheerde Scandinavische bossen. De standaarden zijn FSC-gecertificeerd.
- De metalen hangmat met standaard en de hangstoffen komen uit China. Tropilex werkt hiervoor samen met twee kleine familiebedrijven op 450 km van Shanghai.
- 80% van de hangmatten en hangstoelen van Tropilex zijn gemaakt van garens die door Oeko-Tex® 100 gecertificeerd zijn.
- Tropilex committeert zich eraan om voor alle grondstoffen die ze gebruiken uit te zoeken waar deze vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden gewonnen. Een moeilijke taak, dat geven ze ruiterlijk toe. Maar hun motto: we kunnen niet overal en altijd een verschil maken, maar niets doen is geen optie.
- Tropilex is aangeloten bij One Percent For The Planet
One percent for the planet
En dan nu even over die One Percent For The Planet: Deze groep is ontstaan vanuit de gedachte dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de grondstoffen die ze gebruiken voor het maken van hun producten, en daarom deze moeten beschermen. Oftewel: je kunt als bedrijf niet klakkeloos nemen wat de aarde ons biedt, je moet er ook zorg voor dragen. Bedrijven die zijn aangesloten bij de One Percent for het Planet doneren minimaal 1% van de jaarlijkse omzet aan non-profit milieuorganisaties. En, belangrijker nog, ze voelen zich verantwoordelijk voor het milieu en onze toekomst.
Hoe herken je een duurzaam bedrijf?
Het kopen van tweedehands producten is een mooi streven, maar niet altijd een optie. Wordt het uiteindelijk toch een nieuw product? Let dan op hoe het geproduceerd wordt en wat de achterliggende gedachte van het bedrijf is. Dit vind je over het algemeen terug op de website van desbetreffend bedrijf onder het kopje ‘Over ons’. Hierin staat vaak de missie en visie van het bedrijf beschreven.
Belangrijkste tip: Heb je iets nieuws nodig? Zoek de balans tussen duurzaam nieuw of mooi gebruikt.
Deze blog is voor een deel gesponsord. Ik werk alleen met gesponsorde blogs wanneer het product waarover ik schrijf, daadwerkelijk duurzaam is en het bedrijf dit kan verantwoorden.
Geef een reactie